6 °C Budapest
Ezekbe az üzletekbe még nem tértek vissza a magyarok: brutális a visszaesés

Ezekbe az üzletekbe még nem tértek vissza a magyarok: brutális a visszaesés

2020. július 6. 10:00

A járványügyi veszélyhelyzet csillapodásával 2020. május elejétől vidéken, május közepétől Budapesten és Pest megyében is feloldották a kiskereskedelmi üzletek nyitvatartási korlátozását, amely a nem élelmiszer üzletek forgalmára volt leginkább hatással. 2020. májusban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 2,8, naptárhatástól megtisztítva 2,1%-kal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 1,8, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 0,7%-kal nőtt, az üzemanyag-kiskereskedelemben 13,8%-kal csökkent az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. 2020. január-májusban a forgalom volumene - szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint - 1,5%-kal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál - közölte a KSH.

A 2020. májusi kiskereskedelmi forgalom csökkenését jelentős részben a koronavírus okozta járvány hatása váltotta ki: a járvány miatt előállt veszélyhelyzet 8,6 százalékpontos csökkenést idézett elő, a járvány nélkül becsült 6,5%-os növekedésnek így lett az eredménye a 2,1%-os visszaesés. A nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletek volumenindexe 11, az üzemanyag-forgalom 19 százalékponttal alacsonyabb annál, mint ami a korábbi adatok alapján becsülhető. Az élelmiszer üzletek forgalmán csak kis mértékben volt érezhető a koronavírus hatása.

2020. májusban, az előző év azonos időszakához viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalmának volumene 2,1%-kal csökkent.  Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 1,8%-kal emelkedett. Az élelmiszer-kiskereskedelem 76%-át adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 3,3%-kal nőtt, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 2,1%-kal csökkent.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 0,7%-kal növekedett. Nőttek az eladások az iparcikk jellegű vegyes- (13%), valamint a bútor-, műszakicikk-üzletekben (5,3%). A forgalom volumene csökkent a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (-10%), a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (-15%), a textil-, ruházati és lábbeli- (-40%), valamint a használtcikk-üzletekben (-45%).

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból májusban 9,3%-kal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 59%-kal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést. Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 13,8%-kal csökkent. A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 23%-kal estek vissza.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2020. májusban az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 994 milliárd forint volt.  Az országos kiskereskedelmi forgalom 49%-a az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 39%-a a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 12%-a az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

2020. január-májusban, az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene 1,5%-kal emelkedett. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 5,9, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 1,5%-kal nőtt, az üzemanyag-kiskereskedelemben 11,3%-kal csökkent az értékesítés volumene.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 12. hétfő
Gyula
15. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. április 11. 16:10