14 °C Budapest
Csúcsdrága terméket akcióztak le a magyar boltok: most éri meg bevásárolni belőle

Csúcsdrága terméket akcióztak le a magyar boltok: most éri meg bevásárolni belőle

2021. március 1. 09:28

Durva áremelkedések sorozata után valami történt a magyarok piacokon, aminek következtében már 300 forint/kilós ár alatt is lehet almát vásárolni Magyarországon - írja a 24.hu.

Az alma ára brutálisan kilőtt az elmúlt évben Magyarországon, ez a lapnak nyilatkozó Apáti Ferenc (FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke) két fő okra vezethető vissza:

  • 2019-ben a tavaszi fagyok miatt mindenhol az átlagosnál jóval gyengébbre sikerült a szüret, ami magas, de nem kirívó árakat hozott. Ennek oka, hogy a 2018-as rekordtermésből 2019 őszére is maradt, így nem lett kínálati hiány.
  • 2020 tavaszán már lehetett tudni, hogy augusztusig nem tart ki a 2019 őszi szüretelésű készlet, ezért április-május környékén mindenki elkezdte felfelé nyomni az árakat.

A piac így működik, ha szerény a kínálat, lehet felfelé nyomni az árakat, akinek van készlete, az nem adja olcsón, mert tudja, hogy többet is kaphat az árujáért. Másrészt a piac árfelhajtással is igyekszik beosztani a készletet, hogy az mégiscsak kitartson az új szüretig - írják. 

De akkor most miért olcsó az alma

A lap megszólaltatott egy almakereskedőt, aki elmondta, hogy normál években a lengyelek márciusban söprik ki a télire elraktározott almát, de tapasztalata szerint most ez pár héttel előbb kezdődött. Egyelőre csak találgatják, hogy nagy mennyiséget öntenek-e a piacra, mert kikalkulálták, hogy nem érdemes tovább tartogatni, vagy csak egy kisebb akcióról van szó. Az almafelvásárló úgy tudja,

elsősorban azért jelent meg az olcsó alma a boltokban, mert az almanagyhatalom lengyelek jelentős készleteket tároltak be, ám a szokásosnál hamarabb öntötték a piacra az almát.

A mostani dömpingára ellenére Apáti Ferenc figyelmeztet, senki se számítson arra, hogy innentől 249 forint lesz az alma kilója. Ez várhatóan nem lesz így, de akciós almával találkozhatunk mostanában a boltokban. Az alma ára akciósan jelenleg 299-349 forint, normál áron pedig 499-549 forint között van átlagban, ezek a beállt árak már ősz óta.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 21. szerda
Konrád
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?