Closeup of woman smoking electronic cigarette

Újabb szigorítás jön a magyar dohányboltokban: a Pénzcentrum cikke nyomán léphetett a hatóság

2022. május 16. 12:27

Korábban lapunk írt arról a joghézagról, amelyet kihasználva több kiskereskedelmi üzlet is árusíthatott úgynevezett "nikotinmentes hevítőrudat", mivel ezek nem felelnek meg a csak dohányboltban való árusíthatóság törvényi feltételeinek. Azonban a kiskaput úgy tűnik most bezárják: a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága jogszabály-módosítást készít elő az ügyben.

Május elején a Pénzcentrum szúrta ki, hogy több magyarországi üzletben is kaphatóak olyan "nikotinmentes hevítőrudak", amelyek kompatibilisek az olyan népszerű készülékekkel, mint amilyenekkel a Philip Morris által fejlesztett és forgalmazott Heets is fogyasztható.

Ahogy gyanítottuk, az olyan nagy láncok, mint a Lidl, a Spar, a CBA, a Coop, vagy a Reál vélhetően pontosan tisztában van vele, hogy ezek a termékek egy joghézag kihasználásával szabadon árulhatók. Mint azt a lapunknak megszólaló jogász elmondta: ezek a termékek nem felelnek meg a csak dohányboltban forgalmazhatóságot előíró törvényi feltételeknek, tehát szabályosan lehet őket árusítani kiskereskedelmi üzletekben is.

Vélhetően cikkünk megjelenése is közrejátszott abban, hogy most a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorítása, valamint a legális piac védelme érdekében jogszabály-módosítást készít elő a dohányt nem tartalmazó hevítőrudakkal kapcsolatban.

Mint a hatóság közölte: a tervezet lényege, hogy a dohányzási célú gyógynövénytermékek törvényi definícióját kiegészíti a hevítéssel történő fogyasztással is. További változást hoz a módosítás, hogy nikotintartalomtól függetlenül kizárólag dohányboltban forgalmazható termékké válnak a gyógynövényes hevítőrudak.

A piaci innovációk által kialakult joghézagokat rendezi egy, a közeljövőben hatályba lépő komplex törvénymódosítás, ami jelentős változásokat hoz a hazai dohánypiacon. A jogszabály-módosítást az indokolja, hogy egyre népszerűbbé válnak hazánkban a hevítéses technológiával fogyasztható, különféle növényi-, gyógynövényi alapanyagokból készült termékek, amelyek jelenleg a zárt dohány-kiskereskedelmi rendszeren kívül kerülnek forgalomba, ezáltal bárki, akár fiatalkorúak által is, szabadon hozzáférhetők

- írták. Hozzátették: a dohányt nem tartalmazó, hevítéssel fogyasztható nikotintartalmú vagy nikotinmentes termékeket a forgalmazók és a fogyasztók az új típusú dohánytermékek alternatívájaként kezelik. A dohánymentes hevítőrudak azáltal, hogy jelenleg a jövedéki kötelezettségeken és a forgalmazási korlátozásokon kívül esnek, jelentős piacra kerülési előnnyel rendelkeznek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Kiemelt kockázat, hogy a termékek bárki által bárhonnan (például webshopból, benzinkúton, hírlapboltban, nagyobb élelmiszerláncokban) beszerezhetők, továbbá, hogy eredetük és összetételük sok esetben nem ismert

- fogalmazott a hatóság. Mint kifejtették, a tervezet egyúttal feloldja azt az ellentmondásos helyzetet is, hogy míg jelenleg a gyógynövényes hevítőrudak bárhol beszerezhetők, addig a hevítésükre szolgáló eszközök kizárólag dohányboltban érhetők el.

A módosítás értelmében a termékek online kereskedelme is tiltottá válik, továbbá a dohánytermékek esetében alkalmazandó általános reklámtilalom e termékkörre is vonatkozik majd.

A forgalmazók részére a készletek jogszerű rendezése érdekében a jogalkotó hat hónapos átmeneti időszakot biztosít. A javaslatcsomagot Magyarország benyújtotta az Európai Unió illetékes szakbizottságának is, amellyel kapcsolatban sürgősségi eljárást kért. A termékkör szabályozásának hatályba lépése a brüsszeli bürokrácia átfutási idejének függvénye.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 1. vasárnap
Malvin
39. hét
Október 1.
A zene világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM