6 °C Budapest

Ez az áru is eltűnik mától a dohányboltokból: többet már nem lehet kapni

MTI
2020. május 20. 18:29

A mentolos ízesítésű cigaretta, valamint cigarettadohány mellett az ízesített elektronikus cigaretta és utántöltő folyadék sem forgalmazható tovább Magyarországon - tájékoztatta a nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztos szerdán az MTI-t.

Lázár János közleményében úgy fogalmazott, 2020. május 20-a újabb, jelentős mérföldkő a dohányzás elleni küzdelemben Európában, és különösen Magyarországon. A még 2014-ben elfogadott szabályozás értelmében szerdától az egész Európai Unióban megszűnt a mentolos ízesítésű cigaretta, valamint cigarettadohány forgalmazásának lehetősége.

Mindez egy újabb lépése 2016-ban elindult szigorítási folyamatnak, amelynek célja a jellegzetes ízesítések miatt különösen a fiatalok, valamint a nők körében népszerű dohánytermékek visszaszorítása, és ezáltal a dohányzás további csökkentése.

Magyarországon azonban a kormány az uniós szabályoknál most is szigorúbb rendelkezéseket alkotott. Nemcsak a mentolos cigaretta és cigarettadohány, de az ízesített elektronikus cigaretta és utántöltő folyadék sem forgalmazható szerdától. A trafikokból eltűnnek az eddig nagyon keresett, sokféle ízesítést tartalmazó termékek, és már csak néhány terméktípus - például a szivar, szivarka - ízesítése marad megengedett.

Az elektronikus cigaretták ízesítésének tilalma Európában még nem általános - Magyarország az első olyan EU-tagállamok között van, amelyik teljesen megtiltotta a nikotintartalmú e-cigaretták ízesítését. Finnországban is hasonló tilalom érvényes, de ott a dohány ízesítésű e-cigaretta még forgalmazható. Korábban Magyarország szintén az európainál jóval szigorúbb rendelkezéseket alkotott akkor, amikor 2017 májusától valamennyi ízesített "kapszulás" cigaretta értékesítését megtiltotta.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Lázár János bízik benne, hogy a dohánytermékek és az e-cigaretták ízesítésének szinte teljes visszaszorítása tovább csökkenti majd a dohányzási kedvet Magyarországon, ahol a dohányzás okozta betegségek továbbra is vezető halálozási oknak számítanak.

A politikus leszögezte, változatlan célja a dohánytermékek fogyasztásának fokozatos csökkentése, és a füstmentes Magyarország megteremtése, melynek már a közeli jövőben is lesznek további eszközei, állomásai. Ezek között említette a fokozatos jövedékiadó-emelést vagy az egységes csomagolás kiterjesztését a legnépszerűbb dohánytermékekre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem