2 °C Budapest
Organic produce in grocery store shelf, Vegetables For Sale In Market.

Drámai jelentés érkezett: tovább dübörög a magyar zöldséghorror

2022. augusztus 12. 18:32

 Az előző havi megtorpanás után júniusban ismét gyorsult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése: a felvásárlási árak a májusi 45,4 százalék után júniusban átlagosan 48,3 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint.

A növénytermesztési és kertészeti termékek ára 52,3 százalékkal volt magasabb a tavaly júniusinál, ami 4,5 százalékponttal gyorsabb éves növekedés a májusinál. Az élő állatok felvásárlási árának 43,1 százalékos emelkedése is 4,0 százalékponttal nagyobb, míg az állati termékek drágulása 8,7 százalékponttal 31,7 százalékra fékeződött le, ám ez a nem részletezett "egyéb állati termékek" áremelkedésének lefékeződéséből ered, mert a tojás és a tej ára a májusinál 4,6, illetve 8,1 százalékponttal  gyorsabban 31,4, illetve 43,6 százalékkal emelkedett.

A növényi termékek áremelkedésének gyorsulását a zöldségek és a gyümölcsök váltották ki, a zöldségfélék éves drágulása május óta 14,5 százalékponttal 27,7 százalékosra ugrott, a gyümölcsöké 21,3 százalékponttal szökött fel 1,8 százalékra, míg májusban átlagosan 19,5 százalékkal olcsóbbak voltak az egy évvel korábbinál.

A KSH adatai alapján legjobban a fejeskáposzta drágulása gyorsult fel 13,8 százalékponttal 17,8 százalékosra, 12,5 százalékponttal 24,1 százalékosra emelkedett a fejes saláta árának emelkedése, az uborka árának 21,3 százalékos emelkedése 7,1 százalékponttal magasabb a májusinál. Május után lelassult a paradicsom, a vöröshagyma és a zöldbab drágulása. A karfiol ára 1,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, míg májusban 2,2 százalékkal még olcsóbb volt. A paradicsom 27,6 százalékos éves áremelkedése 4,2 százalékponttal szerényebb az előzőhavinál, a vöröshagyma a májusi 27,7 százalék helyett júniusban 13,0 százalékkal került többe, mint egy éve, a zöldbab pedig a májusi 36,3 százalék helyett 6,2 százalékkal volt drágább, mint egy éve. A gyümölcsök között az alma ára 3,6 százalékkal alacsonyabb volt a tavaly júniusinál, míg májusban még 14,9 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, a körte árának emelkedése  6,5 százalékponttal 25,4 százalékra ment fel.

A gabonafélék felvásárlási ára átlagosan 71,1 százalékkal magasabb a tavaly júniusinál, ami 2,3 százalékponttal mérsékeltebb éves növekedést jelent a májusinál, a lassulást a kukorica hozta, a májusinál 14,5 százalékponttal mérsékeltebb, 59,9 százalékos éves emelkedést mutatott. A búza áremelkedése 13,2 százalékponttal 83,0 százalékra gyorsult, valamint a rozs és a zab drágulása is tovább erősödött a májusi ütemhez képest.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A burgonya árának  5,7 százalékos emelkedése 6,0 százalékponttal alacsonyabb az előző havinál.

A vágósertések felvásárlási ára a májusihoz hasonlóan 38,6 százalékkal emelkedett, ám a vágómarhák ára 9,7 százalékponttal szökött fel, így 45,9 százalékkal lett magasabb a tavaly júniusinál. A vágóbaromfi ára átlagosan 50,0 százalékkal lett magasabb a tavaly júniusinál, ami 7,1 százalékponttal élénkebb emelkedés a májusinál. A tyúkfélék ára az átlaghoz hasonlóan 50,7 százalékkal emelkedett egy év alatt és 6,4 százalékponttal gyorsult, a liba felvásárlási ára  26,7 százalékpontot ugrott 57,8 százalékra, a pulyka ára 37,5  százalékkal lett magasabb, ami 4,6 százalékponttal gyorsabb a májusi emelkedésnél, míg az élő kacsák felvásárlási ára 2,1 százalékponttal 61,1 százalékra emelkedett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem