Nevetséges, mennyit spórolhat az, aki filléres szlovák tejet vesz

2019. április 3. 16:30

Megéri megvenni az olcsóbb szlovák tejet, ha ezzel kinyírjuk a magyar tejipart? Erre a kérdésre kereste a választ a Pénzcentrum: megnéztük, ténylegesen mennyit lehet spórolni azon, ha a valóban kicsivel olcsóbb Szlovákiából behozott tejet választjuk a magyar termékek helyett. Az eredmény magáért beszél!

Komoly perpatvart kavart a magyar tejiparban, hogy a Penny Market jócskán áron alul, 135 forintért dobott piacra Szlovákiából behozott UHT tejet. Ezen kapta fel a vizet az ágazati szakmai szervezet, amely szerint azonban még Szlovákiából sem lehet ennyire olcsón beszerezni úgy a tejet, hogy azt még csomagolás és szállítás után, ilyen olcsón rakják a polcokra. A Tej Terméktanács úgy számolt, a 135 forintos tej nettó ára 128 forint, ennyiért nem lehet jó minőségű tejet értékesíteni a magyar árviszonyok között. A hazai felvásárlási ár 100 forint, Szlovákiában ennél magasabb. Erre jön még a csomagolás meg a szállítás is, ezért tartják eléggé irreálisnak az árazást.

A Penny azzal magyarázta a történteket, hogy nem volt elég magyar tej a beszállítóknál, ezért kellett más forrásból fedezni a vásárlói igényeket; a szlovák UHT tej alacsony ára pedig a cég üzleti és gazdasági tevékenységéből származó árelőnynek köszönhető, amelyet átengedtek a vásárlóknak.

A magyar gazdaságnak is árt

Nemrégiben az Agrárszektor közölt egy átfogó írást tej-ügyben. Ebben hosszan kifejtik, hogy miért káros a Penny gyakorlata a magyar gazdaságra. A magyar gazdákat azért érintette rosszul az akciós tej, mert éppen hogy csak magukhoz tértek az előző két veszteséges év után, és az idei évtől várták a konszolidációt - erre a boltlánc nagyon leverte az árakat a szlovák tejjel. Egy termelő a portálnak elmondta, hogy a termelés önköltsége 95-105 forint között alakul literenként. Ehhez képest a nyerstej termelői átlagára februárban még csak 95 forint volt az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai szerint. A gazdaságok csak az állami támogatások jóvoltából tudnak nyereséggel működni.

A portál szerint nem véletlen, hogy az Agrárkamara a médiában szólít fel bojkottra, hiszen ha egyszer megteheti a Penny, hogy áron alul adja a külföldi tejet, akkor máskor is így fog eljárni, ahogy a többi kereskedelmi lánc is. A dominó eldől, és agyonüti, aki a végén áll: a termelőt.

A portál cikke nyomán a Pénzcentrum megnézte, mennyire éri meg szlovák tejet venni a hazai helyett, ha az olcsóság fejében szépen lassan agyonütjük a magyarországi tejtermelőket. Tényleg akkora az árkülönbség, amellyel egy jelentősebb összeget meg lehet takarítani, mondjuk egy év alatt? Ennek jártunk most utána.

Mennyi tejet iszik egy magyar?

Ahhoz, hogy kiszámítsuk, mennyit lehet spórolni a szlovák tejjel, első lépésként azt kell megtudnunk, mennyi tejet iszik egy átlagos magyar egy évben. Ehhez a KSH adatsorát hívtuk segítségül. A statisztikai hivatal szépen vezette 1960 óta, hogy mennyi tejet ivott egy magyar az adott évben. Ahogyan a lenti csárton is látszik, a legtöbb tej 1987-ben fogyott Magyarországon, átlagosan 193,3 liternyi jutott egy főre abban az évben - napra leosztva (365 nappal számolva) pedig kijön, hogy az emberek egy nap 0,53, tehát több mint fél liternyi tejet ittak. Eztán pedig 1995-ig komoly mélyrepülésbe kezdett a hazai tejfogyasztás: '95-ben mondösszesen 129,4 liternyi jutott egy magyarra, ami azt jelenti, hogy naponta csak 0,35 litert fogyasztottak a magyarok.

Ekkortól kisebb-nagyobb hullámvölgyekkel, végül visszatornázódott a fogyasztás 2016-ra 164,2 literre, tehát három éve átlagosan napi 0,44 liternyit ivott egy magyar. Az abszolút mélypont a KSH 1960 és 2016 közti adatsorában 1965 volt , amikor mindösszesen 94,3 liternyi jutott egy magyarra az évben, ami nagyjából 0,25 litert jelent egy napra egy főnek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Berobbantak az árak

Hogy kiderüljön, mennyit lehet spórolni a szlovák tejen, meg kell néznünk a hazai tej átlagárait is. Sajnos a KSH adatsorában incsen UHT-s tej, csak sima 1,5 és 2,8 százalékos ESL tej, de kiindulásnak az is jó. A csárton látszik, hogy 1996 és 2018 között nagyon megdrágult a tej: míg 1996-ban mind a 1,5, mind a 2,8 százalékos zsírtartalmú tejnek 64 forint volt literje, addig 2018-ra a másfelesből 234 forint lett egy liter, a 2,8-asból pedig 250. Tehát a másfeles több mint három és félszeresére, a 2,8 százalékos zsírtartalmú pedig majdnem négyszeresére drágult mindösszesen 22 év alatt.

Legutóbb pont 2018-ra drágult nagyot a macskafröccs: egyetlen év alatt a 2,8 százalékos literje 34 forinttal került többe, mint egy évvel korábban, a másfeles ára pedig 29 forinttal emelkedett. Ugyan a mostaninál nem volt drágább, de csupán 1-2 forinttal került kevesebbe a tej 2014-ben, majd pedgi két év alatt összesen nagyjából 30 forinttal mentek le az árak.

Tehát ha összevetjük a Penny 135 forintos, másfél százalékos UHT tejét a hazai, 234 forintos literenkénti áron adott ESL tejjel kiderül, hogy éves szinten elenyésző összeget lehetne spórolni a szlovák tejjel. Ha a legutolsó fogyasztási adatot vesszük (164,2 liter per fő évente), illetve elképzeljük, hogy valaki egész évben csak 135-ös szlovák tejet, vagy csak 234 forintért adott hazait vesz, akkor kiderül, hogy évente 22 167 forintba kerülne a szlovák import-tej. Ha ugyanígy felszorzunk a KSH által mért hazai átlagárral, akkor 38 442 forintot kapunk - egy évben ennyit költene egy átlagos magyar, ha csak 1,5 literes magyar ESL tejet inna.

Összességében kijelenthető, hogy nemigen éri meg évente 16 255 forintnyi spórolás kedvéért nem magyar terméket venni.

Hiszen amennyiben ezt havi szintre leosztjuk, akkor kerekítve 1355 forint jön ki. Nagyjából egy üveg egész jó bor, vagy nemegészen 4 BKV vonaljegy ára: ennyit spórolna tehát az ember havonta a Szlovákiából behozott tejen. Hát nem túl sok, mi?

NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 3. kedd
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM