20 °C Budapest
Nem enged a Pénzügyminisztérium: januártól kötelező lesz az elektronikus fizetés

Nem enged a Pénzügyminisztérium: januártól kötelező lesz az elektronikus fizetés

MTI
2020. november 25. 19:26

Hiába kezdeményezte a határidő módosítását a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége, január elsejétől minden olyan kereskedőnél kötelező lesz az elektromos fizetés, ahol online kassza üzemel. Gion Gábor államtitkár szerint a kereskedőknek csaknem fél év állt rendelkezésükre, hogy felkészüljenek a változásokra.

Több megoldás közül is választhatnak az online kasszát használó kereskedők, hogy megfeleljenek a törvényi előírásoknak, miszerint a következő évtől biztosítaniuk kell az elektronikus fizetés lehetőségét - így reagált a Pénzügyminisztérium szerdai közleményében Gion Gábor pénzügyekért felelős államtitkár a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége felvetésére, amellyel a január elsejei határidő módosítását kezdeményezik.

Az államtitkár megjegyezte: a kereskedőknek kellő idejük volt a felkészülésre, emellett egyszerűbb megoldásokkal is megfelelhetnek az előírásnak, például a hagyományos átutalás lehetőségének biztosításával. Hozzátette, hogy a kereskedőknek csaknem fél év állt rendelkezésükre, hogy felkészüljenek a változásokra.

Jelenleg hatvanezer olyan kereskedő szerepel a nyilvántartásban, amely online kasszát használ, azonban kizárólag készpénzt fogad el.

A szabályozás több szempontból is előnyös a magyar gazdaságra nézve: azon túl, hogy a vásárlók kényelmét is szolgálja, az elektronikus fizetés hasznos lehet a feketegazdaság ellen, az intézkedés több tízmilliárd forinttal csökkentheti a készpénzhasználatot. Ez a mostani járvánnyal terhelt időszakban kiemelt fontossággal bír - írta a Pénzügyminisztérium.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 13. vasárnap
Antal, Anett
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 12. 19:20