25 °C Budapest
Európa élvonalában a magyar söripar: a csehek, szlovákok a fasorba sincsenek

Európa élvonalában a magyar söripar: a csehek, szlovákok a fasorba sincsenek

2019. augusztus 5. 18:05

11 százalékkal több sört termeltek tavaly Magyarországon, mint egy évvel korábban. Az Eurostat szerint hazánkban tavaly több mint 673 millió litert állítottak elő, tehát minden magyarra kb. 70 liternyi jutott. A sort természetesen a németek vezetik, de akadt olyan ország is - nem is egy -, ahol egyetlen deci alkoholos nedűt sem gyártottak le.

Több mint 39 milliárd liternyi alkoholos sört gyártottak az EU-ban tavaly az Eurostat adatai szerint. Leosztva tehát kb. 76 liternyi jutott minden egyes uniós állampolgárra.

Emellett az Eurostat megjegyzi, hogy 2018-ban rengeteg olyan folyékony kenyér is készült a kontinensen, aminek 0,5 százaléknál is kevesebb az alkoholtartalma (horribile dictu: alkoholmentes sör), számszerűsítve több mint 1 milliárd liter.

Az összes alkoholos sörital 21 százalékát Németországban gyártották, összesen 8,3 milliárd litert állítottak itt elő, ezzel vezetik az uniós rangsort. Elég sokkal elmaradva, "csak" 4,5 milliárd literrel az Egyesült Királyság a második, az EU-s sörök 10 százaléka (4 milliárd liter) pedig meglepő módon Lengyelországban készült.

Magyarország 673 millió 263 ezer literrel a 12. legtöbb alkoholos sört termelte az EU-ban tavaly - minden magyarra nagyjából 70 liter jutott. A régióból a lengyeleken kívül Csehország (1,95 milliárd liter), Románia (1,76 milliárd liter) és Ausztria (803 millió liter) előz minket. Az viszont meglepő, hogy a söreikről szintén híres szlovákok csak 175 millió litert gyártottak, míg Horvátország csaknem duplaannyit (338 millió liter), a bolgárok pedig 497 millió liternyi nedűt gyártottak.

A lista végén Málta, Ciprus és Luxemburg áll, ahol konkrétan egyetlen liternyi legyártott sört sem regisztráltak. A valóban termelő országok között a lettek az utolsók 77,8 millió literrel, utolsó előtti Észtország 137 millió literrel, a harmadik legkevesebb sört pedig a már említett szlovákok gyártották.

Feltörtünk, mint a talajvíz!

Az EU-s statisztikai hivatal külön kiemeli, hogy Magyarországon volt a második legnagyobb növekedés az előző évi mennyiséghez képest (11%-os), nálunk csak az olaszok voltak jobbak a 21 százalékukkal, harmadik helyre a csehek értek oda, 6 százalékos növekedéssel.

Ellenben az Egyesült Királyságban mintegy 20 százalékkal esett vissza a termelés. Ez vélhetően a brexit közelségének, az akörüli bizonytalanságnak tudható be, hiszen az európai cégek sorra hagyják el az országot. Mellettuk Ausztriában és Szlovákiában 10-10, Hollandiában pedig 9 százalékkal csökkent az össztermelés az előző évihez képest.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A prémium sörök idén is jól fogynak

Hazánkban idén a prémium és szuper prémium sörök fogyasztása tovább nőtt, míg a többi sörfajta forgalma a hidegebb időjárás hatására valamelyest csökkent. Az első félévi adatok alapján a prémium szegmens forgalma eléri a teljes forgalom közel egynegyedét

- mondta korábban dr. Kántor Sándor a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója.

Jó hír: egyre népszerűbb a mérsékelt alkoholfogyasztás

Az egészségtudatosság nemcsak a táplálkozásnál és a testmozgásnál nyert teret az utóbbi időkben, hanem az alkohol fogyasztása során is. 

A magyar sörkultúra folyamatosan fejlődik az európai trendekhez hasonló irányba. Folyamatosan nő a prémium és szuper prémium sörök forgalma, valamint a csökkentett alkoholtartalmú, ízesített termékek fogyasztása. A magyarok manapság egyre inkább a minőségre és nem a mennyiségre koncentrálnak

- tette hozzá dr. Kántor Sándor.

NEKED AJÁNLJUK
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?