16 °C Budapest
Closeup of woman smoking electronic cigarette

Újabb szigorítás jön a magyar dohányboltokban: a Pénzcentrum cikke nyomán léphetett a hatóság

2022. május 16. 12:27

Korábban lapunk írt arról a joghézagról, amelyet kihasználva több kiskereskedelmi üzlet is árusíthatott úgynevezett "nikotinmentes hevítőrudat", mivel ezek nem felelnek meg a csak dohányboltban való árusíthatóság törvényi feltételeinek. Azonban a kiskaput úgy tűnik most bezárják: a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága jogszabály-módosítást készít elő az ügyben.

Május elején a Pénzcentrum szúrta ki, hogy több magyarországi üzletben is kaphatóak olyan "nikotinmentes hevítőrudak", amelyek kompatibilisek az olyan népszerű készülékekkel, mint amilyenekkel a Philip Morris által fejlesztett és forgalmazott Heets is fogyasztható.

Ahogy gyanítottuk, az olyan nagy láncok, mint a Lidl, a Spar, a CBA, a Coop, vagy a Reál vélhetően pontosan tisztában van vele, hogy ezek a termékek egy joghézag kihasználásával szabadon árulhatók. Mint azt a lapunknak megszólaló jogász elmondta: ezek a termékek nem felelnek meg a csak dohányboltban forgalmazhatóságot előíró törvényi feltételeknek, tehát szabályosan lehet őket árusítani kiskereskedelmi üzletekben is.

Vélhetően cikkünk megjelenése is közrejátszott abban, hogy most a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorítása, valamint a legális piac védelme érdekében jogszabály-módosítást készít elő a dohányt nem tartalmazó hevítőrudakkal kapcsolatban.

Mint a hatóság közölte: a tervezet lényege, hogy a dohányzási célú gyógynövénytermékek törvényi definícióját kiegészíti a hevítéssel történő fogyasztással is. További változást hoz a módosítás, hogy nikotintartalomtól függetlenül kizárólag dohányboltban forgalmazható termékké válnak a gyógynövényes hevítőrudak.

A piaci innovációk által kialakult joghézagokat rendezi egy, a közeljövőben hatályba lépő komplex törvénymódosítás, ami jelentős változásokat hoz a hazai dohánypiacon. A jogszabály-módosítást az indokolja, hogy egyre népszerűbbé válnak hazánkban a hevítéses technológiával fogyasztható, különféle növényi-, gyógynövényi alapanyagokból készült termékek, amelyek jelenleg a zárt dohány-kiskereskedelmi rendszeren kívül kerülnek forgalomba, ezáltal bárki, akár fiatalkorúak által is, szabadon hozzáférhetők

- írták. Hozzátették: a dohányt nem tartalmazó, hevítéssel fogyasztható nikotintartalmú vagy nikotinmentes termékeket a forgalmazók és a fogyasztók az új típusú dohánytermékek alternatívájaként kezelik. A dohánymentes hevítőrudak azáltal, hogy jelenleg a jövedéki kötelezettségeken és a forgalmazási korlátozásokon kívül esnek, jelentős piacra kerülési előnnyel rendelkeznek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Kiemelt kockázat, hogy a termékek bárki által bárhonnan (például webshopból, benzinkúton, hírlapboltban, nagyobb élelmiszerláncokban) beszerezhetők, továbbá, hogy eredetük és összetételük sok esetben nem ismert

- fogalmazott a hatóság. Mint kifejtették, a tervezet egyúttal feloldja azt az ellentmondásos helyzetet is, hogy míg jelenleg a gyógynövényes hevítőrudak bárhol beszerezhetők, addig a hevítésükre szolgáló eszközök kizárólag dohányboltban érhetők el.

A módosítás értelmében a termékek online kereskedelme is tiltottá válik, továbbá a dohánytermékek esetében alkalmazandó általános reklámtilalom e termékkörre is vonatkozik majd.

A forgalmazók részére a készletek jogszerű rendezése érdekében a jogalkotó hat hónapos átmeneti időszakot biztosít. A javaslatcsomagot Magyarország benyújtotta az Európai Unió illetékes szakbizottságának is, amellyel kapcsolatban sürgősségi eljárást kért. A termékkör szabályozásának hatályba lépése a brüsszeli bürokrácia átfutási idejének függvénye.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm