13 °C Budapest
A photo showing a womans hands scanning a box of strawberries at the grocery stores self check out service.

Súlyos dolog derült ki az önkiszolgáló kasszákról: ez szinte minden magyar vásárlót érint

2023. március 19. 15:31

Az önkiszolgáló kasszákkal sok magyar vásárlónak meggyűlik a baja, sokan egyenesen betiltanák ezeket a berendezéseket. Mások viszont kifejezetten kedvelik ezeket, és örülnének, ha még elterjedtebbek lennének. A Pénzcentrum olvasóinak szavazataiból az derül ki, hogy a vásárlók teljesen megosztottak: csaknem fele-fele arányban pártolják és ellenzik az önkiszolgáló kasszák terjedését.

Ahogy arról lapunk nemrég beszámolt, a román fogyasztóvédelem megállapította, hogy az önkiszolgáló kasszák diszkriminatívak, főként az idősebb vásárlókkal szemben. Aki ugyanis nem rendelkezik azokkal a készségekkel, amelyek szükségesek az önkiszolgáló pénztárak használatához, hátrányt szenved. Nem olyan régen Magyarországon is okozott problémát az ilyen berendezések csatasorba állítása, a budapesti Lövölde téri Lidl áruházban. Ebben az esetben is az idősebb vásárlók háborodtak fel az önkiszolgáló kasszák bevezetésén, és végül a boltlánc fújt visszavonulót. A Pénzcentrum olvasói véleményét kérte arról, szeretik-e az önkiszolgáló kasszákat. Az eredmények teljesen megoszlanak.

Lapunk szavazására adott olvasói válaszok alapján csaknem ugyanannyian vannak az önkiszolgáló pénztárak ellen, mint ahányan melletük. Az olvasók 26,4 százaléka abszolút szereti az új vívmányt, és szerintük minden boltba kéne tenni ilyet, míg további 10 százalék van azon a véleményen: jó, hogy egyre több helyen van önkiszolgáló kassza. Eközben 16 százalék szerint egyenesen be kéne tiltani ezeket a gépeket, és a válaszadók 24,7 része nem szereti és ha teheti nem is használja az önkiszolgáló kasszákat.

A köztes vélemények ugyancsak hasonló arányt mutatnak. A válaszadók 9,9 százaléka nem szereti az önkiszolgáló kasszákat, de belátja, hogy szükség van rájuk, míg további 13 százalék szereti az új vívmányt, de elismeri, hogy vannak vele problémák.

Szükség van az önkiszolgáló pénztárakra?

Bár évekkel ezelőtt még érdekes újdonságként hatottak az önkiszolgáló kasszák, azóta már rengeteg helyen elterjedt a használatuk - főként a nagyobb bolthálózatok üzleteiben. Az ilyen pénztárak terjedése sokakban válthat ki ellenérzést, ha kvázi rá van kényszerítve a használatukra. Hiszen ennek az újításnak is az az egyik célja, hogy enyhítse a kiskereskedelemben fennálló munkaerőhiányt. Hiába közelíti ugyanis már a bolti dolgozók fizetése némelyik üzletláncnál a diplomás átlagbért, így is nehéz munkaerőt találni. Ha pedig humánerőforrást nem lehet találni, egyre több üzlet fordul majd a technológiai megoldások felé.

Általánosságban kijelenthető, hogy a kereskedelemben munkaerőhiánnyal küzdenek a vállalatok. Az ország keleti felén kevesebb üres pozíció van, míg a nyugati határszélhez közelítve vannak üzletek, ahol jelentkező hiányában a létszám 30 százaléka betöltetlen

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

– nyilatkozta lapunknak korábban Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke. Bár a szakértők az infláció és az energiaválság okán elbocsájtási hullámra számítanak a turizmus-vendéglátásban és a nagy energiaigényű szektorokban, ahonnan a munkavállalók egy része a pénztáros, vagy bolti eladó pozíciókat keresheti (ahol nem elvárás a végzettség vagy a szakmai tapasztalat), ez nem jelent hosszú távon megoldást.

Karsai Zoltán szerint ugyanis nem szabad azonban elfelejtkezni arról, hogy bár a jelenleg zajló munkaerőpiaci folyamatok (hotelek, éttermek, uszodák, múzeumok zárnak be) a közeljövőben munkaerő többletet generálhatnak a kiskereskedelemben, a hatás várhatóan ideiglenes lesz. "Hiszen a Covid ideje alatt is volt egyfajta átáramlás más területekről a kereskedelmi munkakörökbe, de a járvány visszaszorulásával a munkaerő jelentős része visszavándorolt a saját ágazatába" - figyelmeztetett a szakértő.

Azonban nemcsak a munkaerőhiány indokolhatja az önkiszolgáló kasszák csatasorba állítását. A Lidl korábban például arról tájékoztatta lapunkat, hogy a vállalat azért döntött a Király utcai üzlet átalakítása mellett, mert a bolt adottságaiból adódóan a vásárlók így gyorsabban intézhetik bevásárlásaikat, gyorsabb az áthaladás a pénztáraknál és lerövidül a várakozási idő. Hangsúlyozták, hogy az önkiszolgáló kasszák bevezetése az áruházi dolgozói létszámot semmilyen formában sem befolyásolja. A diszkontlánc szerint az érintett áruházakban az önkiszolgáló kasszák bevezetés óta egyre több vásárló választja ezt a fizetési lehetőséget, használatuk és kedveltségük folyamatosan növekszik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?