Cropped shot of young Asian woman carrying a shopping basket, grocery shopping for fresh organic fruits and vegetables in supermarket. Green living. Making healthier food choices

Brutál árrobbanás a magyar boltokban: 20 százalékkal fizetünk többet a bevásárlásért, mint tavaly

2022. május 10. 10:44

Hiába állítja a KSH, hogy „mindössze” csak 8,5 százalék az infláció - legalábbis ennyi volt akkor, amikor a lap összeállítása készült, jelenleg már (egy egész százalékponttal) több, 9,5 százalék - sokan érezhetik úgy, hogy ennél sokkal jobban drágult meg minden. Nem véletlen: a Telex összehasonlításából kiderül ugyanis, hogy vannak termékek, amik december óta 50 százalékkal drágultak.

Már az év elején is lehetett sejteni, hogy bizonyos termékek árai el fognak szállni, de ekkor ezellen a kormány az árstop bevezetésével próbált védekezni. Azóta ráadásul kitört az orosz-ukrán háború is, ami csak további drágulásokat okozott.

A Telex egy december 13-ai vásárlást hasonlított össze egy május 4-eivel, a két mintavétel között tehát körülbelül 5 hónap telt el. A megvásárolt 39 termék közül mindössze 7 volt olyan, ami nem drágult, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy ebből négyre érvényes a hatósági árstop. A többi élelmiszer ára viszont 10-30 százalékkal emelkedett.

A KSH márciusról szóló jelentésében még azt állította, hogy 13 százalékkal drágultak az élelmiszereknek, ezen belül a kenyérnek 27,9, a sajtnak 21,8, míg a zöldségeknek és a gyümölcsöknek 17,9 százalékkal nőtt az áruk. A Telex megfigyelései alapján viszont a KSH jócskán alábecsülte az árakat, hiszen ebben az 5 hónapos időszakban is sok termék jóval többet drágult: a hagyma ára 52 százalékkal, a paradicsomé és a szőlőé pedig 50 százalékkal emelkedett. De a WC-papír és a spagetti ára is jócskán növekedett.

A bevásárlókosár, amit a Telex decemberben összeállított akkor 16274 forintba került, de mostanra ugyanaz a bevásárlás már 19460 forintunkba kerül, ami 19,6 százalékos növekedést jelet. Tehát ki lehet jelenteni, hogy öt hónap leforgása alatt megközelítőleg 20 százalékkal drágult a heti nagybevásárlás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?