Angry little kid screaming and throwing a tantrum while grocery shopping with her mom at the supermarket because she wont buy her candy

Inflációs pokolban élnek a magyarok: ennek a 10 terméknek több mint 50 százalékkal nőtt az ára

2022. július 8. 13:01

Az új inflációs adatok egyik legmegdöbbentőbb felismerése, hogy 2021 június és 2022 június között a 10 legjobban dráguló termék átlagára legalább 50 (!) százalékkal emelkedett. Ez olyan mértékű drágulás, hogyha mindegyik termékből vennénk egy egységnyit (a 10 termékből 9 teljesen átlagosnak mondható élelmiszer), akkor az idei nyár első hónapjában, pár száz forint híján 6 (!) ezer forinttal kellene többet fizetnünk a csomagért, mint tavaly júniusban. És ez még csak a jéghegy csúcsa.

A KSH legfrissebb statisztikái szerint 11,7 százalékkal nőttek átlagosan az árak 2021 júniusa és 2022 júniusa között Magyarországon. A két évtizede nem látott drágulás leginkább az élelmiszereket és a tartós fogyasztási cikkek árát érinti, de nehéz olyan termékeket találni, amiknek ne lőtte volna ki az ára. Sőt!

A hivatalos, 180 terméket, szolgáltatást tartalmazó statisztikai listából a Pénzcentrumon most azt vizsgáltuk meg, hogy melyek voltak azok, amik a legdurvább áremelkedésen mentek keresztül egyetlen esztendő leforgása alatt. A helyzet súlyosságát jól jelzi, hogy egy éves távlatban, a 10 legjobban dráguló termékek toplistájába nem lehetett beférni 50 százalék alatti átlagos áremelkedéssel.

Árpokol a magyar boltokban

2021 júniusa és 2022 júniusa között a 200-250 grammos tejes margarin ára lőtt ki a leginkább Magyarországon. A termék átlagosan nem kevesebb mint 70 (!) százalékkal kerül többe idén nyáron, mint tavaly. Ez azt jelenti, hogy míg tavaly 313 forintot kellett fizetni egy darabért, addig most 533-at kell. Szintén súlyosan, 60% fölött drágult átlagosan a falburkoló csempe négyzetmétere és a rétesliszt is.

A csúcsdrágulóktól azonban nem sokkal marad el a csirkecomb és a trappista sajt sem, előbbi kilója átlagosan 59, utóbbi 58 százalékkal kerül most többe, mint egy évvel ezelőtt. Mindezeken felül, több mint 50 százalékkal nőtt még az átlagára a bontott csirkének, a marhahús rostélyosnak, a zsemlének, a 20 százalékos tejfölnek és a fehérkenyérnek is.

Az adatokat látva akkor lesz csak igazán sokkoló a helyzet, ha eljátszunk azzal a gondolattal, mi lenne, ha mindegyik termékből vennék 1 egységnyi darabot tavaly és most. A helyzet az, hogy a képzeletbeli bevásárlókosarunk

2021 júniusában 9 895 forintba került volna, idén júniusban azonban átlagosan már 15 691 forintot kellene fizetni érte. Ez összességében 59 százalékos drágulás.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

És természetesen ez még csak a jéghegy csúcsa, mindezeken felül bőven találni, főleg élelmiszereket, amiknek az ára 20-30-40 százalékkal emelkedett a vizsgált időszakban. A teljesség igénye nélkül ilyen többek között a csirkeszárny, a félbarna kenyér, a paradicsom, az akácméz, a citrom, a rizs, az olaszfelvágott, a kávé, a tojás, de a laminált parketta, a macskaeledel, a babakocsi, és a konyhaasztal is.

Egy hónap is nagy durvulást hoz

Bár 2022 májusa és júniusa között a KSH átlagosan 1,5 százalékos infláció növekedést mért, azért a termék listában így is bőven akadnak olyanok, amik ennél jóval keményebben drágultak. A havi drágulása lista élén például egy kiló citrom végzett, aminek az átlagára 19 (!) százalékkal volt drágább júniusban, mint májusban. De ugyancsak 10 százalék fölött drágult a tejes margarin és a vöröshagyma kilója is.

Nem sokkal maradt el azonban a 10 százaléktól a kései burgonya, a mirelit hasábburgonya, a fogrém és a kukorica konzerv sem. De igazából 8 százalékkal drágult a gyorsfagyasztott zöldborsó, a trappista sajt, a 2 fős szállás egy estére, egy 4 csillagos szállodában, illetve a fejes káposzta is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem