Calcium-Sandoz botrány: a gyógyszergyárnak kártérítést kellene fizetnie

Calcium-Sandoz botrány: a gyógyszergyárnak kártérítést kellene fizetnie

2018. szeptember 22. 11:32

A fogyasztóknak alapvető joguk a fogyasztóvédelmi törvény értelmében, hogy csak biztonságos árukhoz juthassanak hozzá, amely nem veszélyes az egészségükre. A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének álláspontja, hogy a gyógyszergyáraknak meg kell dolgozni a fogyasztók bizalmáért. A felelősségteljes magatartást az jelentené, ha többek között káralapot képeznek a nem várt szennyezések, kivonások esetére, amelyből sor kerülhet az érintett gyógyszerek feltétel nélküli visszaváltására.


A közelmúlt gyógyszerbotrányai aláásták a fogyasztóknak a gyógyszerekbe vetett bizalmát, amelynek helyreállításán dolgozni kell a felelős vállalati szereplőknek! A fogyasztóvédelmi törvény értelmében a fogyasztók alapvető joga, hogy csak és kizárólag biztonságos árukhoz juthassanak hozzá a piacon.

A különböző áruk között is, a gyógyszerek még inkább a fogyasztók érzékeny pontjai, hiszen e téren, az egészségük kapcsán sokkalta érzékenyebbek. Jogos elvárás az a vásárlók részéről, hogy megbízhassanak a részükre kínált készítményekben: attól egészségük javulását várják és közel sem számítanak arra, hogy esetleg még épp az számít veszélyesnek.

Szerencsére Magyarországon a gyógyszerek gyártása és forgalmazása rendkívül szigorú előírásokon alapul, és mindegyik szereplő azért dolgozik, hogy csak az egészségre veszélyt nem jelentő termékeket árusítsanak a fogyasztóknak. Hatékony hatósági szereplők állnak ennek hátterében.

Azonban a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége álláspontja az, hogy ennél is többre van szükség a fogyasztók bizalmának helyreállítása és a fogyasztóbarát magatartás érdekében. Az olyan, nagyobb gyógyszergyáraknak, mint például a NOVARTIS (Sandoz) és a többi piaci szereplőnek káralapot kellene létrehoznia, amely a fogyasztóknak okozott károk megtérítésére szolgál, ha ki kell vonni valamilyen gyógyszert a forgalomból. Amennyiben pedig már létezik ilyen káralap, akkor erről haladéktalanul tájékoztatni kell a fogyasztókat!

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ugyanis a felelősségteljes lépés az lenne, ha a fogyasztókat, akik már vásároltak az érintett termékből, bármilyen további feltétel, például a blokk nélkül is kifizetnék és visszakapnák a vételárat. Egy szennyezett termék esetében ennek alapvető dolognak kellene lennie.

A Szövetség több gyógyszertárat tesztelt. Volt, ahol azt mondták, hogy a korábban vásárolt Sandoz-tablettát blokk ellenében visszaváltják, az újat nem, egy másik helyen mindösszesen annyiról tájékoztattak, a forgalomból kivont tablettát ne szedjük tovább, ki lehet dobni, de pénzt még blokk ellenében sem adnak vissza. Egy harmadik gyógyszertár pedig csak annyit közölt, hogy nem kaptak külön utasítást a visszaváltásra, és még csak blokk ellenében sem lehet visszaváltani a terméket.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége szerint fel sem merülhetne kérdésként a visszaváltás lehetősége, ahogy az sem, hogy az akár fél évvel korábban megvett gyógyszer blokkja még meglegyen a fogyasztónak.

Azaz bármilyen feltétel nélkül, a vásárlást igazoló nyugta hiányában is vissza kellene váltaniuk a gyógyszereket és ez iránt a gyáraknak kell intézkedniük felelősségteljes magatartást tanúsítva, hogy a fogyasztó ne szenvedjen kárt!

NEKED AJÁNLJUK
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?