14 °C Budapest
Itt a bolti tejkörkép: bicskanyitogató UHT árak, vagy ez a magyar rögvalóság?

Itt a bolti tejkörkép: bicskanyitogató UHT árak, vagy ez a magyar rögvalóság?

2019. április 6. 12:58

Nemrégiben robbant a magyar tejbotrány, melynek középpontjában egy szlovák UHT tej állt, amit az egyik diszkontlánc akciósan 128 forintért értékesített. A magyar szakemberek szerint azonban ez az ár irreálisan alacsony volt, ezért az ügyben több vizsgálat is indult. De vajon mennyire volt ténylegesen alacsony ez az ár a mindennapi magyar viszonyokhoz képest? Utánajártunk mennyibe kerülnek ma a legnagyobb magyarországi üzletek polcait beterítő UHT és nem UHT tejek, melyik a legolcsóbb, illetve a legdrágább. Továbbá megtudtuk azt is, mekkora átlagárakra kell, hogy számítson az egyszeri magyar tejvásárló.

Óriásit robbant március végén a Penny Market tejbotránya, aminek a gyújtópontja az volt, hogy a diszkontlánc 149 forintról 135 forintra akciózta le a másfél százalékos szlovák import UHT tejet. Ez a leárazás annyira kivágta a biztosítékot, hogy a magyar tejtermelők még tüntetést is szerveztek az üzletlánc alsónémedi logisztikai központjánál.

A kialakult helyzetre válaszként, a Penny nemrégiben kiadott egy közleményt, melyben arról írtak, hogy üzleteik teljes választékának több mint 65 százaléka magyar beszállítóktól származik. Majd így folytatták

Sajnálatos módon nem volt elérhető a vásárlói igényeknek megfelelő mennyiségű magyar tej, így ebben az eseteben más forrásokból kellett biztosítanunk a vásárlóink számára legjobb ár-érték arányú terméket. A 1,5 százalékos zsírtartalmú UHT tej 135 forintos kedvező ára a Penny üzleti és gazdasági tevékenységéből származó árelőnynek köszönhető, melyet ebben az esetben vásárlóinknak továbbítottunk

A hazai Tej Terméktanács azonban úgy kalkulált, hogy a 135 forintos tej nettó ára 128 forint, ennyiért nem lehet jó minőségű tejet értékesíteni a magyar árviszonyok között. A hazai felvásárlási ár 100 forint, Szlovákiában ennél magasabb. Erre jön még a csomagolás meg a szállítás is, ezért tartják eléggé irreálisnak az árazást.  

Na, de mennyire irreális valójában ez az ár? És a többi áruházlánc, miként méri polcain a tejet? Azért, hogy ezt kiderítsük, megkerestük a legnagyobb magyarországi boltokat, hogy összesen hányféle UHT, illetve friss (nem-UHT) tejet tartanak az áruházakban, illetve, hogy ezek közül melyik a legolcsóbb, legdrágább darab.

A tejnek sincs fenékig föle

Spar, Interspar

A két bolt UHT kínálatában összesen 4 különböző zsírtartalom közül választhatnak a vásárlók, 0,1 százalékosból 1 darab, 1,5 százalékosból 7 darab, 2,8 százalékosból 8 darab, 3,5 százalékosból pedig 3 darab termék van a polcokon. Ez összesen 19 darab tej, melyek közül

a 159 forintos Riska 0,1 százalékos UHT tej a legolcsóbb, illetve a 295 forintos, 3,5 százalékos Mizo UHT tej a legdrágább.

Firss tej fronton a Sparban, Intersparban 1,5 százalékos zsírtartalommal találni egy darab 500ml-es darabot, 8 darab literes kiszerelésű márkát, illetve 1 darab másfél litereset is. 2,8 százalékos friss tejből 1 literes kiszerelésben 12 darab van a boltokban, amihez jön még 1 darab 1,5 literes is. 3,5 százalékos zsírtartalommal pedig összesen 3 darab literes márka van a sorok között. Ez összesen 26 féle termék, melyek közül a 169 forintos S-budget, 1,5 százalékos kancsós tej a legolcsóbb, míg a 339 forintos, 3,5 százalékos Parmalat tej a legdrágább.

Tesco

A hiper arról tájékoztatta a Pénzcentrumot, hogy friss tejből 22 félét árulnak, amin összesen 10 márka osztozik. UHT tejből pedig összese 15 féle tejet árulnak, ezek egytől-egyig 1 literes kiszerelésűek.

Friss tejből a hiperben a 175 forintos TS termék számít a legolcsóbbnak, míg a legdrágább egy 1,5 literes termék, aminek ára 419 forint. Ezzel szemben a bolt

legolcsóbb UHT teje egy 0,1 százalékos Riska termék, ami 155 forintba kerül, míg a legdrágább 299 forintért érhető el.

Lidl

Megkeresésünkre a diszkontlánc is beszámolt az üzleteiben tapasztalható tejállapotokról. Náluk UHT tejből 5 féle termék található meg, ezek közül a sajátmárkás Pilosokból van kétféle 1,5 százalékos, egy 2,8-as, illetve egy 3,5 százalékos zsírtartalmú, amin felül egy 2,8 százalékos Mizo is elérhető. 

