24 °C Budapest
Over the shoulder view of a young woman choosing food from the menu on mobile app while lying on the couch at home.

Megvannak a tavaszi lezárások első nagy nyertesei: nekik tényleg jól ment márciusban

MTI
2021. május 6. 20:01

A vártnál nagyobb mértékben nőtt a kiskereskedelmi forgalom márciusban az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtöki jelentése alapján. Éves viszonylatban több mint harmadával nőtt az otthoni munkavégzéshez szükséges és a kapcsolattartási korlátozások miatt nagy keresletnek örvendő postai és internetes értékesítések forgalma.

Az euróövezetben 2,7 százalékkal, az Európai Unióban 2,6 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom márciusban az előző havihoz képest. Az egy évvel korábbit 12,0 százalékkal haladta meg a forgalom az euróövezetben és 11,6 százalékkal az Európai Unióban. Elemzők az euróövezetre a ténylegesnél kisebb, 1,5 százalékos havi és 9,6 százalékos éves növekedést vártak márciusban.

Az előző hónapban, februárban az euróövezetben 4,2 százalékos, az EU-ban 3,8 százalékos volt a kiskereskedelmi forgalom havi növekedése. Az egy évvel korábbihoz képest az euróövezetben 1,5 százalékos volt a kiskereskedelmi forgalom elmaradása februárban, az EU-ban pedig 1,0 százalékkal volt alacsonyabb.

Az üzemanyagok ára az euróövezetben 2,9 százalékkal, az EU-ban 2,3 százalékkal csökkent márciusban az előző havihoz képest. Februárban emelkedett a cikkcsoport ára, 4,6 és 3,1 százalékkal havi bázison. Az élemiszeripari és élvezeti cikkek forgalma az euróövezetben 1,0 százalékkal nőtt az előző havihoz képest márciusban a februári 0,5 százalékos csökkenés után. Az EU-ban 0,8 százalékos volt a havi növekedés 0,4 százalékos csökkenés után.

Éves összevetésben a nem élelmiszeripari cikkek forgalma üzemanyagok nélkül 25,0 százalékkal emelkedett az euróövezetben márciusban, az EU-ban pedig 23,6 százalékkal. Az előző hónapban az euróövezetben 3,6 százalékkal csökkent éves bázison a cikkcsoport forgalma, az EU-ban pedig 2,5 százalékkal volt alacsonyabb.

A legnagyobb mértékű éves forgalomnövekedés az otthoni munkavégzéshez szükséges és általában a kapcsolattartási korlátozások miatt nagy keresletnek örvendő postai és internetes értékesítési forgalomban következett be.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az euróövezetben a forgalom 37,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az Európai Unióban pedig 37,4 százalékkal. Februárban 41,2 és 41,9 százalékkal állt az egy évvel korábbi felett a szolgáltatási kategória forgalma. Az üzemanyagok forgalma márciusban 17,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az EU-ban pedig 14,1 százalékkal. Februárban még 12,0 százalékkal álltak az előző évi alatt az üzemanyagok forgalma az euróövezetben és 11,1 százalékkal az EU-ban.

Az előző havihoz képest Dániában nőtt a legnagyobb mértékben a kiskereskedelmi forgalom márciusban, 22,5 százalékkal. Hollandiában 8,4 százalékos volt a havi növekedés, Németországban és Litvániában pedig 7,7 százalékos. A legnagyobb csökkenést Horvátországban regisztrálták márciusban, 4,0 százalékosat, míg Lengyelországban 2,2 százalékkal, Ausztriában 1,9 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom az előző havihoz képest.

Éves bázison Szlovéniában nőtt a kiskereskedelmi forgalom a legnagyobb mértékben, 24,0 százalékkal márciusban. A dániai éves növekedés 22,6 százalékos volt, a franciaországi pedig 21,3 százalékos. Magyarországon 2,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom márciusban az egy évvel korábbihoz képest, Portugáliban 1,1 százalékkal, Máltán pedig 0,1 százalékkal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?