-4 °C Budapest
A delivery courier with a box of parcels on his back rides an electric bike through the city streets.

A vendég fizeti a magasabb adót: keményen drágulhat a házhozszállítás

2021. augusztus 5. 10:08

Egyelőre nem okozott tömeges drágulást az elviteles ételek áfakedvezményének megszüntetése. A belföldi turistaparadicsomokban most van elég beülős vendég, a pesti éttermek egy része viszont még ki sem nyitott. - írja a Világgazdaság

Nyolc és fél hónap után, augusztus 1-jén megszűnt az elviteles, valamint a házhoz szállított ételekre és italokra a járvány miatti veszélyhelyzetben 27 százalékról 5 százalékra csökkentett áfakulcs, amivel a novemberi teljes étterembezárás után élhettek a kedvezményezettek. A helyben fogyasztás maradt az 5 százalékos kategóriában, miként az a pandémia előtt is volt. Az összes többi esetben, akár elvitelre kéri, akár házhoz szállítva rendeli meg a vendég, 27 százalékos áfával kell számlázni mindent. Az első napok tapasztalatait összegezve a Wolt ügyvezetője, Tajta Ákos úgy értékelt a VG-nek, hogy a velük szerződésben lévő éttermeknél a bruttó végfelhasználói árakban nem tapasztaltak változást az áfa mértékének emelkedését követően. 

Az étel-házhozszállítás piacán most is érzékelhető a szokásos nyári visszaesés, de ősztől ismét a forgalom emelkedését várják.

 Okkal, hiszen az elmúlt időszakban, a járványügyi korlátozások hatására, sokan hozzászoktak a házhoz szállításhoz az élelmiszerek és a meleg ételek terén is. Többen rendelnek, de nem többet, amit pontosan tükröz, hogy az elmúlt másfél évben a Wolt forgalma például több mint a négyszeresére nőtt, a kosárérték viszont nem változott, és ma is átlagosan 3–5 ezer forint között mozog.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A házhoz szállítás – mint azt a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) gasztronómiai társelnöke, a La Perle Noire étterem társtulajdonosa, Gendur András a lap kérdésére kifejtette – nem minden étteremnek volt járható menekülőút a járványhelyzetben. A Covid-időszak legsúlyosabb hatása a nemzetközi turizmus összeomlása, amely a korlátozások feloldása után sem épült még vissza.

A belföldi turizmusból a kedvelt nyaralóhelyeken üzemelő vendéglátó üzletek most komoly bevételhez jutnak, de a budapesti piac még mindig keresi önmagát, a belvárosi helyek fele nyitott ki, a külföldi vendégek hiánya miatt a többieknek még mindig nincs mire. A házhoz szállítás piacán épp a turistaforgalomra épülő helyek nem találták meg a számításukat, miként a vidéken működő éttermek nagy része sem igazán – mondta a szakember. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 5. 16:05