Az UHT tejek mellett friss tejből a 1,5-es, 2,8-as és a 3,5 százalékos zsírtartalmú Pilos tejek vannak jelen a hűtőkben. Amiket a megszokattak mellett PET palackos kiszerelésben is haza lehet vinni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az árakat tekintve az UHT tejek közül a 1,5 százalékos Pilos a legolcsóbb, ez 149 forintba kerül, míg a 2,8-as Mizo UHT 249 forintba kerül, és ezzel ez a legdrágább.

Friss tejek esetében a 1,5 százalékos sajátmárkás darab a legolcsóbb, ez 169 forintba kerül, míg a legdrágább a 3,5 százalékos zsírtartamú szintén sajátmárkás darab, ez 199 forint.

Auchan

A hiper arról tájékoztatta lapunkat, hogy jelenleg köze 20 féle UHT tej érhető el választékukban, ami mellett közel 40 féle friss tej is elérhető. A bolt azt is közölte lapunkkal, hogy mint az UHT mind a friss tej kategóriában egy sajátmárkás termékük a legolcsóbb, ennél azonban nem voltak pontosabbak.

A webshopjukban való rövid kutatás után azonban kiderült, hogy az Auchan UHT 0,1, illetve 1,5 százalékos literes terméke 169 forint, ami a legolcsóbb az UHT tejek közül. Ráadásul a 0,1 százalékos darab éppen le van akciózva, így litere jelenleg 139 forint.

Aldi

A diszkont válaszai szerint UHT tejek területén az ALDI Milfina sajátmárkája alatt négy különböző, 1 literes kiszerelésű UHT, míg a Natur Aktiv márkanév alatt egyféle bio UHT tejet kínál - ugyancsak 1 literes kiszerelésben. Amennyiben az ESL tejeket is ide számoljuk, az ALDI UHT tejen kívüli kínálata az alábbiakból áll: friss tej: 3 db Kokárdás (sajátmárkás) kancsós tej 1 literes kiszerelésben; ESL tej: 3 db Milfina (sajátmárkás) 1 literes kiszerelésben, 1 db Tolle (márkatermék), ugyancsak 1 literes kiszerelésben. Ezen felül a diszkont azt is közölte a Pénzcentrummal, hogy

az ALDI kínálatában a legolcsóbb az 1,5 százalékos zsírtartalmú, 1 literes kiszerelésű Kokárdás UHT tej: 149 forintba kerül. A legdrágább a 3,5 százalékos zsírtartalmú Milfina UHT tej: 199 forintba kerül.

"Amennyiben csak a friss tejeket nézzük, a legolcsóbb az 1,5 százalékos zsírtartalmú Kokárdás kancsós tej, melynek literje 169 forint, a legdrágább a 3,5%-os Kokárdás kancsós tej, 199 forint/liter áron. Ha az ESL tejeket is ide vesszük, akkor a legolcsóbb az 1,5%-os Kokárdás kancsós tej 169/liter áron, a legdrágább a 2,8 százalékos Tolle ESL tej, 249 forint/liter áron" - közölte lapunkkal az Aldi.

Mit tudunk eddig?

Az eddigiekből azt már látjuk, hogy a vásárlók igencsak sokféle tej közül választhatnak bevásárlás közben. Ezeknek a készítményeknek a túlnyomó része ráadásul hazai tejből származik. A bevezetőben tárgyalt botrányt azonban egy szlovák UHT tej robbantotta ki, aminek az akciós árazását keveselték a szakértők.

Ha megnézzük a grafikonon szereplő árakat, láthatjuk, hogy egy liter UHT tejért gyakorlatilag 169 forintál többet sehol sem kell fizetni. És nem csak 0,1 százalékos UHT tejet lehet venni ilyen olcsón, hanem 1,5 százáalékosat is. Az Aldiban és a Lidlben ezek például 149 forintot kóstálnak, de ahogy azt föntebb már írtuk, jelenleg is van olyan akció, melynek keretei között 139 forintért is be tudunk szerezni egy doboz - igaz magyar - tejet.

Mire készülhetünk?

Az egyszeri árak mellett kíváncsiak voltunk arra is, hogy a vásárlók átlagosan, mire készülhetnek: mennyibe fog kerülni a tej, ha lemegyek a boltba? Éppen ezért a boltoktól az átlagárakra vonatkozó adatokat is bekértünk:

  • Aldi: "Az ALDI arra törekszik, hogy vásárlóinak mindig a legkedvezőbb árat biztosítsa, ezért az átlagár változhat" - válaszolta szerkesztőségünknek a diszkontlánc.
  • Auchan: Az üzletekben kapható UHT tejek átlagára 160-190 forint között mozog, míg a friss tejeké (nem UHT) 180-210 forint között - derült ki az üzletlánc szerkeszőségünknek megküldött adataiból.
  • Lidl: "A Lidl áruházakban kapható 1,5 százalékos zsírtartalmú tejek átlagára 165 forint" - adta hírül a Pénzcentrumnak a diszkont.
  • Tesco: "Akcióban 150 HUF alatti UHT 1,5%-os ár jellemző" - írta meg lapunknak a hipermarket.
(Címlapkép - MTI Fotó: Mohai Balázs)

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?