14 °C Budapest
Woman shopping at the supermarket, she is carrying full shopping basket grocery store pasta milk

Járják a szlovák és román boltokat az élelmes magyarok: tényleg sokat spórolnak így?

2023. február 1. 09:14

Mennyire éri meg a nagyobb bevásárlásokat a határon túl intézni? Ez nagyban függ attól, hogyan vásárolunk, és milyen messzire vagyunk hajlandók elmenni. Az RTL stábja a Házon kívül című műsorban Romániában és Szlovákiában vizsgálta meg, mennyire éri meg a bevásárlóturizmus.

Magyarországon a legnagyobb az élelmiszer-infláció az Európai Unióban, és az árstop eltörlésével az üzemanyag is jelentősen drágult. Szlovákiában 29, Magyarországon egy év alatt viszont 49 százalékkal nőttek az élelmiszerárak a Világbank decemberi adatai szerint. A szlovák üzletben az akciós 250 grammos koktélparadicsom 69 cent, nagyjából 280 forint, egy kiló hagyma átszámítva körülbelül 400 forint. A darált hús kilója 2 euró 60 cent, így egy fél kiló nagyjából 1000 forintba kerül. A 200 grammos reszelt mozzarella ára 2 euró 90 cent, ez átszámolva 1140 forint. A tésztáknál nagy az árkülönbség a spagetti tésztából van 80 centes, és 1,90 eurós is. A teljes beváráslás tehát egy spagettihez 2600-2800 forint.

A szegénység kreatívvá tesz bennünket, tehát el kell gondolkodnunk azon, hogy mit mire költünk, optimalizálni kell a bevételeinket

– magyarázta Molnár Róbert a romániai Kübekháza polgármestere a Házon kívül stábjának, akit Nagyszentmiklósra kísértek el vásárolni:

 Molnár Róbert szerint a környékről egyre többen járnak át Romániába vásárolni. Bár különadók Romániában is vannak, az árakon ez mégsem érződik úgy, mint Magyarországon. Egy bolognai spagettihez a bevásárlás a román boltban 2200 forintba kerültek, még kevesebbe, mint Szlovákiában - derült ki a műsorból.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?