Closeup of woman smoking electronic cigarette

Újabb szigorítás jön a magyar dohányboltokban: a Pénzcentrum cikke nyomán léphetett a hatóság

2022. május 16. 12:27

Korábban lapunk írt arról a joghézagról, amelyet kihasználva több kiskereskedelmi üzlet is árusíthatott úgynevezett "nikotinmentes hevítőrudat", mivel ezek nem felelnek meg a csak dohányboltban való árusíthatóság törvényi feltételeinek. Azonban a kiskaput úgy tűnik most bezárják: a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága jogszabály-módosítást készít elő az ügyben.

Május elején a Pénzcentrum szúrta ki, hogy több magyarországi üzletben is kaphatóak olyan "nikotinmentes hevítőrudak", amelyek kompatibilisek az olyan népszerű készülékekkel, mint amilyenekkel a Philip Morris által fejlesztett és forgalmazott Heets is fogyasztható.

Ahogy gyanítottuk, az olyan nagy láncok, mint a Lidl, a Spar, a CBA, a Coop, vagy a Reál vélhetően pontosan tisztában van vele, hogy ezek a termékek egy joghézag kihasználásával szabadon árulhatók. Mint azt a lapunknak megszólaló jogász elmondta: ezek a termékek nem felelnek meg a csak dohányboltban forgalmazhatóságot előíró törvényi feltételeknek, tehát szabályosan lehet őket árusítani kiskereskedelmi üzletekben is.

Vélhetően cikkünk megjelenése is közrejátszott abban, hogy most a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorítása, valamint a legális piac védelme érdekében jogszabály-módosítást készít elő a dohányt nem tartalmazó hevítőrudakkal kapcsolatban.

Mint a hatóság közölte: a tervezet lényege, hogy a dohányzási célú gyógynövénytermékek törvényi definícióját kiegészíti a hevítéssel történő fogyasztással is. További változást hoz a módosítás, hogy nikotintartalomtól függetlenül kizárólag dohányboltban forgalmazható termékké válnak a gyógynövényes hevítőrudak.

A piaci innovációk által kialakult joghézagokat rendezi egy, a közeljövőben hatályba lépő komplex törvénymódosítás, ami jelentős változásokat hoz a hazai dohánypiacon. A jogszabály-módosítást az indokolja, hogy egyre népszerűbbé válnak hazánkban a hevítéses technológiával fogyasztható, különféle növényi-, gyógynövényi alapanyagokból készült termékek, amelyek jelenleg a zárt dohány-kiskereskedelmi rendszeren kívül kerülnek forgalomba, ezáltal bárki, akár fiatalkorúak által is, szabadon hozzáférhetők

- írták. Hozzátették: a dohányt nem tartalmazó, hevítéssel fogyasztható nikotintartalmú vagy nikotinmentes termékeket a forgalmazók és a fogyasztók az új típusú dohánytermékek alternatívájaként kezelik. A dohánymentes hevítőrudak azáltal, hogy jelenleg a jövedéki kötelezettségeken és a forgalmazási korlátozásokon kívül esnek, jelentős piacra kerülési előnnyel rendelkeznek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Kiemelt kockázat, hogy a termékek bárki által bárhonnan (például webshopból, benzinkúton, hírlapboltban, nagyobb élelmiszerláncokban) beszerezhetők, továbbá, hogy eredetük és összetételük sok esetben nem ismert

- fogalmazott a hatóság. Mint kifejtették, a tervezet egyúttal feloldja azt az ellentmondásos helyzetet is, hogy míg jelenleg a gyógynövényes hevítőrudak bárhol beszerezhetők, addig a hevítésükre szolgáló eszközök kizárólag dohányboltban érhetők el.

A módosítás értelmében a termékek online kereskedelme is tiltottá válik, továbbá a dohánytermékek esetében alkalmazandó általános reklámtilalom e termékkörre is vonatkozik majd.

A forgalmazók részére a készletek jogszerű rendezése érdekében a jogalkotó hat hónapos átmeneti időszakot biztosít. A javaslatcsomagot Magyarország benyújtotta az Európai Unió illetékes szakbizottságának is, amellyel kapcsolatban sürgősségi eljárást kért. A termékkör szabályozásának hatályba lépése a brüsszeli bürokrácia átfutási idejének függvénye.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 3. vasárnap
Kornél, Soma
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. július 3. 16:06