7 °C Budapest
female checkout by automatic payment machine in supermarket

Megharagudtak a magyar nyugdíjasok a Lidl-re: áll a bál a diszkont kasszái körül

2022. november 7. 16:02

Budapesten egy VII. kerüli Lidl diszkont kapcsán robban a bomba a javában szép korú magyar vásárlók körében: a cég ugyanis október 13-tól teszt jelleggel 10 automata kasszát üzemelt be úgy, hogy közben csak egyetlen hagyományos pénztár működött. A bolthoz közel lakó, főleg idősebb korú lakosság viszont arra panaszkodott, hogy tapasztalataik szerint van, hogy csak ezek az automaták működnek, és ez sok esetben gondot okoz például fizetéskor (készpénz vs. bankkártya). A helyi idősek védelmében a kerületvezetés egyeztetést kezdeményezett a diszkontlánccal, a témát illetően viszont a Pénzcentrum is megkereste őket. Mutatjuk, hogy áll jelenleg a Lidl önkiszolgáló kasszásítása országszerte, mire számíthatnak a magyar vásárlók a jövőben.

Még október 26-án fogtunk el egy Facebook-bejegyzést, amiben Dr. Beleznay Zsuzsanna, Terézváros kereskedelemért, turizmusért és köztisztaságért felelős alpolgármestere arról tájékoztatott, több szépkorú terézvárosi lakos jelezte feléjük, hogy a Lövölde téri Lidl áruházban már csak automata pénztárak üzemelnek, amelyek nagy kihívást jelentenek az idős, sok esetben még bankkártyával sem rendelkező vásárlók számára.

Időközben, négy napja, november harmadikán Soproni Tamás, a kerület polgármestere is közzétett egy bejegyzést, melyben azt írja, a Lövölde téri Lidl a közelmúltban teljesen automatizálta a pénztárait, ami különösen nagy problémát jelent az idős, sok esetben még bankkártyával sem rendelkező vásárlók számára. A polgármester arról is tájékoztatott, hogy az önkormányzat nevében Szász Károly idősügyi tanácsnok és Dr. Beleznay Zsuzsanna már egyeztetett a Lidl üzletvezetésével, és arra kérték őket, hogy vegyék figyelembe, hogy sok környékbeli idős lakónak csupán ez az egyetlen bevásárlási lehetősége van, és igényelnek legalább egy valódi, hagyományos kasszát. A Lidl ígéretet tett a kérdés kivizsgálására.

A szóban forgó üzlet és az önkiszolgáló automaták kapcsán a Pénzcentrum is megkereste a diszkontot, hogy valóban klasszikus kassza és kasszás nélkül üzemel-e a Lövölde téri üzlet, illetve megkérdeztük őket arról is, hogyha az országos lefedettségüket nézzük, akkor hány üzletben találhatók önkiszolgáló kasszák, és mit terveznek ezen a téren a jövőben.

Kasszaháború

A Lidl arról tájékoztatta lapunkat, hogy a vásárlói igényeket szem előtt tartva döntött úgy, hogy a hagyományos kasszarendszerek mellett bevezeti áruházaiban az önkiszolgáló kasszákat is, hogy megkönnyítse, egyszerűbbé és gyorsabbá tegye a bevásárlást. A diszkontláncnak jelenleg összesen 195 üzlete van Magyarországon,

amiből összesen 66 áruházban összesen 398 önkiszolgáló kassza működik

- tájékoztatta a Pénzcentrumot az üzlet. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy hazánkban az üzletek mintegy 34 százalékában van csak önkiszolgáló kassza, tehát a boltok kétharmadában egyáltalán nincs is. Azt is megtudtuk, hogy ahol vannak önkiszolgáló kasszák, ott általában 6-8 hagyományos kassza mellett kerültek kialakításra a 6 db önkiszolgáló kasszából álló zónák, melyek egy része kártyás vagy vegyes (kártya és készpénz) fizetési móddal működik.

A Lidl vizsgálja annak a lehetőségét, hogy a jövőben mely áruházak estén lehetséges a hagyományos mellett önkiszolgáló kasszák telepítése

- írta válaszában a kiskereskedelmi lánc.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mi a helyzet a Király utcában?

Kifejezetten a Király utcai áruházról azt a tájékoztatást kapta szerkesztőségünk, hogy ott teszt jelleggel október 13-tól 10 db önkiszolgáló és egy hagyományos kassza várja a vásárlókat. Válaszaiban tehát a Lidl nem erősítette meg, hogy ténylegesen klasszikus kassza nélkül működne ott a bolt, sőt, azt írták, hogy a 10 darab önkiszolgáló kassza mellett működik hagyományos is.

A diszkont válaszai alapján tehát nem állja meg a helyét az az állítás, hogy teljesen automatizálták volna a kasszáikat az október 13-i tesztidőszaktól kezdve. Azt viszont el tudjuk képzelni, hogy a szóban forgó egy hagyományos kassza nem működött mondjuk a nyitvatartás minden percében, és ez okozhatott fejtörést olyan vásárlóknak, akiknek vagy túl sok termék volt a kosarában vagy mondjuk csak készpénzzel és csak klasszikus kasszában szettek volna fizetni.

A Lidl egyébként arról is tájékoztatta a Pénzcentrumot, hogy a vállalat azért döntött az átalakítás mellett, mert a bolt adottságaiból adódóan a vásárlók így gyorsabban intézhetik bevásárlásaikat, gyorsabb az áthaladás a pénztáraknál és lerövidül a várakozási idő. A konkrét bolttal kapcsolatban azt is megtudtuk, hogy az üzletben 4-5 munkatársa segíti a vásárlókat a készülékek használatában, a termékek beolvasásánál vagy akár a fizetésnél.

A vállalat figyelemmel követi a vásárlói visszajelzéseket, melynek függvényében felülvizsgálja döntését és amennyiben úgy ítéli meg, megteszi a hagyományos kasszák visszaállításához szükséges lépéseket

- hívta fel a figyelmet a diszkontlánc, akik elmondták azt is, az önkiszolgáló kasszák bevezetése az áruházi dolgozói létszámot semmilyen formában sem befolyásolja. Kitértek arra is, az új kasszarendszer működése és a felhasználóbarát felület kezelése egyszerű, így az érintett áruházakban a bevezetés óta egyre több vásárló választja ezt a fizetési lehetőséget, használatuk és kedveltségük folyamatosan növekszik. Mindazonáltal a vállalat kiemelte, munkatársaik folyamatosan segítik a vásárlókat a készülékek használatában.

Te mit lépsz a rezsiemelés ellen?

Egekbe emelkedtek az energiaárak egész Európában, ami a rezsiemelés júliusi bejelentését követően minket, magyarokat is húsbavágóan érint. És a fűtési szezon közeledtével ez egyre fájdalmasabb lesz. A Pénzcentrum és a Miskolci Egyetem egy közös felmérést indított, ebben többek között arról szeretnénk pontos képet kapni, hogy hogyan hat az energiaválság a magyar lakosságra, és milyen állapotú házakban, lakásokban várjuk a telet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem