1 °C Budapest
Így kémkedik utánunk az okostévénk, laptopunk: videóra veszik titkainkat

Így kémkedik utánunk az okostévénk, laptopunk: videóra veszik titkainkat

2018. október 3. 05:31

Egy ózdi családi ház kertje, egy miskolci ház kapubeállója, egy szegedi ház udvara - egy honlapon több ezer biztonsági kamera képét követhetjük nyomon, anélkül, hogy erről a kamera tulajdonosainak tudomása lenne. Pedig mindez elkerülhető lenne, csupán az alapértelmezett jelszót kellett volna megváltoztatni. Mindez jól mutatja, milyen kockázatai vannak annak, ha nem figyelünk oda, hogyan is használjuk az okoseszközeinket.

Egy 11. kerületi udvar, fedett kocsibeálló, alatta egy fekete autó. Egy XII. kerületi ház belső udvara, egy VIII. kerületi társasház folyosója, egy pázmándi ház előszobája (nagy valószínűséggel), egy kecskeméti ház előkertje - ezeket bárki láthatja, aki megtalálja azt a honlapot, amely világszerte több ezer biztonsági kamera képét teszi elérhetővé.

Magyarországon jelen pillanatban 77 online nézhető kamera képe érhető el. A honlapon azt írják, e-mailen keresztül bárki kérheti, hogy lekerüljön a netről a kép, igaz, ehhez meg is kell tudni találni ezt az oldalt. A másik opció pedig, hogy a kamera tulajdonosai megváltoztatják a kamera jelszavát. Persze, a portálra kérésre is be lehet kerülni, de őszintén szólva kevés esélyt látunk arra, hogy az ózdi, miskolci vagy szarvasi családi ház  tulajdonosai direkt szeretnék, ha bárki hozzáférne a biztonsági kamera képeihez, melyeken látni, épp otthon van-e valaki, bent áll-e az autó, van-e mozgás.

Megfelelő, azaz elég bonyolult és egyéni felhasználónév-jelszó páros szükséges a minimális védelemhez minden egyes internetre csatlakozó eszköznél, így a kameráknál is

 - mondja Krasznay Csaba, a Nemzeti Közszolgálati EgyetemKiberbiztonsági Akadémiájának programigazgatója.

Ne felejtsük el, hogy ezeket a kamerákat épp azért használjuk, hogy a távollétünkben láthassuk, mi történik az otthonunkban. Vagyis, ha valaki feltöri, akkor a hackerek is beláthatnak, és rögzíthetik, épp mi történik

 - teszi hozzá. Ha önmagában az nem lenne elég aggasztó, hogy valaki - egy kívülálló - látja, épp ki van otthon és mit csinál, aggódhatunk amiatt is, hogy olyan felvételek kerülnek ki a netre, amit nagyon nem szeretnénk, vagy a számunkra kínos jelenetekkel meg is zsarolhatnak bennünket.

A BBC idén májusban készített riportot egy angol házaspárról, akik azután szereltek fel 7 kamerát az otthonukba, hogy valaki ellopta a biciklijüket. Szakemberek segítségével a BBC kiderítette, korántsem csak a házaspár nézett rá a kamera felvételeire: 2015 óta közel 5000 alkalommal, több mint 70 országból lestek be hozzájuk.

A bosszúpornók és lesivideók korát éljük. Jó példa erre az, ami az utóbbi hónapokban Dél-Koreában is történt: lassan nem mernek a nők nyilvános mosdóba menni, mert kukkolók apró kémkamerákat szereltek fel, és a videókat aztán illegális pornó oldalakra töltötték fel

 - mondja Krasznay Csaba. A szakember egyébként a saját laptopján is letakarja a kamerát. Nincs ezzel egyedül. 2016-ban Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója posztolt egy képet, amelyen látható, hogy az ő kamerája is el van takarva. Sőt, szintén 2016-ban az FBI akkori igazgatója, James Comey is azt nyilatkozta, ő maga is letakarja a laptopja kameráját, és hogy az FBI irodáiban szinte minden monitor felett van kamera, amelyeket egy direkt erre a célra készített műanyag retesszel lehet eltakarni.

A folyamatosan működő kamerák is épp olyan kockázatot jelentenek, mint a biztonsági kamerák. Ha eltakarjuk, akkor annak képéhez nem férhetnek hozzá illetéktelenek

- mondja Krasznay, aki szerint a laptopnál is érdemes odafigyelni arra, hogy csak azok a funkciók működjenek, amiket éppen használunk. Hiszen ha valaki hozzáférne a notebook kamerájához, folyamatosan megfigyelheti annak tulajdonosát, értékes információkhoz juthat, olyanokhoz is, amivel zsarolhatná az illetőt.

Nem bajlódunk a védekezéssel

A digitális eszközök ma már elengedhetetlen részei életünknek. Az otthoni internet és a wifi közel annyira fontos egy magyar háztartásban, mint a mosógép - ez derült ki egy márciusban publikált, lakossági internetezési szokásokat vizsgáló felmérésből. Arra is fény derült, hogy a válaszadók 43 százaléka még mindig a gyárilag beállított wifi jelszót használja.

Hogy ez a fentieken kívül miért nyugtalanító? Alig pár hónapja robbant a hír, hogy 54 ország mintegy 500 ezer routerét fertőzték meg hackerek. A vírus segítségével a hackerek képesek lehetnek összehangolt támadást indítani, adatokat gyűjthetnek, de akár tönkre is tehetik az eszközünket. Az érintett típusok közt több olyan is van, amit magyar internetszolgáltatók is használnak.

Egyetlen módon lehet védekezni: amint használatba vesszük, állítsuk át az alapértelmezett jelszót, és amint a gyártó jelzi, hogy elérhető frissítés az eszközre, éljünk a lehetőséggel, frissítsük azt

- javasolja Krasznay.

Sehol sem vagyunk biztonságban

Egyre több magyar háztartásban van okostévé. A legnagyobb magyarországi elektronikai cégek beszámolói szerint elképesztő mértékben ugrott meg a televízió értékesítés 2017 év végén 2016-hoz képest, és idén is rohamra számítanak az áruházláncok.

Az elmúlt évben a karácsonyi időszakban négyszer annyi televíziót értékesített a Media Markt, mint 2016 azonos időszakában. - válaszolta megkeresésünkre korábban a vállalat, és az Extrem Digital is közölte, az okostelefonok mellett várhatóan idén karácsonykor is slágertermék lesz a tévé.

Viszont mielőtt vásárolunk, érdemes átgondolni, milyen funkcióit fogjuk használni a készüléknek. 2013-ban attól volt hangos a sajtó, hogy az LG elismerte, okostévéi információkat gyűjtenek a felhasználók tévénézési szokásairól, akkor is, amikor azt nem engedélyezik. A dél-koreai gyártó tévéi gyűjtötték, hogy mit nézett a felhasználó, majd visszaküldték az információt az LG-nek, hogy ez alapján az ügyfélnek tetsző tartalmakat ajánljanak. A funkciót elvileg ki lehetett ugyan kapcsolni, azonban a tévé ilyenkor is folytatta az adatgyűjtést.

2015-ben a Samsung is figyelmeztette vásárlóit: kerüljék a személyes dolgok megbeszélését a tévé előtt azok, akik Samsung Smart TV készülékkel rendelkeznek, és a tévén nincs kikapcsolva a hangvezérlés funkció.

Mindig frissítsünk, használjuk a legújabb szoftvert, ami a tévénkhez elérhető. Nézzük meg ezért, hogy tényleg a legfrissebb verzió fut-e. A másik, amit tehetünk, hogy valóban gondoljuk végig, a televízió mely funkcióit szeretnénk használni, és ha nincs szükség hangvezérlésre vagy a kamerára, akkor annak megfelelően állítsuk be a készüléket

 - javasolja a szakember, hozzátéve, ha úgy döntünk, új készüléket vásárolunk, és a másikat eladjuk, elajándékozzuk, vagy épp kidobnánk, előtte mindenképpen töröljük le az adatainkat.

Észnél kell lenni

Ha okoskészüléket szeretnénk venni, a szakértő szerint érdemes a minőségibb, drágább készüléket választani.

Egy nevesebb gyártó drágább termékével hosszabb terméktámogatást is kaphatunk, vagyis ha az adott eszközökben valamilyen biztonsági hibát találnak, a gyártó ki fogja hozzá adni a szükséges frissítést, ami viszont védelmet biztosít

- mondja Krasznay, hozzátéve, vásárlás előtt érdemes az interneten rákeresni a kiszemelt termékre és a gyártóra is, elolvasni a vásárlói értékeléseket, a készülékkel kapcsolatos híreket is. Így ugyanis könnyen kiderülhet, hogy az adott termék sebezhető-e, hogy vannak-e vele problémák.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 2. 07:52