Egyszerűen muszáj volt alkalmazkodni: rengetegen már így fizetnek a kasszáknál

Egyszerűen muszáj volt alkalmazkodni: rengetegen már így fizetnek a kasszáknál

2020. május 7. 21:01

Egy friss, globális fogyasztói felmérés szerint, a vásárlók 79 százaléka az érintésmentes fizetést választja, legfontosabb motivációként a biztonságot és a tisztaságot említve - jelentette be a fizetéstechnológiai cég. Február és március folyamán több országban vezettek be óvintézkedéseket, ennek részeként fordult a fogyasztók túlnyomó többsége az érintésmentes fizetési megoldások felé.

Az egyszerűnek tűnő, napi rutin vásárlások is drasztikusan megváltoztak az elmúlt időszakban. A vásárlóknak világszerte alkalmazkodniuk kellett az új normákhoz, még ha csak olyan hétköznapi cikkek vásárlásáról van is szó, mint a tojás, a wc papír, vagy a gyógyszerek. A változás különösen a pénztárnál történő fizetéseknél szembetűnő: az emberek hangot is adtak aggodalmuknak a tisztaság és a biztonság kapcsán. A Mastercard 19 országban végzett kutatásának eredményei ezen felül több fontos változásra is rámutattak:

  • Az érintésmentes fizetésre alkalmas kártyák kerülnek elő a tárcákból - Világszerte a megkérdezettek közel fele (46%) olyan kártyára váltott a fizetéseknél, ami alkalmas az érintésmentes fizetésre. Ez az arány a 35 év alattiaknál 52%.
  • Bizalom az érintésmentes fizetésekben - A globális válsághelyzet miatt felerősödött a készpénzhasználattal kapcsolatos aggodalom és a vásárlók szívesebben használják a megnyugtatóbb érintésmentes technológiát. A válaszadók túlnyomó többsége (82%) tartja tisztábbnak az érintésmentes fizetést, ráadásul így akár tizedére csökkenhet a pénztárnál eltöltött idő.
  • Érintésmentesen fizetünk majd a válság után is - Egy olyan időszakban vagyunk, amikor az emberek nagyon figyelnek arra, hogyan vásárolnak. Ez az érintésmentes fizetések erősödését jelenheti azokban az országokban, ahol ez a technológia már eleve rendelkezésre áll, és erősödhet az új piacokon is. A vásárlók 74 %-a ugyanis a világjárvány után is szeretné megtartani mostani, érintésmentes fizetési szokását.

"A társadalmi távolságtartás nem csak az emberek közötti interakciókat érinti, ugyanúgy vonatkozik az olyan eszközökkel való érintkezésekre, mint a kártyaterminál vagy a pénztárak." - mondta Blake Rosenthal, a Mastercard alelnöke és kártyaelfogadási megoldásokért felelős vezetője. "Az érintésmentes technológia biztonságosabb, tisztább és gyorsabb fizetést biztosít a vásárlóknak a pénztárnál, és a mostani, kritikus időkben nagyobb kontrollt jelent a fizikai távolság felett."

A Mastercard adatai szerint 2020 első negyedévében világszerte több, mint 40% -os növekedést mutatnak az érintésmenes tranzakciók. Ráadásul a 25 dollár alatti fizetések 80 százalékát így rendezzük, ezt a tartományt eddig jellemzően a készpénz uralta. Ennek oka egyszerű: a fogyasztók egyre inkább arra törekednek, hogy gyorsan be- és kijussanak az üzletekből, anélkül, hogy a terminálhoz kelljen érniük.

Az érintésmentes technológia és ennek használata a napi vásárlások során más-más szakaszban van a világ különböző pontjain. A Mastercard adatai szerint a vásárlások két kiemelt területén: az élemiszerboltokban és a gyógyszertárakban ment végbe jelentős változás idén februárban és márciusban. Az érintésmentes tranzakciók száma ezekben az üzletekben kétszer olyan gyorsan növekszik, mint a hagyományos kártyás fizetéseké.[2]

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A bolti kártyás fizetésekre vonatkozó PIN kód megadási limit megemelésével a Mastercard csak az elmúlt hónapban a világ 50 országában erősítette meg elkötelezettségét az érintésmentes fizetések mellett szerte Európában, a Közel-Keleten, Afrikában, Ázsia-csendes-óceáni térségben, Új-Zélandon, Latin-Amerikában és a Karib-térségben, valamint Kanadában. A limitemelés a Mastercard globális erőfeszítéseinek része annak biztosítása érdekében, hogy mind a fogyasztók, mind a kereskedők, mind a kisvállalkozások rendelkezzenek megfelelő erőforrással a COVID-19 válság idején a biztonságos fizetéshez, a fizetések fogadásához és a fizetési műveletek fenntartásához.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 5. 20:40