14 °C Budapest

Calcium-Sandoz botrány: a gyógyszergyárnak kártérítést kellene fizetnie

2018. szeptember 22. 11:32

A fogyasztóknak alapvető joguk a fogyasztóvédelmi törvény értelmében, hogy csak biztonságos árukhoz juthassanak hozzá, amely nem veszélyes az egészségükre. A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének álláspontja, hogy a gyógyszergyáraknak meg kell dolgozni a fogyasztók bizalmáért. A felelősségteljes magatartást az jelentené, ha többek között káralapot képeznek a nem várt szennyezések, kivonások esetére, amelyből sor kerülhet az érintett gyógyszerek feltétel nélküli visszaváltására.


A közelmúlt gyógyszerbotrányai aláásták a fogyasztóknak a gyógyszerekbe vetett bizalmát, amelynek helyreállításán dolgozni kell a felelős vállalati szereplőknek! A fogyasztóvédelmi törvény értelmében a fogyasztók alapvető joga, hogy csak és kizárólag biztonságos árukhoz juthassanak hozzá a piacon.

A különböző áruk között is, a gyógyszerek még inkább a fogyasztók érzékeny pontjai, hiszen e téren, az egészségük kapcsán sokkalta érzékenyebbek. Jogos elvárás az a vásárlók részéről, hogy megbízhassanak a részükre kínált készítményekben: attól egészségük javulását várják és közel sem számítanak arra, hogy esetleg még épp az számít veszélyesnek.

Szerencsére Magyarországon a gyógyszerek gyártása és forgalmazása rendkívül szigorú előírásokon alapul, és mindegyik szereplő azért dolgozik, hogy csak az egészségre veszélyt nem jelentő termékeket árusítsanak a fogyasztóknak. Hatékony hatósági szereplők állnak ennek hátterében.

Azonban a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége álláspontja az, hogy ennél is többre van szükség a fogyasztók bizalmának helyreállítása és a fogyasztóbarát magatartás érdekében. Az olyan, nagyobb gyógyszergyáraknak, mint például a NOVARTIS (Sandoz) és a többi piaci szereplőnek káralapot kellene létrehoznia, amely a fogyasztóknak okozott károk megtérítésére szolgál, ha ki kell vonni valamilyen gyógyszert a forgalomból. Amennyiben pedig már létezik ilyen káralap, akkor erről haladéktalanul tájékoztatni kell a fogyasztókat!

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ugyanis a felelősségteljes lépés az lenne, ha a fogyasztókat, akik már vásároltak az érintett termékből, bármilyen további feltétel, például a blokk nélkül is kifizetnék és visszakapnák a vételárat. Egy szennyezett termék esetében ennek alapvető dolognak kellene lennie.

A Szövetség több gyógyszertárat tesztelt. Volt, ahol azt mondták, hogy a korábban vásárolt Sandoz-tablettát blokk ellenében visszaváltják, az újat nem, egy másik helyen mindösszesen annyiról tájékoztattak, a forgalomból kivont tablettát ne szedjük tovább, ki lehet dobni, de pénzt még blokk ellenében sem adnak vissza. Egy harmadik gyógyszertár pedig csak annyit közölt, hogy nem kaptak külön utasítást a visszaváltásra, és még csak blokk ellenében sem lehet visszaváltani a terméket.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége szerint fel sem merülhetne kérdésként a visszaváltás lehetősége, ahogy az sem, hogy az akár fél évvel korábban megvett gyógyszer blokkja még meglegyen a fogyasztónak.

Azaz bármilyen feltétel nélkül, a vásárlást igazoló nyugta hiányában is vissza kellene váltaniuk a gyógyszereket és ez iránt a gyáraknak kell intézkedniük felelősségteljes magatartást tanúsítva, hogy a fogyasztó ne szenvedjen kárt!

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm