9 °C Budapest
Happy mature woman wearing eyeglasses and smiling senior old pension

Nyugdíjemelés 2022: hivatalos, ennyi plusz pénzt kaphatnak a nyugdíjasok novemberben

2022. szeptember 8. 09:32

Fontos adatokat hozott ma nyilvánosságra a Központi Statisztikai Hivatal: augusztusban 15,6 százalékos volt a fogyasztói árak emelkedése, valamint januártól augusztusig terjedő időszakban 2022-ben eddig 10,7 százalékos volt a drágulás mértéke. Amennyiben idén is a megszokott rendben, novemberben inflációkövetően emelik a nyugdíjakat, akkor ez alapján az adat alapján 1,8 százalékos emelésre számíthat közel 2 millió magyar nyugdíjas. Az átlagos nyugdíj összege így 173 ezer forintra emelkedhet.

Idén júliusban rendkívüli évközi nyugdíjemelést hajtott végre a kormány: az év második felétől a jogosultak - az év eleji 5 százalékos emelésen felül további - 3,9 százalékponttal megemelt összegű nyugdíjban részesültek, az ezt megelőző hónapokra járó 3,9 százalékos emelést pedig egyösszegben kifizették a részükre. Így az 164 102 forintos átlagos nyugdíj összege nagyjából 170 ezer forintra nőhetett. Azonban ez az emelés sem tudta kompenzálni az elszabadult inflációt. Bár a nyugdíjasokat képviselő szervezetek és nyugdíjszakértők szerint indokolt lett volna további emelést végrehajtani a novemberben esedékes rendes emelés, kompenzáció előtt, erre nem született ígéret eddig, a november pedig egyre közeledik.

Így tehát, ha a szokásos, törvény által előírt rend szerint kapják meg a nyugdíjasok a novemberi emelést, az 2022-es évi januártól augusztusig tartó időszakban mért inflációs adat alapján fog megtörténni. Fontos tehát, hogy nem az augusztusi adat (15,6%), hanem az év első nyolc hónapjára vonatkozó adat (10,7%) a számítás alapja. A KSH mai közlése szerint pedig 2022. január–augusztusban az előző év azonos időszakához képest a fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 10,7, a nyugdíjas háztartások körében 10,6%-kal emelkedtek. (Ilyenkor a magasabb adatot veszik figyelembe az emelés megállapításánál az eddigi évek tapasztalatai szerint. Ez alapján tehát

a nyugdíjasok további 1,8 százalékpontos emelésre, az év eleji és évközi emeléssel együtt összesen 10,7 százalékos emelésre számathatnak idén.

Így számítják a nyugdíjemelést

Ma közölte a Központi Statisztikai Hivatal, mekkora volt a fogyasztói árak emelkedése a 2022-es év első 8 hónapjában. Ez az adat azért fontos minden évben a nyugdíjasok, vagyis jelenleg is közel 2 millió magyar számára, mert ez alapján ítélik meg, mekkora lesz a novemberi nyugdíjemelés összege.

A 1997. évi LXXXI. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról 62. paragrafusának (1) bekezdése kimondja, hogy "a tárgyév január 1-je előtti időponttól megállapított társadalombiztosítási nyugellátást (...) a megállapítás naptári évét követően minden év január hónapjában az emelés évére tervezett fogyasztói árnövekedésnek megfelelő mértékben kell emelni". Ez megtörtént ez év januárjában, emelkedtek a nyugdíjak a várt infláció mértékével, 5 százalékkal. A (3) és (4) bekezdés szerint pedig

Ha a fogyasztói árak növekedésének tárgyévben várható mértéke legalább 1 százalékponttal meghaladja az (1) bekezdés szerinti mértéket, akkor november hónapban - január 1-jére visszamenőleges hatállyal - kiegészítő nyugdíjemelést kell végrehajtani. Amennyiben az eltérés az 1 százalékpontot nem éri el, akkor november hónapban az egész évre járó különbözetet egy összegben kell kiutalni. A [...] nyugdíjemelésnél a nyugdíjasok fogyasztói ár növekedésének - a tárgyév első nyolc hónapjának tényadatára alapozott - várható mértékét kell figyelembe venni, amennyiben az meghaladja a fogyasztói árnövekedés várható mértékét

- olvasható a vonatkozó törvényben.

Mivel a KSH mai közlése szerint 10,7 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak 2022. első nyolc hónapjában - tehát hangsúlyozzuk, nem az augusztusra vonatkozó 15,6 százalékot kell figyelembe venni a törvény szerint -, így 1,8 százalékos emelésre számíthatnak a magyar nyugdíjasok novemberben. Ez a szám pedig úgy jön ki, hogy a friss inflációs adatból (10,7%) kivonjuk az eddigi emelés mértékét (8,9%), ahogy a törvény írja.

Az átlagos nyugdíj összege így nagyjából 173 ezer forintra emelkedik novemberben, hiszen 2022 januárjában 164 102 forint volt az átlagnyugdíj, mely a júliusi emelést követően 8,9 százalékkal volt magasabb, mint a 2021 decemberére járó nyugdíj. Ehhez jöhet még a novemberi 1,8 százalékos emelés, amelyet úgy kell számolni majd, ha ez hivatalos lesz, hogy nem a jelenlegi nyugdíj összegéhez kell plusz 1,8 százalékot hozzáadni, hanem még az év eleji, 5 százalékos emelés előtti összeghez kell annak a 10,7 százalékát hozzászámítani. Azonban ez még nem egészen biztos.

Még semmi sem biztos?

Nem lehet még biztosan állítani, mekkora lesz a nyugdíjemelés pontos összege, hiszen ahogy minden évben, idén is meg kell várni, amíg megjelenik a vonatkozó kormányrendelet. Tavaly október elején jelent meg a Magyar Közlönyben a nyugdíjprémiumról és a kiegészítő nyugdíjemelésről szóló rendelet, amelyből kiderült például, hogy a kormány eltér a nyugdíjprémium addig megszokott számításától - a nyugdíjasok javára. Így 2021-ben egyszeri alkalommal egységesen 80 ezer forint nyugdíjprémiumot fizettek a jogosultaknak. Így nem állítható, hogy biztosan további 1,8 százalékos emelésre lehet számítani novembertől, meg kell várni, amíg kijön a hivatalos rendelet.

Mivel az infláció augusztusban már 15,6 százalékos volt és az elemzők sem számítanak érdemi javulásra, lehetséges, hogy a kormány magasabb arányú, vagy összegű nyugdíjemelést ítél meg. Hiszen a január-augusztus időszakban mért fogyasztóiár-emelkedést még "lehúzzák" azok a hónapok, amelyekben az infláció még sokkal mérsékeltebb volt. Ősszel nem valószínű, hogy csökkennek az árak jelenlegi meredek emelkedése, így ha látnánk előre a teljes évet, a drágulás mértéke minden bizonnyal több lenne, mint 10,7 százalék. Csakhogy előre ezt nem láthatjuk, mindössze elemzői becslések vannak.

A törvényi kötelezettsége a kormánynak viszont annyi, hogy a nyugdíjak kövessék a várható inflációt, így ha mindent az előírások szerint tesznek, akkor idén novemberben "mindössze" 1,8 százalékos lehet az emelés. Ez az emelés várhatóan beépül a nyugdíjakba - tehát nem egy összegben, visszamenően fogják csak adni, ahogy az a járványt megelőzően megszokott volt - mivel meghaladja az eltérés mértéke az 1%-ot. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az is fontos, hogy a 2022. évi nyugdíjemelés papírforma szerint azokra vonatkozik, akiknek 2022. január 1-je előtt állapítottak meg öregségi nyugdíjat, hozzátartozói ellátást, korhatár előtti ellátást, rokkantsági vagy rehabilitációs ellátást, baleseti járadékot, illetve a vonatkozó kormányrendeletben felsorolt kéttucatnyi egyéb ellátást. Tehát aki 2022-ben vált nyugdíjassá, az nagy valószínűséggel nem számíthat emelésre, hiába tud a boltban egyre kevesebbet vásárolni a nyugdíjából.

Hogyhogy csak 1,8%? Mikor eddig 2,6%, 4,1%-ról volt szó

Korábban lapunk is megírta, mennyi lehet majd a nyugdíjemelés mértéke, amelyet az elemzők teljes évre vonatkozó inflációs várakozásai alapján közöltünk. Júliusban még azt jósolták a szakértők, hogy előreláthatóan 2022-ben 11-11,5 százalékos éves inflációra lehet számítani, vagyis 2,1-2,6 százalékkal többre, mint az addigi nyugdíjemelések együttes mértéke. Augusztus elején már borúlátóbbak voltak, 12-13 százalékos éves inflációt vetítettek előre, ami 4 százalék feletti emelést jelentene. Még Farkas András nyugdíjszakértő is jóval magasabb százalékokról beszélt korábban.

Ezek alapján számoltunk korábbi cikkeinkben, ezek a várakozások azonban figyelembe veszik az őszi időszakot is - szemben a törvényben előírt számítási móddal, amely csak az év első 8 hónapjával számol. Így lehet, hogy 1,8 százalékos emelés most alacsonynak tűnhet. Várhatóan a 2022-es évre vonatkozó elemzői várakozások tovább emelkednek - ahogy tették eddig szinte minden hónapban -, akár 14 százalékos éves inflációt is előre vetíthetnek. Azok alapján több, mint 5 százalékos nyugdíjemelés lenne indokolt, viszont hangsúlyozzuk: a kormánynak nem ezeket, hanem a KSH mutatóit kell figyelembe vennie az emelés megállapításakor.

Mi a helyzet a nyugdíjprémiummal?

A nyugdíjprémium számításáról szintén az említett 1997-es tb-törvény rendelkezik. Eszerint amennyiben az adott évi GDP várhatóan meghaladja a 3,5 százalékot, valamint a költségvetési egyenleg tartható, akkor a nyugdíjasokat prémium illeti meg. Ezt pedig úgy számolják ki, hogy összeszorozzák a 3,5 százalék feletti részt és a novemberben esedékes nyugdíj 25 százalékát (de maximum 20 ezer forintot!). Emiatt a maximálás miatt a legtöbb nyugdíjas hasonló összegre számíthat, csak a kevés nyugdíjat kapók kapnak kevesebbet.

Bár tavaly egységesen 80 ezer forintot osztottak ki az időseknek, viszont 2021 kivételes év volt, amikor 7,1 százalékkal nőtt a GDP. Igaz, akkor a viszonyítási alap a járvány sújtotta 2020-as év volt.

Elviekben tehát ha idén is 3,5 százalék felett alakul a GDP, és tartható a költségvetési egyenleg, akkor a nyugdíjemelés mellett prémiumot is fizethet a kormány a nyugdíjasoknak. A KSH legutolsó friss adatai szerint a gazdaság teljesítménye – a nyers, illetve a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint egyaránt – 6,5%-kal növekedett az előző év - vagyis 2021 - azonos negyedévéhez mérten. A II. negyedévben az előző negyedévhez viszonyítva 1,1%-kal nőtt a gazdaság teljesítménye.

2022. első félévében így a gazdaság teljesítménye 7,3 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Ha a gazdaság teljesítménye kitartana a 7,3 százalék mellett, akkor 3,8 százalékos - de maximálisan 76 ezer forint - lehetne a novemberi nyugdíjprémium. Azonban egyrészt a szakértők a gazdasági növekedés visszaesését jósolják, másrészt a kormány dönthet másként is. Emlékezzünk vissza, tavaly például úgy döntöttek, hogy egységesen minden nyugdíjas 80 ezer forintos prémiumot kap. Az, hogy mekkora lesz a prémium mértéke, tavaly október elején derült ki a vonatkozó kormányrendeletből. Idén, akárcsak a nyugdíjemelés esetében, szintén ki kell várni a hivatalos rendeletet - addig csak találgatni lehet.

Mondd el, hogy élsz!

Régóta nem volt olyan magas az infláció Magyarországon, mint 2022. augusztusában: 2021 azonos időszakához képest ugyanis az árak átlagosan több mint 15,6 százalékkal voltak magasabbak. Nincs olyan háztartás Magyarországon, amely ne érezné a saját bőrén a rohanó infláció okozta hatásokat. Mostani kérdőívünkben a magyar háztartások anyagi helyzetéről szeretnénk képet kapni, mennyire viselte meg őket a gyorsuló infláció, az energiaárak emelkedése, és hogy hatnak ezek a megtakarításaikra. Köszönjük, ha segítesz a kitöltéssel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm