20 °C Budapest
LOZERE, FRANCE - Jars with honey, home production in the south of France.

Nem kell a magyaroknak ez a különleges magyar mézfajta: pedig olcsóbb is, mint a menő mézek

2021. július 1. 08:15

A magyar vásárlók körében nincs divatja a repceméznek, annak ellenére sem, hogy rengeteg jó tulajdonsággal rendelkezik. Ha repcemézet vennénk, az interneten kell keresgélnünk vagy a piacokon, mert a boltok polcain nem található meg ez a krémes állagú, fehér színű mézfajta. Pedig talán felfedezhetnénk magunknak akár mindennapi használatra is, hisz amellett, hogy számos pozitív hatása ismert, még nem is tartozik a legdrágább mézek közé.

Egy kilogramm kerül nagyjából 2000 forintba, attól függően, hol vesszük. Persze ennél jóval olcsóbban is hozzájuthatunk mézhez a szuper- és hipermarketek polcairól, pontosabban sok esetben inkább csak mézszerű, mézet is tartalmazó termék.

A repceméz méltatlanul szorult nálunk a perifériára, a mellőzés okáról és az ágazatban betöltött helyéről Fulmer Takács Ferenc nyilatkozott a HelloVidéknek, aki elhivatott méhész és mézszakértő, a legnagyobb hazai méhészet és a legkorszerűbb csomagoló vállalat, az Aranynektár Kft. tulajdonosa.

A repceméz nagyon praktikus mézfajta, nem folyik, fehér színű, krémes állagú, eperrel például nagyon finom. Tiszta repceméz, igazi "white honey" kevés van itthon, virágmézzel keverik a termelők általában. A fajtaméznek ugyanis az a meghatározása, hogy túlnyomó többségben az adott virágból gyűjtik be a méhek, de tartalmazhat egyéb virágfajtákat is. A többi méztől eltérő tulajdonságai épp az összetételéből fakadnak, savmegkötő hatása van, de nálunk éppen az állaga miatt nem kedvelt, nincs hagyománya, mint a hárs- vagy az akácméznek

- fejtette ki a szakember.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A teljes cikk a repceméz hazai fogyasztásának hagyományáról, és jótékony hatásairól a HelloVidék oldalán olvasható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 25. vasárnap
Kristóf, Jakab
29. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 24. 14:24