14 °C Budapest

Műanyagmentes július egész évben: 6+1 tipp, hogy sikerüljön

2020. augusztus 2. 15:01

A Műanyagmentes Július (Plastic Free July) egy olyan nemzetközi kihívás, amely az egyszerhasználatos műanyagok csökkentését tűzte ki célul, hogy felhívja az emberek figyelmét a műanyagszennyezéssel kapcsolatos globális problémára. Azonban nem csak júliusban érdemes figyelni a műanyag hulladékokra: egy kevés odafigyeléssel egész évben sokkal csökkenthetjük a környezetet terhelő anyagok használatát. Ráadásul sokkal kevesebb szemetünk, szelektív hulladékunk keletkezik majd így. Mutatjuk a szakértő tippjeit.

A SodaStream felkérte a Dobd ki a szemetest című könyv és a Háztartásom Hulladék Nélkül blog szerzőjét, Tóth Andit, hogy árulja el, hogyan csökkenthető az otthoni műanyag hulladék mennyisége.

A műanyaghulladék veszélyeiről a legtöbbször az óceánok és tengerek kapcsán esik szó, azonban elég szétnézni a közvetlen környezetünkben ahhoz, hogy felismerjük, a műanyagokból, például PET-palackokból álló hulladék utcáinkon, parkjainkban, erdeinkben és természetes vizeinkben is ott van

- hívta fel a figyelmet Tóth Andi. Hozzátette: szintén problémát jelent, hogy a szelektíven gyűjtött műanyag hulladék alig 10%-át hasznosítják itthon újra. A többit nem tudják feldolgozni, ezért végül az a hulladéklerakóban, vagy az égetőben végzi.

Minden ember részt vesz valamilyen formában a hulladéktermelésben, ami így vagy úgy, de mindenképpen hozzájárul a műanyaghulladék kezelésével kapcsolatos problémákhoz. A megoldás azonban igazán egyszerű, csak egy kis tudatosság kell hozzá. Apró lépésekkel, egyszerű tettekkel, magunk is tehetünk az ellen, hogy a megtermelt hulladék mennyisége csökkenjen

- hangsúlyozta Tóth Andi, aki már több mint 25 ezer fős közösségi csoportot vezet, ahol a tagok megoszthatják egymással hulladékcsökkentési tippjeiket.

A legnagyobb problémát elsősorban az olyan egyszer használatos eszközök okozzák, mint például a műanyag evőeszközök, poharak, PET-palackok, keverőpálcikák, szatyrok, vagy éppen a csomagolásra használt műanyag zacskók és dobozok. Ezeket a gyorsan és olcsón legyártható eszközöket csupán pár percig használjuk, mielőtt kidobnánk. A jelenleg is zajló kihívás éppen ezek elhagyására hívja fel a figyelmet.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
A hétköznapok során apró, de tudatos lépésekkel kézzelfoghatóan csökkenthetjük az egyszerhasználatos műanyagok miatt keletkező hulladékmennyiséget

- hangsúlyozta a Háztartásom Hulladék Nélkül című blog szerzője.

6+1 tipp a műanyag hulladék csökkentésre

  • Bevásárláshoz mindig vigyünk magunkkal textil bevásárlótáskát, vagy kosarat a műanyag bevásárló szatyrok helyett.
  • A boltban használjunk textil bevásárlózsákokat a műanyag zacskók kiváltására, amikor például pékárut, zöldséget, vagy gyümölcsöt vásárolunk.
  • A PET-palackos üdítők helyett használjunk saját, újratölthető kulacsot! Készítsünk frissítőket otthon! Ez lehet akár csapvízből készült szörp, vagy akár szódavíz és gyümölcsök felhasználásával készített szénsavas üdítő.
  • A műanyag szívószálak fémből készült változatokkal könnyedén kiválthatóak! Ezek ugyanolyan higiénikusak, ráadásul mosogatógépben, vagy akár kézzel is elmoshatók.
  • Műanyag fólia helyett otthon használjunk tányért, vagy fedőt az ételek lefedésére! Az ételek hűtőben történő tárolására érdemes inkább kisebb méretű, jól záródó üvegtálakat, vagy befőttes üvegeket használni, ezekben is sokáig friss marad az elkészült étel.
  • A gyári csomagolások tipikusan az egyszer használatos eszközök kategóriájába tartoznak. Lehetőség szerint kerüljük a műanyag csomagolásokat. Ennek érdekében érdemes tájékozódni azokról a vásárlási lehetőségekről, ahol megoldható, hogy saját csomagolásban vihessük el a kiadott ételt, italt, élelmiszereket.

+1. A mikroműanyagok és mikroszálak legalább olyan fontos elemei a műanyagszennyezésnek, mint bármilyen más kidobott műanyag eszköz, még akkor is, ha szabad szemmel többnyire nem láthatóak. Éppen ezért javasolt kerülni azon eszközök használatát, amelyekről mikroműanyagok válhatnak le. Ezek közé tartozik a műanyag szivacs, a csillámpor, a műszálas textilek, valamint egyes műanyagból készült takarító eszközök.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm