18 °C Budapest

Milliókat tart béklyóban az álomnyeremény: itt a magyar lottófüggő lélekrajza

2020. február 8. 07:00

Alapvetően két csoportra oszthatóak a magyar lottójátékosok: vannak, akiket csak a komolyabb nyeremények hoznak lázba - mint a mostani 4,444 milliárd forint -, és van egy többmilliós keménymag, amelyik akkor is hű marad az Ötöslottóhoz, amikor csak pár tízmilliót lehet nyerni a halmozódás elején. Ezek a fanatikusok könnyen áteshetnek a ló túloldalára, a pszichológus szerint súlyosabb esetekben egyfelől valamelyest elrugaszkodnak a valóságtól, és egész életükben a nyereményt hajkúrásszák. Mások szimplán beleragadtak a megszokásba, és nem merik kihagyni a lottózást, mert mi van, ha éppen most húzzák ki a számaikat.

Már 4,444 milliárd forint a főnyeremény az Ötöslottón, ami az egész országot megmozgatja. A korábbi értékesítési adatokból is kitűnik, hogy minél magasabb a tét, annál több lottójátékot értékesít a Szerencsejáték Zrt. Az ilyen giganyeremények idején nem ritka, hogy 5 millió fölé megy az eladott játékok száma, gyakorlatilag a fél ország várja remegve a szombat esti lottósorsolást.

Az állami lottócég adataiból azonban az is leszűrhető, hogy rengeteg magyar akkor sem pártol el az Ötöslottótól, ha netán kihúzzák a súlyos milliárdokat érő nyerőszámokat: kb. 3-3,5 millió játékot még akkor is elad a Szerencsejáték Zrt., ha újraindul a halmozódás, és még a százmilliót is alig-alig karcolgatja a főnyeremény. Mai cikkünkben annak jártunk utána, hogy mi motiválhatja ezeket a fanatikusokat, ha nem a milliárdos nyeremény.

Kétféle ember van

Ahogy fentebb is írtuk, rengetegen számítanak csak alkalmi lottózónak: ők akkor rakják meg a számaikat, ha kellőképpen nagy a nyeremény. Erről a csoportról Makai Gábor klinikai szakpszichológus azt mondta, ők racionálisabban gondolkodnak:

Alapvetően minden ember arra vágyik, hogy minél több pénze legyen, minél nagyobb legyen a háza, autója és a többi. Vannak olyanok, akik kétlábbal állnak a földön, és azt mondják, hogy a szerencsejátékba pénzt invesztálni, az pénzkidobás, mert neki úgysem lesz szerencséje. Ezek az emberek jellemzően nagyon pesszimisták az életben, és azt kommunikálják, hogy csak saját magukban bíznak, és azért érnek el sikereket, mert energiát fektetnek a dologba. Nekik van belső kontrolljuk, tervet készítenek a kitűzött célhoz, és pontosan követik azt. Azonban egy ekkora nyeremény már számukra is csábító lehet: sok olyan szerencsejátékos van, aki csak néha ad fel mondjuk egy lottószelvényt, amúgy az életének nem része ez a fajta gondolkodás

- vázolta a szakember, aki szerint ugyanakkor a vágyakozás mindenkiben ott van: ilyenkor az ember megáll, és elképzeli, mihez lehetne kezdeni ezzel a rengeteg pénzzel, elkezd álmodozni. Ennek a hajtóereje vezet el odáig, hogy az illető vegyen egy szelvényt. Azonban, ahogy eltelik 1-2 sikertelen hét, vagy valaki más viszi el a giganyereményt, a lelkesedés és a nyeremény iránti vágy alábbhagy, az illető visszatér a realitások talajára, és nem vesz több lottót egy ideig. A több százezer, vagy akár több millió magyar lottómániás viszont nem látja ennyire reálisan a helyzetet Makai Gábor szerint.

A másik embercsoport egy része tulajdonképpen függővé válik, az egész életüket behálózza az a típusú gondolkodás, hogy miképpen lehetne nyerni. Ők nehezen tudnak nemet mondani, rutinná válik a lottóban, vagy bármilyen más játékban való részvétel. Sok esetben ezek a típusú emberek megszállottá vállnak, vakon hisznek magukban, és elhomályosodik a válóság. Sokkal realisztikusabban élik meg a játékot, hogy ők bizony meg fogják nyerni a lottóötöst, és valahogy elkendőzik, eltűntetik a tényeket arról, hogy valójában mekkora esélyük van a főnyereményre. És minden olyan ember igyekeznek kizárni, akik szembesítik őket a valós esélyeikkel a főnyereményt illetően

- hívta fel a figyelmet a szakember. Hozzátette, a túlzottan fanatikusoknál az már problémás eset, ha valakinek a megélhetését, mindennapi életét nehezítik meg a szerencsejátékok, és megjelennek az addikció tünetei is.

Tehát, ha mondjuk nem teszi fel a számait, akkor szabályosan elvonási tünetek jelentkeznek: frusztráció, düh, vagy akár szomatikus tünetek, alvászavar. Az igazi fanatikusoknál van egy elhárító mechanizmus, egyfajta tagadás, üres fülekre talál a racionális érvelés. A rutin képes beleragasztani minket egy sémába, észre sem vesszük, hogy évek óta ugyanazt csináljuk.

A klinikai szakpszichológus elmondása szerint a súlyosan fanatikusoknak van egy feltételezésük, hogy ők nyerhetnek, és ez ragasztja bele őket ebbe a megszokásba. Ebben a rutinban van némi kényszeresség is: "félek attól, hogy ha most nem játszom, akkor pont kihúzzák az én számaimat", és ezért nem tudnak ezek az emberek kiugrani a fanatizmusból. Másrészt a félelem mellett ott van az a hamis megerősítés, hogy "bár ezen a héten nem húzták ki a számaimat, de akkor jövő héten már nagyobb eséllyel sorsolják ki őket". Ez persze nem így van, de a fanatikusokkal nehéz megértetni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Csak ésszel!

Lehet játszani, csak nem mindegy, hogyan - vallja Makai Gábor, aki azt tanácsolja a lottózóknak, hogy alapvetően tudatosítsák magukban, hogy ez egy játék, kicsi az esélye annak, hogy a főnyereményt megnyerjük. Szerinte az a jó, ha az ember tudatosítja magában, hogy havonta X összeget szán a lottóra, vagy más szerencsejátékra, nem titokban, mások és önmaga előtt is rejtegetve játszik, hanem tudatában van annak, hogy mennyibe is kerül a szerencsejáték.

A játékban ott van az örömforrás és az izgalom is, ezeket pedig nem érdemes megvonni magunktól, csak ésszel kell csinálni!

A klinikai szakpszichológus szerint egyáltalán nem érdemes kiszámolni hogy mennyit költöttünk lottóra az életünk során, az nem fogja eltántorítani a fanatikusokat, másoknak pedig szimplán rossz érzése lesz tőle, de attól még néha-néha becsúszik egy lottó:

ennyi erővel azt is összegezni lehetne, hogy mennyit pénzt hagytunk ott a boltban mondjuk kiflire. Abból is kijön egy elég nagy szám, elájulunk, hogy mennyit ettünk az életünk során - de ez téves útra visz minket, a problémát viszont nem oldja meg

- jelentette ki Makai Gábor.

KATTINTS! Friss hírek, nyerőszám kereső ÖTÖSLOTTÓ aloldalunkon

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm