16 °C Budapest

Csúcsdrága terméket akcióztak le a magyar boltok: most éri meg bevásárolni belőle

2021. március 1. 09:28

Durva áremelkedések sorozata után valami történt a magyarok piacokon, aminek következtében már 300 forint/kilós ár alatt is lehet almát vásárolni Magyarországon - írja a 24.hu.

Az alma ára brutálisan kilőtt az elmúlt évben Magyarországon, ez a lapnak nyilatkozó Apáti Ferenc (FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke) két fő okra vezethető vissza:

  • 2019-ben a tavaszi fagyok miatt mindenhol az átlagosnál jóval gyengébbre sikerült a szüret, ami magas, de nem kirívó árakat hozott. Ennek oka, hogy a 2018-as rekordtermésből 2019 őszére is maradt, így nem lett kínálati hiány.
  • 2020 tavaszán már lehetett tudni, hogy augusztusig nem tart ki a 2019 őszi szüretelésű készlet, ezért április-május környékén mindenki elkezdte felfelé nyomni az árakat.

A piac így működik, ha szerény a kínálat, lehet felfelé nyomni az árakat, akinek van készlete, az nem adja olcsón, mert tudja, hogy többet is kaphat az árujáért. Másrészt a piac árfelhajtással is igyekszik beosztani a készletet, hogy az mégiscsak kitartson az új szüretig - írják. 

De akkor most miért olcsó az alma

A lap megszólaltatott egy almakereskedőt, aki elmondta, hogy normál években a lengyelek márciusban söprik ki a télire elraktározott almát, de tapasztalata szerint most ez pár héttel előbb kezdődött. Egyelőre csak találgatják, hogy nagy mennyiséget öntenek-e a piacra, mert kikalkulálták, hogy nem érdemes tovább tartogatni, vagy csak egy kisebb akcióról van szó. Az almafelvásárló úgy tudja,

elsősorban azért jelent meg az olcsó alma a boltokban, mert az almanagyhatalom lengyelek jelentős készleteket tároltak be, ám a szokásosnál hamarabb öntötték a piacra az almát.

A mostani dömpingára ellenére Apáti Ferenc figyelmeztet, senki se számítson arra, hogy innentől 249 forint lesz az alma kilója. Ez várhatóan nem lesz így, de akciós almával találkozhatunk mostanában a boltokban. Az alma ára akciósan jelenleg 299-349 forint, normál áron pedig 499-549 forint között van átlagban, ezek a beállt árak már ősz óta.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem