14 °C Budapest
Baking fresh bread in bakeryMore photos from bakery and cakes:

Hiába lassul az infláció, tovább emelkedhet a kenyér ára: ide az árstop is kevés lesz?

2023. április 13. 08:14

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon az étkezési búza áfa és szállítási költség nélküli termelői ára 87,6 ezer forint volt tonnánként március utolsó hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbinál 27 százalékkal maradt el. Hasonló tendencia figyelhető meg a többi étkezési és takarmányként hasznosítható gabonafélénél is. A termésmennyiség várhatóan csökkeni fog a termelői árakkal együtt. Kérdés, hogy ez a továbbra is 25 százalék feletti infláció mellett hozhat-e valós árcsökkenést az alapvető élelmiszereknél, például a kenyérnél és az olajnál? Ennek járt utána a HelloVidék.

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon az étkezési búza áfa és szállítási költség nélküli termelői ára 87,6 ezer forint tonnánként, a takarmánybúzáé 81,3 ezer forint, a takarmánykukoricáé 86,1 ezer forint/tonna volt március utolsó hetében - derült ki a HelloVidék gyűjtéséből.

Ezzel egy időben az ipari napraforgómag termelői ára (magas olajsavtartalmú napraforgómaggal együtt) 175 ezer forint/tonna (–34 százalék), a repcemagé 190 ezer forint/tonna (–29 százalék), a szójababé 190,9 ezer forint/tonna volt. A full-fat (extrudált) szóját (30–40 százalék nyersfehérje-, 17–23 százalék nyerszsír- és legfeljebb 12 százalék víztartalmú) 256,1 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli áron értékesítették ugyanekkor.

Hiány lehet búzából és napraforgóból? A cikk folytatásából kiderül!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem