16 °C Budapest
tasty corn cobs. food background

Kiárusítják a nemzet aranyát: máris félpénzért adja a mézédes, nyári csemegét az Aldi, Lidl, Penny?

2022. július 12. 13:02

A dinnyeszezon után megérkezett a csemegekukorica-idény is. A magyar strandok sztárja, a főtt kukorica idén könnyen az aszály és az infláció áldozatául eshet - elkerülhetetlen a drágulás a vízpartokon. A diszkontokban viszont most indulnak az akciók: , ugyancsak áldozatul eshetett a zord időjárásnak és az elszabadult inflációnak - a drágulás a büfékben elkerülhetetlen. Viszont hiába kell kifizetni a vízpartokon minimum 500 forintot egy cső mézédes kukoricáért, a boltok már most elkezdték leakciózni, és a piacokon is megjelent a szabadföldi magyar csemege, ami lefelé tornássza az árakat. Mutatjuk, hol vehetjük meg legolcsóbban a nyár egyik kedvencét.

A drasztikus infláció ellenére a boltok nyár közepén is megpróbálják hívogató akciókkal becsábítani a vásárlókat, melyeknek szilárd alapján a magyar zöldségek-gyümölcsök adják. A szezonális magyar áruk, mint a dinnye, vagy csemegekukorica érkezését már előre várják minden évben, idén viszont különösen nagy kiváncsiság övezi azt, vajon milyen áron érkeznek a hiper- és szupermarketekbe a hihetetlen drágulás közepette ezek a termékek. A Pénzcentrum utánajárt, hol mennyiér adják a magyar csemegekukoricát a boltok. Annak is utána jártunk, mennyibe kerül egy cső a piacokon, és hogyan alakultak a kukoricaárak az elmúlt két évben. Vajon már a csemegekukoricát is utolérte a válság?

A Lidlben szerdáig a magyar csemegekukorica darabja 199 forint (-33%), jövő hét hétfőtől szerdáig (18-20.) pedig 179 forint lesz. Akárcsak a Lidlben, az Aldiban 199 forint egy cső csemegekukorica szerdáig. A Tescóban pedig csütörtöktől jövő hét szerdáig 179 forintba kerül egy cső magyar csemege. Hétvégén (16-17.) a Pennyben szintén 179 forint lesz a csemegekukorica darabja. Tavaly július második felében 149 forint egy cső csemegekukorica leggyakoribb ára a szuper- és hipermarketekben.

Azonban a bolti árat az is befolyásolja, hogy mikor jelenik meg a magyar szabadföldi csemegekukorica a boltokban, piacokon. Egyelőre még a primőr és a szabadföldi árut vegyesen árulják, viszont a hetekben már lenyomhatja az árakat a magyar szabadföldi áru. A Piaci Árinformációs Rendszer (PÁIR) adatai szerint a 26-27. héten budapesti fogyasztói piacokon 200-348 forint volt a primőr csemegekukorica leggyakoribb ára/db, vidéken már szabadföldit árultak: szegedi, debreceni fogyasztói piaconokon 120 forintos darabárral is lehetett találkozni.

Ha megnézzük, hogy az elmúlt években hogyan alakultak a piacokon a kukoricaárak, akkor látható: ahogy megjelenik a szabadföldi áru, rögtön lejjebb mennek az árak. A 100 forintos darabárra viszont csak nyár végén lehet számítani. Az is látszik az éves adatokból, hogy 2020-ban, amikor nyáron szintén magas volt az élelmiszerinfláció, nem nagyon akartak csökkenni a kukoricaárak 120-150 forint alá. Idén pedig rekormagasról kezdték a csökkenést az árak a piacokon, így lehet hogy hiába várunk majd a 99 forintos csövekre szeptemberig.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az viszont valószínű, hogy lesznek akciók a diszkontokban nyár végén, a kukoricával pedig be lehet csábítani a vevőket. Ezért érdemes figyelnie az akciós újságokat annak, aki olcsó magyar csemegekukoricát keres.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?