24 °C Budapest
A Ccobato nikotinmentes hevítőrúd hirdetése a Lidl weboldalán.

Kamu cigik jelentek meg a boltokban: Lidl, Spar, CBA pénztáraknál is kapható a hevítőrúd

2022. május 7. 13:03

Egyre több, országos hálózattal rendelkező bolt kasszáinál találkozhatnak a dohányosok úgynevezett hevítőtőrúddal – szúrta ki a Pénzcentrum. Ezek a termékek olyan hevítőkészülékkel kompatibilisek, amelyekkel például a Heets is fogyasztható, ugyanakkor mégsem vonatkozik rájuk a törvényi előírás. A témában jogi szakértőt kérdeztünk, hogy miért nem csak Nemzeti Dohányboltban lehet árulni ezt a nikotinmentes terméket, azaz milyen kiskaput találtak a kereskedők.

Több hazai kiskereskedelmi lánc (például a Lidl, Spar, CBA, Coop, Reál, benzinkutak, újságos (Inmedio, Relay) és egyéb üzlet) kínálatában tűnt fel mostanában az ún. nikotinmentes hevítőrúd, amely olyan hevítőkészülékkel kompatibilis, amelyekkel például a Philip Morris által fejlesztett és forgalmazott Heets is fogyasztható. Noha ezen termékek fogyasztása egyértelműen a dohányzást imitálja, mégsem esik az ilyen termékek forgalmazását dohányboltokba szorító jogszabály hatálya alá.

Noha „fürkészeink és portyázóink” többféle márkát is láttak már a boltok kasszáinál kihelyezve, a legtöbbször a Magyari Krisztina e.v. által forgalmazott Ccobato hevítőrúddal találkoztak. Mint említettük, a termék annyira szerteágazó, hogy gyakorlatilag az ország bármely pontján könnyedén beszerezhető. A termék jóval olcsóbb, mint nikotinos társai, ami azzal magyarázható, hogy hivatalosan nem dohánytermék, így nem terheli jövedéki adó. Íme a termék, amelyet a Lidl hivatalos weboldalán például1190 forintért hirdet:

A Ccobato hevítőrúd hirdetése a Lidl hivatalos weboldalán 2022-ben.
A Ccobato hevítőrúd hirdetése a Lidl hivatalos weboldalán 2022-ben.

Jogi kiskapu: a nikotinmentes hevítőrúd

Noha meglátásunk szerint ezen termékek fogyasztása egyértelműen a dohányzást imitálja, és így igencsak ellene hat a törvény alapvető céljának, miszerint vissza kell szorítani a fiatalkorúak dohányzását, úgy tűnik, mégis szabadon árusíthatók. Mivel kiváncsiak voltunk arra, mi az a kiskapu, amit a forgalmazók kihasználnak, kérdéseinkkel első körben a hatóságokhoz fordultunk.

Megkeresésünkre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közölte, hogy ők nem illetékesek a témában, így megkerestük a fogyasztóvédelmi feladatokat is ellátó Innovációs és Technológiai Minisztériumot (ITM), ám cikkünk megjelenéséig tőlük sem kaptunk választ. Érdekelt minket az is, mit gondol erről a termékről a szakma, ezért megkerestük a Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetségét is, de cikkünk megjelenéséig ők sem reagáltak.

Kérdéseinkre végül Torsten Braner, a Taylorwessing ügyvédi iroda partnere adott választ. Mint szakvéleményében fogalmazott, "az ilyen termékek forgalmazását dohányboltokba szorító jogszabály az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosításáról szóló 2015. évi CCXXIV. törvény 65. §-a volt, mely a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló 2012. évi CXXXIV. törvény (a trafik törvény) 11. § (1) bekezdését módosította 2016. május 20-i hatálybalépésével, akkoriban még más megfogalmazásban, de lényegében azonos tartalommal." Ez utóbbi törvény 11. § (1) bekezdése jelenleg így fogalmaz: 

Ha e törvény kivételt nem tesz, a dohánytermék-kiskereskedelem, továbbá az 1. § (1) bekezdés b)-h) pontjában felsorolt termékek kiskereskedelme kizárólag dohányboltban folytatható. Dohányboltban kizárólag az e törvény által lehetővé tett termékek értékesítése és szolgáltatások nyújtása folytatható.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A fentebb említett törvény hivatkozott bekezdése (1. § (1)) szerint Magyarországon tehát kizárólag e törvény betartásával folytatható az alábbi termékek kiskereskedelme:

 • a) dohánytermék,
 • b) cigarettahüvely és cigarettapapír,
 • c) dohánylevél töltő,
 • d) elektronikus cigaretta,
 • e) utántöltő flakon, patron, nikotinmentes utántöltő flakon,
 • f) dohányzást imitáló elektronikus eszköz,
 • g) dohányzást helyettesítő nikotintartalmú termék, valamint,
 • h) az új dohánytermék-kategóriák kiegészítő termékeinek

Torsten Braner szakvéleménye szerint a kérdés, miszerint miért forgalmazhatóak a nikotinmentes Ccobata hevítőrúd és ehhez hasonló más termékek általános kiskereskedelmben, mindezek alapján így foglalható össze: Ezen termékek nem felelnek meg a csak dohányboltban forgalmazhatóságot előíró törvényi feltételeknek. A nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló 1999. évi XLII. törvény meghatározásait figyelembe véve ugyanis az ilyen termék:

 • nem minősül dohányterméknek, ugyanis nem tartalmaz dohányt,
 • nem minősül dohányzást imitáló elektronikus eszköznek ugyanis nem elektronikus termék, csupán egy növényeket tartalmazó rúd (egyébként ugyanezért nem minősül elektronikus cigarettának sem)
 • nem minősül utántöltő flakonnak, patronnak, illetve nikotinmentes utántöltő flakonnak sem, ugyanis nem folyadékot tartalmaz (az utántöltő flakon és patron esetében a nikotin tartalom feltétele sem teljesül)

Torsten Braner, a Taylorwessing ügyvédi iroda partnere szerint így tehát, többek között, csak az elektronikus cigaretta, annak utántöltő (nikotin tartalmú) flakonja és patronja, illetve a dohányzást imitáló elektronikus eszköz és ennek nikotinmentes utántöltő flakonja esik a dohánybolti kizárólagos forgalmazás alá, míg a nikotinmentes, szilárd anyagú, nem flakon termék szabadon forgalmazható dohánybolton kívül is. Egyébként maga a termék gyártójának az oldala is kiemeli, hogy magát a termék fogyasztásához szükséges eszközt dohányboltban lehet csak megvásárolni:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?