26 °C Budapest

Milliókat tart béklyóban az álomnyeremény: itt a magyar lottófüggő lélekrajza

2020. február 8. 07:00

Alapvetően két csoportra oszthatóak a magyar lottójátékosok: vannak, akiket csak a komolyabb nyeremények hoznak lázba - mint a mostani 4,444 milliárd forint -, és van egy többmilliós keménymag, amelyik akkor is hű marad az Ötöslottóhoz, amikor csak pár tízmilliót lehet nyerni a halmozódás elején. Ezek a fanatikusok könnyen áteshetnek a ló túloldalára, a pszichológus szerint súlyosabb esetekben egyfelől valamelyest elrugaszkodnak a valóságtól, és egész életükben a nyereményt hajkúrásszák. Mások szimplán beleragadtak a megszokásba, és nem merik kihagyni a lottózást, mert mi van, ha éppen most húzzák ki a számaikat.

Már 4,444 milliárd forint a főnyeremény az Ötöslottón, ami az egész országot megmozgatja. A korábbi értékesítési adatokból is kitűnik, hogy minél magasabb a tét, annál több lottójátékot értékesít a Szerencsejáték Zrt. Az ilyen giganyeremények idején nem ritka, hogy 5 millió fölé megy az eladott játékok száma, gyakorlatilag a fél ország várja remegve a szombat esti lottósorsolást.

Az állami lottócég adataiból azonban az is leszűrhető, hogy rengeteg magyar akkor sem pártol el az Ötöslottótól, ha netán kihúzzák a súlyos milliárdokat érő nyerőszámokat: kb. 3-3,5 millió játékot még akkor is elad a Szerencsejáték Zrt., ha újraindul a halmozódás, és még a százmilliót is alig-alig karcolgatja a főnyeremény. Mai cikkünkben annak jártunk utána, hogy mi motiválhatja ezeket a fanatikusokat, ha nem a milliárdos nyeremény.

Kétféle ember van

Ahogy fentebb is írtuk, rengetegen számítanak csak alkalmi lottózónak: ők akkor rakják meg a számaikat, ha kellőképpen nagy a nyeremény. Erről a csoportról Makai Gábor klinikai szakpszichológus azt mondta, ők racionálisabban gondolkodnak:

Alapvetően minden ember arra vágyik, hogy minél több pénze legyen, minél nagyobb legyen a háza, autója és a többi. Vannak olyanok, akik kétlábbal állnak a földön, és azt mondják, hogy a szerencsejátékba pénzt invesztálni, az pénzkidobás, mert neki úgysem lesz szerencséje. Ezek az emberek jellemzően nagyon pesszimisták az életben, és azt kommunikálják, hogy csak saját magukban bíznak, és azért érnek el sikereket, mert energiát fektetnek a dologba. Nekik van belső kontrolljuk, tervet készítenek a kitűzött célhoz, és pontosan követik azt. Azonban egy ekkora nyeremény már számukra is csábító lehet: sok olyan szerencsejátékos van, aki csak néha ad fel mondjuk egy lottószelvényt, amúgy az életének nem része ez a fajta gondolkodás

- vázolta a szakember, aki szerint ugyanakkor a vágyakozás mindenkiben ott van: ilyenkor az ember megáll, és elképzeli, mihez lehetne kezdeni ezzel a rengeteg pénzzel, elkezd álmodozni. Ennek a hajtóereje vezet el odáig, hogy az illető vegyen egy szelvényt. Azonban, ahogy eltelik 1-2 sikertelen hét, vagy valaki más viszi el a giganyereményt, a lelkesedés és a nyeremény iránti vágy alábbhagy, az illető visszatér a realitások talajára, és nem vesz több lottót egy ideig. A több százezer, vagy akár több millió magyar lottómániás viszont nem látja ennyire reálisan a helyzetet Makai Gábor szerint.

A másik embercsoport egy része tulajdonképpen függővé válik, az egész életüket behálózza az a típusú gondolkodás, hogy miképpen lehetne nyerni. Ők nehezen tudnak nemet mondani, rutinná válik a lottóban, vagy bármilyen más játékban való részvétel. Sok esetben ezek a típusú emberek megszállottá vállnak, vakon hisznek magukban, és elhomályosodik a válóság. Sokkal realisztikusabban élik meg a játékot, hogy ők bizony meg fogják nyerni a lottóötöst, és valahogy elkendőzik, eltűntetik a tényeket arról, hogy valójában mekkora esélyük van a főnyereményre. És minden olyan ember igyekeznek kizárni, akik szembesítik őket a valós esélyeikkel a főnyereményt illetően

- hívta fel a figyelmet a szakember. Hozzátette, a túlzottan fanatikusoknál az már problémás eset, ha valakinek a megélhetését, mindennapi életét nehezítik meg a szerencsejátékok, és megjelennek az addikció tünetei is.

Tehát, ha mondjuk nem teszi fel a számait, akkor szabályosan elvonási tünetek jelentkeznek: frusztráció, düh, vagy akár szomatikus tünetek, alvászavar. Az igazi fanatikusoknál van egy elhárító mechanizmus, egyfajta tagadás, üres fülekre talál a racionális érvelés. A rutin képes beleragasztani minket egy sémába, észre sem vesszük, hogy évek óta ugyanazt csináljuk.

A klinikai szakpszichológus elmondása szerint a súlyosan fanatikusoknak van egy feltételezésük, hogy ők nyerhetnek, és ez ragasztja bele őket ebbe a megszokásba. Ebben a rutinban van némi kényszeresség is: "félek attól, hogy ha most nem játszom, akkor pont kihúzzák az én számaimat", és ezért nem tudnak ezek az emberek kiugrani a fanatizmusból. Másrészt a félelem mellett ott van az a hamis megerősítés, hogy "bár ezen a héten nem húzták ki a számaimat, de akkor jövő héten már nagyobb eséllyel sorsolják ki őket". Ez persze nem így van, de a fanatikusokkal nehéz megértetni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Csak ésszel!

Lehet játszani, csak nem mindegy, hogyan - vallja Makai Gábor, aki azt tanácsolja a lottózóknak, hogy alapvetően tudatosítsák magukban, hogy ez egy játék, kicsi az esélye annak, hogy a főnyereményt megnyerjük. Szerinte az a jó, ha az ember tudatosítja magában, hogy havonta X összeget szán a lottóra, vagy más szerencsejátékra, nem titokban, mások és önmaga előtt is rejtegetve játszik, hanem tudatában van annak, hogy mennyibe is kerül a szerencsejáték.

A játékban ott van az örömforrás és az izgalom is, ezeket pedig nem érdemes megvonni magunktól, csak ésszel kell csinálni!

A klinikai szakpszichológus szerint egyáltalán nem érdemes kiszámolni hogy mennyit költöttünk lottóra az életünk során, az nem fogja eltántorítani a fanatikusokat, másoknak pedig szimplán rossz érzése lesz tőle, de attól még néha-néha becsúszik egy lottó:

ennyi erővel azt is összegezni lehetne, hogy mennyit pénzt hagytunk ott a boltban mondjuk kiflire. Abból is kijön egy elég nagy szám, elájulunk, hogy mennyit ettünk az életünk során - de ez téves útra visz minket, a problémát viszont nem oldja meg

- jelentette ki Makai Gábor.

KATTINTS! Friss hírek, nyerőszám kereső ÖTÖSLOTTÓ aloldalunkon

NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 22. szombat
Paulina
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm