2 °C Budapest
A photo showing a womans hands scanning a box of strawberries at the grocery stores self check out service.

Súlyos dolog derült ki az önkiszolgáló kasszákról: ez szinte minden magyar vásárlót érint

2023. március 19. 15:31

Az önkiszolgáló kasszákkal sok magyar vásárlónak meggyűlik a baja, sokan egyenesen betiltanák ezeket a berendezéseket. Mások viszont kifejezetten kedvelik ezeket, és örülnének, ha még elterjedtebbek lennének. A Pénzcentrum olvasóinak szavazataiból az derül ki, hogy a vásárlók teljesen megosztottak: csaknem fele-fele arányban pártolják és ellenzik az önkiszolgáló kasszák terjedését.

Ahogy arról lapunk nemrég beszámolt, a román fogyasztóvédelem megállapította, hogy az önkiszolgáló kasszák diszkriminatívak, főként az idősebb vásárlókkal szemben. Aki ugyanis nem rendelkezik azokkal a készségekkel, amelyek szükségesek az önkiszolgáló pénztárak használatához, hátrányt szenved. Nem olyan régen Magyarországon is okozott problémát az ilyen berendezések csatasorba állítása, a budapesti Lövölde téri Lidl áruházban. Ebben az esetben is az idősebb vásárlók háborodtak fel az önkiszolgáló kasszák bevezetésén, és végül a boltlánc fújt visszavonulót. A Pénzcentrum olvasói véleményét kérte arról, szeretik-e az önkiszolgáló kasszákat. Az eredmények teljesen megoszlanak.

Lapunk szavazására adott olvasói válaszok alapján csaknem ugyanannyian vannak az önkiszolgáló pénztárak ellen, mint ahányan melletük. Az olvasók 26,4 százaléka abszolút szereti az új vívmányt, és szerintük minden boltba kéne tenni ilyet, míg további 10 százalék van azon a véleményen: jó, hogy egyre több helyen van önkiszolgáló kassza. Eközben 16 százalék szerint egyenesen be kéne tiltani ezeket a gépeket, és a válaszadók 24,7 része nem szereti és ha teheti nem is használja az önkiszolgáló kasszákat.

A köztes vélemények ugyancsak hasonló arányt mutatnak. A válaszadók 9,9 százaléka nem szereti az önkiszolgáló kasszákat, de belátja, hogy szükség van rájuk, míg további 13 százalék szereti az új vívmányt, de elismeri, hogy vannak vele problémák.

Szükség van az önkiszolgáló pénztárakra?

Bár évekkel ezelőtt még érdekes újdonságként hatottak az önkiszolgáló kasszák, azóta már rengeteg helyen elterjedt a használatuk - főként a nagyobb bolthálózatok üzleteiben. Az ilyen pénztárak terjedése sokakban válthat ki ellenérzést, ha kvázi rá van kényszerítve a használatukra. Hiszen ennek az újításnak is az az egyik célja, hogy enyhítse a kiskereskedelemben fennálló munkaerőhiányt. Hiába közelíti ugyanis már a bolti dolgozók fizetése némelyik üzletláncnál a diplomás átlagbért, így is nehéz munkaerőt találni. Ha pedig humánerőforrást nem lehet találni, egyre több üzlet fordul majd a technológiai megoldások felé.

Általánosságban kijelenthető, hogy a kereskedelemben munkaerőhiánnyal küzdenek a vállalatok. Az ország keleti felén kevesebb üres pozíció van, míg a nyugati határszélhez közelítve vannak üzletek, ahol jelentkező hiányában a létszám 30 százaléka betöltetlen

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

– nyilatkozta lapunknak korábban Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke. Bár a szakértők az infláció és az energiaválság okán elbocsájtási hullámra számítanak a turizmus-vendéglátásban és a nagy energiaigényű szektorokban, ahonnan a munkavállalók egy része a pénztáros, vagy bolti eladó pozíciókat keresheti (ahol nem elvárás a végzettség vagy a szakmai tapasztalat), ez nem jelent hosszú távon megoldást.

Karsai Zoltán szerint ugyanis nem szabad azonban elfelejtkezni arról, hogy bár a jelenleg zajló munkaerőpiaci folyamatok (hotelek, éttermek, uszodák, múzeumok zárnak be) a közeljövőben munkaerő többletet generálhatnak a kiskereskedelemben, a hatás várhatóan ideiglenes lesz. "Hiszen a Covid ideje alatt is volt egyfajta átáramlás más területekről a kereskedelmi munkakörökbe, de a járvány visszaszorulásával a munkaerő jelentős része visszavándorolt a saját ágazatába" - figyelmeztetett a szakértő.

Azonban nemcsak a munkaerőhiány indokolhatja az önkiszolgáló kasszák csatasorba állítását. A Lidl korábban például arról tájékoztatta lapunkat, hogy a vállalat azért döntött a Király utcai üzlet átalakítása mellett, mert a bolt adottságaiból adódóan a vásárlók így gyorsabban intézhetik bevásárlásaikat, gyorsabb az áthaladás a pénztáraknál és lerövidül a várakozási idő. Hangsúlyozták, hogy az önkiszolgáló kasszák bevezetése az áruházi dolgozói létszámot semmilyen formában sem befolyásolja. A diszkontlánc szerint az érintett áruházakban az önkiszolgáló kasszák bevezetés óta egyre több vásárló választja ezt a fizetési lehetőséget, használatuk és kedveltségük folyamatosan növekszik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm