14 °C Budapest
A Ccobato nikotinmentes hevítőrúd hirdetése a Lidl weboldalán.

Kamu cigik jelentek meg a boltokban: Lidl, Spar, CBA pénztáraknál is kapható a hevítőrúd

2022. május 7. 13:03

Egyre több, országos hálózattal rendelkező bolt kasszáinál találkozhatnak a dohányosok úgynevezett hevítőtőrúddal – szúrta ki a Pénzcentrum. Ezek a termékek olyan hevítőkészülékkel kompatibilisek, amelyekkel például a Heets is fogyasztható, ugyanakkor mégsem vonatkozik rájuk a törvényi előírás. A témában jogi szakértőt kérdeztünk, hogy miért nem csak Nemzeti Dohányboltban lehet árulni ezt a nikotinmentes terméket, azaz milyen kiskaput találtak a kereskedők.

Több hazai kiskereskedelmi lánc (például a Lidl, Spar, CBA, Coop, Reál, benzinkutak, újságos (Inmedio, Relay) és egyéb üzlet) kínálatában tűnt fel mostanában az ún. nikotinmentes hevítőrúd, amely olyan hevítőkészülékkel kompatibilis, amelyekkel például a Philip Morris által fejlesztett és forgalmazott Heets is fogyasztható. Noha ezen termékek fogyasztása egyértelműen a dohányzást imitálja, mégsem esik az ilyen termékek forgalmazását dohányboltokba szorító jogszabály hatálya alá.

Noha „fürkészeink és portyázóink” többféle márkát is láttak már a boltok kasszáinál kihelyezve, a legtöbbször a Magyari Krisztina e.v. által forgalmazott Ccobato hevítőrúddal találkoztak. Mint említettük, a termék annyira szerteágazó, hogy gyakorlatilag az ország bármely pontján könnyedén beszerezhető. A termék jóval olcsóbb, mint nikotinos társai, ami azzal magyarázható, hogy hivatalosan nem dohánytermék, így nem terheli jövedéki adó. Íme a termék, amelyet a Lidl hivatalos weboldalán például1190 forintért hirdet:

A Ccobato hevítőrúd hirdetése a Lidl hivatalos weboldalán 2022-ben.
A Ccobato hevítőrúd hirdetése a Lidl hivatalos weboldalán 2022-ben.

Jogi kiskapu: a nikotinmentes hevítőrúd

Noha meglátásunk szerint ezen termékek fogyasztása egyértelműen a dohányzást imitálja, és így igencsak ellene hat a törvény alapvető céljának, miszerint vissza kell szorítani a fiatalkorúak dohányzását, úgy tűnik, mégis szabadon árusíthatók. Mivel kiváncsiak voltunk arra, mi az a kiskapu, amit a forgalmazók kihasználnak, kérdéseinkkel első körben a hatóságokhoz fordultunk.

Megkeresésünkre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közölte, hogy ők nem illetékesek a témában, így megkerestük a fogyasztóvédelmi feladatokat is ellátó Innovációs és Technológiai Minisztériumot (ITM), ám cikkünk megjelenéséig tőlük sem kaptunk választ. Érdekelt minket az is, mit gondol erről a termékről a szakma, ezért megkerestük a Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetségét is, de cikkünk megjelenéséig ők sem reagáltak.

Kérdéseinkre végül Torsten Braner, a Taylorwessing ügyvédi iroda partnere adott választ. Mint szakvéleményében fogalmazott, "az ilyen termékek forgalmazását dohányboltokba szorító jogszabály az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosításáról szóló 2015. évi CCXXIV. törvény 65. §-a volt, mely a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló 2012. évi CXXXIV. törvény (a trafik törvény) 11. § (1) bekezdését módosította 2016. május 20-i hatálybalépésével, akkoriban még más megfogalmazásban, de lényegében azonos tartalommal." Ez utóbbi törvény 11. § (1) bekezdése jelenleg így fogalmaz: 

Ha e törvény kivételt nem tesz, a dohánytermék-kiskereskedelem, továbbá az 1. § (1) bekezdés b)-h) pontjában felsorolt termékek kiskereskedelme kizárólag dohányboltban folytatható. Dohányboltban kizárólag az e törvény által lehetővé tett termékek értékesítése és szolgáltatások nyújtása folytatható.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fentebb említett törvény hivatkozott bekezdése (1. § (1)) szerint Magyarországon tehát kizárólag e törvény betartásával folytatható az alábbi termékek kiskereskedelme:

 • a) dohánytermék,
 • b) cigarettahüvely és cigarettapapír,
 • c) dohánylevél töltő,
 • d) elektronikus cigaretta,
 • e) utántöltő flakon, patron, nikotinmentes utántöltő flakon,
 • f) dohányzást imitáló elektronikus eszköz,
 • g) dohányzást helyettesítő nikotintartalmú termék, valamint,
 • h) az új dohánytermék-kategóriák kiegészítő termékeinek

Torsten Braner szakvéleménye szerint a kérdés, miszerint miért forgalmazhatóak a nikotinmentes Ccobata hevítőrúd és ehhez hasonló más termékek általános kiskereskedelmben, mindezek alapján így foglalható össze: Ezen termékek nem felelnek meg a csak dohányboltban forgalmazhatóságot előíró törvényi feltételeknek. A nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló 1999. évi XLII. törvény meghatározásait figyelembe véve ugyanis az ilyen termék:

 • nem minősül dohányterméknek, ugyanis nem tartalmaz dohányt,
 • nem minősül dohányzást imitáló elektronikus eszköznek ugyanis nem elektronikus termék, csupán egy növényeket tartalmazó rúd (egyébként ugyanezért nem minősül elektronikus cigarettának sem)
 • nem minősül utántöltő flakonnak, patronnak, illetve nikotinmentes utántöltő flakonnak sem, ugyanis nem folyadékot tartalmaz (az utántöltő flakon és patron esetében a nikotin tartalom feltétele sem teljesül)

Torsten Braner, a Taylorwessing ügyvédi iroda partnere szerint így tehát, többek között, csak az elektronikus cigaretta, annak utántöltő (nikotin tartalmú) flakonja és patronja, illetve a dohányzást imitáló elektronikus eszköz és ennek nikotinmentes utántöltő flakonja esik a dohánybolti kizárólagos forgalmazás alá, míg a nikotinmentes, szilárd anyagú, nem flakon termék szabadon forgalmazható dohánybolton kívül is. Egyébként maga a termék gyártójának az oldala is kiemeli, hogy magát a termék fogyasztásához szükséges eszközt dohányboltban lehet csak megvásárolni:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?