23 °C Budapest
Over the shoulder view of a young woman choosing food from the menu on mobile app while lying on the couch at home.

Megvannak a tavaszi lezárások első nagy nyertesei: nekik tényleg jól ment márciusban

MTI
2021. május 6. 20:01

A vártnál nagyobb mértékben nőtt a kiskereskedelmi forgalom márciusban az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtöki jelentése alapján. Éves viszonylatban több mint harmadával nőtt az otthoni munkavégzéshez szükséges és a kapcsolattartási korlátozások miatt nagy keresletnek örvendő postai és internetes értékesítések forgalma.

Az euróövezetben 2,7 százalékkal, az Európai Unióban 2,6 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom márciusban az előző havihoz képest. Az egy évvel korábbit 12,0 százalékkal haladta meg a forgalom az euróövezetben és 11,6 százalékkal az Európai Unióban. Elemzők az euróövezetre a ténylegesnél kisebb, 1,5 százalékos havi és 9,6 százalékos éves növekedést vártak márciusban.

Az előző hónapban, februárban az euróövezetben 4,2 százalékos, az EU-ban 3,8 százalékos volt a kiskereskedelmi forgalom havi növekedése. Az egy évvel korábbihoz képest az euróövezetben 1,5 százalékos volt a kiskereskedelmi forgalom elmaradása februárban, az EU-ban pedig 1,0 százalékkal volt alacsonyabb.

Az üzemanyagok ára az euróövezetben 2,9 százalékkal, az EU-ban 2,3 százalékkal csökkent márciusban az előző havihoz képest. Februárban emelkedett a cikkcsoport ára, 4,6 és 3,1 százalékkal havi bázison. Az élemiszeripari és élvezeti cikkek forgalma az euróövezetben 1,0 százalékkal nőtt az előző havihoz képest márciusban a februári 0,5 százalékos csökkenés után. Az EU-ban 0,8 százalékos volt a havi növekedés 0,4 százalékos csökkenés után.

Éves összevetésben a nem élelmiszeripari cikkek forgalma üzemanyagok nélkül 25,0 százalékkal emelkedett az euróövezetben márciusban, az EU-ban pedig 23,6 százalékkal. Az előző hónapban az euróövezetben 3,6 százalékkal csökkent éves bázison a cikkcsoport forgalma, az EU-ban pedig 2,5 százalékkal volt alacsonyabb.

A legnagyobb mértékű éves forgalomnövekedés az otthoni munkavégzéshez szükséges és általában a kapcsolattartási korlátozások miatt nagy keresletnek örvendő postai és internetes értékesítési forgalomban következett be.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az euróövezetben a forgalom 37,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az Európai Unióban pedig 37,4 százalékkal. Februárban 41,2 és 41,9 százalékkal állt az egy évvel korábbi felett a szolgáltatási kategória forgalma. Az üzemanyagok forgalma márciusban 17,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az EU-ban pedig 14,1 százalékkal. Februárban még 12,0 százalékkal álltak az előző évi alatt az üzemanyagok forgalma az euróövezetben és 11,1 százalékkal az EU-ban.

Az előző havihoz képest Dániában nőtt a legnagyobb mértékben a kiskereskedelmi forgalom márciusban, 22,5 százalékkal. Hollandiában 8,4 százalékos volt a havi növekedés, Németországban és Litvániában pedig 7,7 százalékos. A legnagyobb csökkenést Horvátországban regisztrálták márciusban, 4,0 százalékosat, míg Lengyelországban 2,2 százalékkal, Ausztriában 1,9 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom az előző havihoz képest.

Éves bázison Szlovéniában nőtt a kiskereskedelmi forgalom a legnagyobb mértékben, 24,0 százalékkal márciusban. A dániai éves növekedés 22,6 százalékos volt, a franciaországi pedig 21,3 százalékos. Magyarországon 2,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom márciusban az egy évvel korábbihoz képest, Portugáliban 1,1 százalékkal, Máltán pedig 0,1 százalékkal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?