3 °C Budapest
USA, Oregon, Portland

Mindenki fejvesztve vásárolt novemberben: 1276 milliárdot hagytunk a boltokban

2022. január 7. 09:01

2021. novemberben a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 3,8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. Novemberben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 2,1, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 4,9, az üzemanyag-kiskereskedelemben 6,2 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakihoz viszonyítva. 2021. január–novemberben a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 3,2 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál - jelentette a KSH.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

2021. novemberben, az előző év azonos időszakához viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva az országos kiskereskedelem forgalmának volumene 3,8%-kal nőtt. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 2,1%-kal növekedett. Az élelmiszer-kiskereskedelem 76%-át adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 2,2%-kal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 1,6%-kal nőtt.

Ÿ A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalma összességében 4,9%-kal bővült. Az eladások volumene a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 29, a használtcikk-üzletekben 28, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 11, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 6,6, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 2,9%-kal emelkedett. A forgalom volumene 7,4%-kal kisebb lett a bútor-, műszakicikk-üzletekben.

Ÿ Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 12%-kal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene – a tavaly novemberi magas bázishoz képest – 0,9%-kal nőtt. Ÿ Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 6,2%-kal növekedett. A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 0,3%-kal nőttek.

A KSH jelentése szerint 2021. novemberben az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1276 milliárd forint volt. Az országos kiskereskedelmi forgalom 43%-a az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 41%-a a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16%-a az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

2021. január–novemberben az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva a kiskereskedelem forgalmának volumene 3,2%-kal emelkedett.Ÿ Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 2,1, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 4,5, az üzemanyag-kiskereskedelemben 4,4%-kal nőtt az értékesítés volumene.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 28. péntek
Károly, Karola
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?