11 °C Budapest
A young women shopping in a vintage clothing store - sustainable fashion

Ezért számítunk Európában még mindig szegényeknek: erről nehéz lenne mást gondolni

2022. október 25. 19:32

Magyarországon az egy főre jutó átlagos vásárlóerő közel 15 százalékos növekedéssel 8751 euróra emelkedett, ami az európai átlag közel 54 százalékának felel meg. Ezzel idén is a 30. helyen állunk az európai összehasonlításban - derül ki egy friss kutatásból.

Az egy főre jutó átlagos vásárlóerő Európában 2022-ben 16 344 euró. A 42 ország között azonban jelentős különbségek vannak: Liechtensteinben, Svájcban és Luxemburgban az emberek vásárlóereje lényegesen magasabb, mint Európa többi részén, míg Koszovóban, Moldovában és Ukrajnában a legalacsonyabb a vásárlóerő. A liechtensteini lakosok például több mint 43-szor annyi pénzzel rendelkeznek, mint az ukránok. - ez derül ki a "GfK Vásárlóerő Európa 2022" című tanulmányából.

Az európaiaknak 2022-ben összesen mintegy 1 100 milliárd euró áll rendelkezésükre, amelyet élelmiszerre, lakhatásra, szolgáltatásokra, energiaköltségekre, magánnyugdíjra, biztosításra, nyaralásra, mobilitásra vagy akár fogyasztói kívánságokra költhetnek. Ez egy főre vetítve 16 344 eurós átlagos vásárlóerőnek felel meg, ami az előző évhez képest 5,8 százalékos nominális növekedést jelent. Az azonban, hogy a fogyasztóknak ténylegesen mennyi áll rendelkezésükre a költekezésre és megtakarításra, országonként nagyon eltérő, és attól is függ, hogy 2022-ben hogyan alakulnak a fogyasztói árak.

Új ország a top10-ben

A korábbi évekhez hasonlóan Liechtenstein messze az első helyen áll a vásárlóerő rangsorban: az Ausztria és Svájc között fekvő fejedelemség egy főre jutó vásárlóereje 66 204 euró, ami majdnem 4,1-szerese az európai átlagnak. A második és harmadik helyen Svájc és Luxemburg következik: míg a svájciak egy főre jutó vásárlóereje 41 758 euróval majdnem 2,6-szorosa az európai átlagnak, addig a luxemburgiak egy főre jutó vásárlóereje 37 015 euró. Ez majdnem 2,3-szor magasabb, mint az európai átlag.

A top 10-ben szereplő többi ország egy főre jutó vásárlóereje is nagyon magas, legalább 47 százalékkal az európai átlag felett van. A top 10-be újonnan bekerült Írország, amely a tizedik helyen áll 24.052 euró egy főre jutó jövedelemmel, míg Svédország két helyet rontva a tizenegyedik. Emellett Norvégia és Izland idén a negyedik és ötödik helyet cserélte el. Az Egyesült Királyság három helyet javítva a hetedik, míg Ausztria két helyet veszítve a kilencedik helyre esik vissza.Összességében a 42 vizsgált országból 16 az európai átlag felett van. Ezzel szemben 26 olyan ország van, ahol az egy főre jutó vásárlóerő az átlag alatti-köztük Spanyolország,amely az egy főre jutó 15.314 euróval valamivel az európai átlag alatt van.  A tavalyi évhez hasonlóan Ukrajna a sereghajtó: az országban dúló háború miatt az ott élők egy főre vetítve mindössze 1 540 euróval rendelkeznek, ami valamivel több mint 9 százaléka az európai átlagnak. A top 10-ben szereplő többi ország egy főre jutó vásárlóereje is nagyon magas, legalább 47 százalékkal az európai átlag felett van.

Filip Vojtech, a GfK kiskereskedelmi szakértője a geomarketing területén a következőket nyilatkozta:

A vásárlóerő tavalyi mérsékelt növekedése után idén ismét emelkedik, Európában átlagosan közel 6 százalékkal. Ez a vásárlóerő-növekedés azonban csak részben ellensúlyozza a világjárvány és az ukrajnai háború okozta meredeken emelkedő inflációt, amely sok európai országban kétszámjegyű. Az emelkedő energiaáraktól való félelemmel és a jövőbeli gazdasági fejleményekkel kapcsolatos bizonytalansággal együtt az emberek valószínűleg több pénzt tesznek félre, és a nagyobb vásárlásokat későbbre halasztják

- mondta a szakértő.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Magyarország: a vásárlóerő a fővárosban a legmagasabb

Európai összehasonlításban a vizsgált 42 ország közül Magyarország a 30. helyen áll. Az egy főre jutó átlagos vásárlóerő 8.751 euróval a magyarok több mint 46 százalékkal maradnak el az európai átlagtól. Magyarország 20 megyéjének elemzése azt mutatja, hogy a top 10-ben kevés változás történt, és a magas vásárlóerővel rendelkező régiók meg tudták védeni első helyüket. A tavalyi évhez hasonlóan a főváros, Budapest áll az első helyen nagy fölénnyel: az itteni lakosságnak 11.293 euró jut egy főre vetítve kiadásaira és megtakarításaira. Ez 29 százalékkal több, mint az országos átlag. Az egyetlen változás idén, hogy Tolna és Győr-Moson-Sopron a hetedik és kilencedik helyen cserélnek helyet.

A 2021-es évhez hasonlóan a 20 megyéből idén is csak ötnek van átlagon felüli vásárlóereje. Ezek maga a főváros –mintegy megyének tekintve –, valamint Pest, Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megye. Az egy főre jutó 8 815 eurós nettó rendelkezésre álló jövedelemmel Veszprém az országos átlaghoz áll a legközelebb, és 0,7 százalékkal haladja meg azt.

Magyarországon a vásárlóerő az előző évhez képest (7 643 euró) közel 15 százalékos növekedést mutat, azonban érdemes árnyaltan vizsgálni a képet a turbulens gazdasági viszonyok, például a két számjegyűvé váló infláció miatt

– nyilatkozta Kui János,a GfK geomarketing magyarországi szakértője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm