29 °C Budapest
Folytatódik a szalmonella-botrány: így kerülhetett a csokikba a veszélyes kórokozó

Folytatódik a szalmonella-botrány: így kerülhetett a csokikba a veszélyes kórokozó

2022. április 14. 09:06

Szalmonellával fertőzött csokoládé került a boltok polcaira, egy jelentésből pedig már az is kiderült, kiderült, mitől lett bajuk a Kinder csokijainak.

Az embereket jelenleg megfertőző szalmonellatörzset egy 2021 decemberében vett mintával azonosította az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ gyorsjelentése a Sky News cikke szerint.

A jelentés szerint az írót tartalmazó feldolgozási lépést azonosították lehetséges szennyeződési pontként. Nem nevezi meg konkrétan a Kindert, mint érintett márkát, de arról tesz említést, hogy az érintett belga gyár a negatív szalmonellatesztet követően Európa-szerte és világszerte forgalmazta az érintett csokoládétermékeket. A hatóságok azonban korábban néven nevezték a Ferrerót, amely a Kinder márkát is tulajdonolja.

Április 8-án a belga élelmiszer-biztonsági hatóság úgy ítélte meg, hogy a gyár nem tudja garantálni termékei biztonságát, ezért a gyártási engedélyt visszavonták. A jelentés említést tesz arról, hogy egyre több embert érint a szalmonellakitörés termékeik kapcsán, eddig a gyermekek voltak a legveszélyeztetettebbek súlyos fertőzés szempontjából. A további fertőzések kialakulásának esélyét csökkentik a termékvisszahívások, a gyárban ugyanakkor további vizsgálatokra van szükség az okok feltárására, a fertőzöttség kialakulásának idejére és az a mögött álló potenciális faktorokra nézvést.

A jelentés felveti azt a lehetőséget is, hogy a szennyezett alapanyagot más gyárak is használhatták termékeik előállítására. A Ferrero az arloni gyárban felfüggesztette a gyártást: csak akkor nyitják újra azt, ha a hatóságok is biztonságosnak találják a további működést.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A cég elismerte a belső hatékonysági hiányosságokat, amelyek késedelmeket okoztak az információk időben történő lekérdezésében és megosztásában, ami befolyásolta a vizsgálatok gyorsaságát és hatékonyságát. Az Egyesült Királyságban 67 gyermek lett szalmonellás a csokoládéval összeköthetően: legtöbbjük 5 év alatti. A fertőzés tünetei általában néhány nap alatt maguktól enyhülnek, de kisgyermekek és immunhiányos állapotú emberek esetében súlyosakká is válhatnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 3. vasárnap
Kornél, Soma
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?