11 °C Budapest
Cropped shot of young Asian woman carrying a shopping basket, grocery shopping for fresh organic fruits and vegetables in supermarket. Green living. Making healthier food choices

Brutál árrobbanás a magyar boltokban: 20 százalékkal fizetünk többet a bevásárlásért, mint tavaly

2022. május 10. 10:44

Hiába állítja a KSH, hogy „mindössze” csak 8,5 százalék az infláció - legalábbis ennyi volt akkor, amikor a lap összeállítása készült, jelenleg már (egy egész százalékponttal) több, 9,5 százalék - sokan érezhetik úgy, hogy ennél sokkal jobban drágult meg minden. Nem véletlen: a Telex összehasonlításából kiderül ugyanis, hogy vannak termékek, amik december óta 50 százalékkal drágultak.

Már az év elején is lehetett sejteni, hogy bizonyos termékek árai el fognak szállni, de ekkor ezellen a kormány az árstop bevezetésével próbált védekezni. Azóta ráadásul kitört az orosz-ukrán háború is, ami csak további drágulásokat okozott.

A Telex egy december 13-ai vásárlást hasonlított össze egy május 4-eivel, a két mintavétel között tehát körülbelül 5 hónap telt el. A megvásárolt 39 termék közül mindössze 7 volt olyan, ami nem drágult, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy ebből négyre érvényes a hatósági árstop. A többi élelmiszer ára viszont 10-30 százalékkal emelkedett.

A KSH márciusról szóló jelentésében még azt állította, hogy 13 százalékkal drágultak az élelmiszereknek, ezen belül a kenyérnek 27,9, a sajtnak 21,8, míg a zöldségeknek és a gyümölcsöknek 17,9 százalékkal nőtt az áruk. A Telex megfigyelései alapján viszont a KSH jócskán alábecsülte az árakat, hiszen ebben az 5 hónapos időszakban is sok termék jóval többet drágult: a hagyma ára 52 százalékkal, a paradicsomé és a szőlőé pedig 50 százalékkal emelkedett. De a WC-papír és a spagetti ára is jócskán növekedett.

A bevásárlókosár, amit a Telex decemberben összeállított akkor 16274 forintba került, de mostanra ugyanaz a bevásárlás már 19460 forintunkba kerül, ami 19,6 százalékos növekedést jelet. Tehát ki lehet jelenteni, hogy öt hónap leforgása alatt megközelítőleg 20 százalékkal drágult a heti nagybevásárlás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem