Her basket is empty. All sorts of symbolism here from poverty to the loneliness of old age to senility or Alzheimers disease.

Ezt az árpoklot érzi minden magyar a boltokban: a kajavásárlás, ami eddig 5700 volt, az most 10 ezer

2022. szeptember 8. 13:02

Bár az éves átlagos infláció mértéke a legfrissebb adatok szerint 15,6 százalékos, ennél bőven akadnak olyan termékek, jobbára élelmiszerek, amiknek az ára ehhez képest valóságos rakétaként lőtt ki. Ilyen például a rétesliszt, a trappista sajt vagy éppen a tejes margarin és a kenyér is. Márpedig ezekből a termékekből sokat vásárolnak a magyarok, így a boltok kasszáinál fizetve nem csoda, ha az emberek, nem 15 százalékosnak érzik az inflációt, hanem ennek sokszorosának. Példaszámításunkból kiderült például, hogy a 10 legjobban dráguló élelmiszer átlagára összesen több mint 4 ezer (!) forinttal emelkedett egyetlen év alatt.

Ahogy arról a mai nap folyamán korábban a Pénzcentrumon is beszámoltunk, az éves infláció mértéke, 2021 augusztusa és 2022 augusztusa között 15,6 százalék volt. A brutális átlagos éves drágulás azonban csak a jéghegy csúcsa, ennél a számnál egyes termékeknek sokkal kegyetlenebbül nő az ára. Az élelmiszerek átlagos árnövekedés például már 30,9 százalékos, de a tartós fogyasztási cikkekért is átlagosan 14,8 százalékkal kell többet fizetni, mint tavaly ilyenkor.

Eközben a szeszes italoknak és a dohánytermékeknek is átlagosan 13,1 százalékkal nőtt az áruk a vizsgált időszakban. És ha ez nem lenne elég, akkor az állateledelek ára 40,3, a palackos gázé 27,4, a lakásjavító- és karbantartó cikkeké 26,7, míg a testápoló cikkeké 20,3, százalékkal lett magasabb. Ha viszont az ember elmegy a boltba vásárolni, ezeknél, a már így is szemkápráztató átlagos drágulásoknál jóval sokkolóbbakkal fog találkozni.

80-90 százalékos az árdrágulás a boltokban

Az átlagos 15,6 százalékoshoz, de még az átlagos 30,9 százalékos élelmiszerár-dráguláshoz képest is hajmeresztő, hogy egyes termékek átlagos fogyasztói ára mekkora mértékben lőtt ki egyetlen év leforgása alatt. A rétesliszt kilós ára például 91 százalékkal emelkedett, a trappista sajt kilós ára már 82 (!) százalékos árbummnál tart, miközben a teljes margarinért is több mint 80 százalékkal kellett többet fizetni idén augusztusban, mint tavaly.

Nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy a KSH hivatalos statisztikái szerint, a 10 legjobban dráguló termékhez való kerülés alsó határa 68 százalék volt. Ez azt jelenti, hogy a holtversenyben dráguló, Nemzeti Sport, illetve 4 tojásos spagetti ára egyaránt 68-68 százalékkal emelkedett. Miközben a félbarna kenyér 78, a fehér kenyér 77, de például a vaj 76, a zsemle 74 százalékkal kerül többe most, mint tavaly.

Csak a mihez tartás végett, a top 10 dráguló termék közül két olyan van, ami nem élelmiszer. Ez a falburkoló csempe és a Nemzeti Sport, ezeket nyilván nem vásárolja mindenki, minden nap. A 11. helyen lévő csúcsdráguló viszont már a csirkecomb, ennek a kilós átlagára nem sokkal elmaradva a top 10-től, 61 százalékkal emelkedett egy év leforgása alatt. A 12. csúcsdráguló is élelmiszer, mégpedig a bontott csirke, ez majd 58 százalékkal drágult. De miért fontos ez?

Ha megnézzük a top 10 legjobban dráguló élelmiszert, akkor látjuk, hogy ezek közül egytől-egyig mind olyan, amit bármelyik magyar vásárló, bármilyen bolti vásárlás alkalmával beejthet a kosárába. Ha pedig ez megtörténik, máris jön a feketeleves. Ha ugyanis megnézzük, mennyibe került a 10 szóban forgó élelmiszerből egy egységnyit megvenni 2021 augusztusában, és mennyibe idén augusztusban, akkor az egyszeri vásárlónak eláll a lélegzete.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Képzeletbeli bevásárlásunk 2021 augusztusában 5 758 forintba került volna átlagosan, idén viszont már 10 035 forintba.

Ez 74 százalékos áremelkedés. Ez tehát az a drágulás, amit az emberek nap, mint nap érzékelhetnek a boltokban vásárolva. Hiszen élelmiszerből jóval többet, és mindig vásárolni kell, mint például utazási bérletet, digitális lázmérőt, mogyorós tejcsokoládét vagy férfi átmeneti kabátot. Utóbbiak olyan termékek, amiknek bőven az átlagos drágulás mértéke alatt nőtt az áruk.

Egy hónap alatt is nagy a sokk

Természetesen az árak nem csak éves ütemben tudnak elképesztő mértékben felrobbanni, de hónapról, hónapra is. 2022 júliusa és augusztusa között például a Nemzeti Sport 47 százalékkal drágult, 285 forintról 420 forintra. De 10 százalék felett drágult az átlagos fogyasztói ára az uborkának, a vajnak, a palackos PB-gáznak, a száraz kutyatápnak és a 20 százalékos tejfölnek is. De a havi csúcsdrágulók közé befért még a narancs, a sertészsír és a mosópor is.

Mondd el, hogy élsz!

Régóta nem volt olyan magas az infláció Magyarországon, mint 2022. augusztusában: 2021 azonos időszakához képest ugyanis az árak átlagosan több mint 15,6 százalékkal voltak magasabbak. Nincs olyan háztartás Magyarországon, amely ne érezné a saját bőrén a rohanó infláció okozta hatásokat. Mostani kérdőívünkben a magyar háztartások anyagi helyzetéről szeretnénk képet kapni, mennyire viselte meg őket a gyorsuló infláció, az energiaárak emelkedése, és hogy hatnak ezek a megtakarításaikra. Köszönjük, ha segítesz a kitöltéssel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem