13 °C Budapest
Angry little kid screaming and throwing a tantrum while grocery shopping with her mom at the supermarket because she wont buy her candy

Inflációs pokolban élnek a magyarok: ennek a 10 terméknek több mint 50 százalékkal nőtt az ára

2022. július 8. 13:01

Az új inflációs adatok egyik legmegdöbbentőbb felismerése, hogy 2021 június és 2022 június között a 10 legjobban dráguló termék átlagára legalább 50 (!) százalékkal emelkedett. Ez olyan mértékű drágulás, hogyha mindegyik termékből vennénk egy egységnyit (a 10 termékből 9 teljesen átlagosnak mondható élelmiszer), akkor az idei nyár első hónapjában, pár száz forint híján 6 (!) ezer forinttal kellene többet fizetnünk a csomagért, mint tavaly júniusban. És ez még csak a jéghegy csúcsa.

A KSH legfrissebb statisztikái szerint 11,7 százalékkal nőttek átlagosan az árak 2021 júniusa és 2022 júniusa között Magyarországon. A két évtizede nem látott drágulás leginkább az élelmiszereket és a tartós fogyasztási cikkek árát érinti, de nehéz olyan termékeket találni, amiknek ne lőtte volna ki az ára. Sőt!

A hivatalos, 180 terméket, szolgáltatást tartalmazó statisztikai listából a Pénzcentrumon most azt vizsgáltuk meg, hogy melyek voltak azok, amik a legdurvább áremelkedésen mentek keresztül egyetlen esztendő leforgása alatt. A helyzet súlyosságát jól jelzi, hogy egy éves távlatban, a 10 legjobban dráguló termékek toplistájába nem lehetett beférni 50 százalék alatti átlagos áremelkedéssel.

Árpokol a magyar boltokban

2021 júniusa és 2022 júniusa között a 200-250 grammos tejes margarin ára lőtt ki a leginkább Magyarországon. A termék átlagosan nem kevesebb mint 70 (!) százalékkal kerül többe idén nyáron, mint tavaly. Ez azt jelenti, hogy míg tavaly 313 forintot kellett fizetni egy darabért, addig most 533-at kell. Szintén súlyosan, 60% fölött drágult átlagosan a falburkoló csempe négyzetmétere és a rétesliszt is.

A csúcsdrágulóktól azonban nem sokkal marad el a csirkecomb és a trappista sajt sem, előbbi kilója átlagosan 59, utóbbi 58 százalékkal kerül most többe, mint egy évvel ezelőtt. Mindezeken felül, több mint 50 százalékkal nőtt még az átlagára a bontott csirkének, a marhahús rostélyosnak, a zsemlének, a 20 százalékos tejfölnek és a fehérkenyérnek is.

Az adatokat látva akkor lesz csak igazán sokkoló a helyzet, ha eljátszunk azzal a gondolattal, mi lenne, ha mindegyik termékből vennék 1 egységnyi darabot tavaly és most. A helyzet az, hogy a képzeletbeli bevásárlókosarunk

2021 júniusában 9 895 forintba került volna, idén júniusban azonban átlagosan már 15 691 forintot kellene fizetni érte. Ez összességében 59 százalékos drágulás.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

És természetesen ez még csak a jéghegy csúcsa, mindezeken felül bőven találni, főleg élelmiszereket, amiknek az ára 20-30-40 százalékkal emelkedett a vizsgált időszakban. A teljesség igénye nélkül ilyen többek között a csirkeszárny, a félbarna kenyér, a paradicsom, az akácméz, a citrom, a rizs, az olaszfelvágott, a kávé, a tojás, de a laminált parketta, a macskaeledel, a babakocsi, és a konyhaasztal is.

Egy hónap is nagy durvulást hoz

Bár 2022 májusa és júniusa között a KSH átlagosan 1,5 százalékos infláció növekedést mért, azért a termék listában így is bőven akadnak olyanok, amik ennél jóval keményebben drágultak. A havi drágulása lista élén például egy kiló citrom végzett, aminek az átlagára 19 (!) százalékkal volt drágább júniusban, mint májusban. De ugyancsak 10 százalék fölött drágult a tejes margarin és a vöröshagyma kilója is.

Nem sokkal maradt el azonban a 10 százaléktól a kései burgonya, a mirelit hasábburgonya, a fogrém és a kukorica konzerv sem. De igazából 8 százalékkal drágult a gyorsfagyasztott zöldborsó, a trappista sajt, a 2 fős szállás egy estére, egy 4 csillagos szállodában, illetve a fejes káposzta is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?