Így vágja át a naiv magyarokat a kutya-maffia: sokan megüthetik a bokájukat

Így vágja át a naiv magyarokat a kutya-maffia: sokan megüthetik a bokájukat

2018. szeptember 13. 10:00

Minden jel arra mutat, hogy Magyarország a kutyaszaporítók paradicsoma, és bár ez a tevékenység önmagában nem törvényellenes, könnyen akkora méreteket ölthet, hogy az állatvédőknek és a hatóságnak is közbe kell avatkoznia. Sokan ráadásul közvetve egy-egy kutyavásárlással éppen azok zsebébe tömik a pénzt, akiknek az állatok jóléténél sokkal előrébb való az anyagi haszonszerzés - írja az Index.

Két holland nő tartott borzalmas körülmények között több száz tacskót egy házban, amiket a rendőrség segítségével állatmentők menekítettek ki. Az eset kapcsán a lap megvizsgálta, miként működnek a szaporítók, valamint hogy miért nem szabad gyanús helyről, olcsón kutyát vásárolni. 

Az első és legfontosabb, hogy különbséget kell tenni kutyatenyésztő és kutyaszaporító között. Előbbi tevékenységét - ha minden jól megy - becsülettel végzi, és nagy valószínűséggel nem a kutyákból gazdagszik meg. A becsületes tenyésztés ugyanis rengeteg költséggel jár. Azon kívül, hogy egy tenyésztő nagyon sokat költ jó minőségű tápra, állatorvosra, genetikai vizsgálatra, különféle hazai és külföldi versenyekre viszi a jó körülmények között tartott kutyáit, ezek mind költségekkel járnak. Amikor pedig kicsi kutyák születnek, a tenyésztő lehetőleg alaposan megnézni, hova kerül az állat és igyekszik a további sorsát is nyomon követni. 

Ezen felül a becsületes és megbízható tenyésztő törzskönyvet állíttat ki és lehetővé teszi a leendő gazdának, hogy az megismerje, honnan, milyen körülmények közül származik a kutya, kik a szülei.

Ezzel szemben a szaporítóknak egyetlen céljuk van: minél több kutyát világra hozatni, a lehető legkevesebb pénzből, majd a kiskutyákból a lehető legnagyobb haszonra szert tenni. Ennek a mentalitásnak pedig szinte egyenes következménye, hogy az állatokat nem megfelelően tartják, betegek lesznek és alulfejlettek. 

Azok a naiv vagy tájékozatlan vásárlók tehát, akik nem ismerik ezt a fajta kutyás világot, akaratlanul is a szaporítók bizniszét tolhatják azzal, hogy fajtatiszt kutyát vásárolnak ugyan, de nem ragaszkodnak például a törzskönyvhöz. Ez pedig éppen azt hivatott igazolni, hogy a kutya tenyésztőtől és nem szaporítótól származik.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Erre érdemes figyelni kutyavásárlásnál:

  • mindig tenyésztőtől kell venni a kutyát és mindig ragaszkodni kell a törzskönyvhöz;
  • el kell menni a tenyésztőhöz és a saját szemünkkel kell meggyőződni arról, hogy a tenyésztő milyen körülmények között tartja a kutyákat;
  • érdemes beszélni a tenyésztő állatorvosával is, és minél jobban leinformálni az eladót. 

A lap megemlíti azt is, hogy különböző netese oldalakon pár tízezer forintért már hozzá lehet jutni fajtatiszta kutyákhoz, egészen biztos, hogy ezek az ebek ilyen olcsó áron csak szaporítótól és nem tenyésztőtől származnak. Még akkor is így van ez, ha a szaporító esetleg igazolni tudja papíron, hogy tenyésztő. Sokan ugyanis valóban tenyésztők, de ez csak álca, hogy a szaporítást gond nélkül végezhessék. Ezért is fontos személyesen meggyőződni arról, hogyan, milyen körülmények között tartja a kutyákat az eladó. Önmagában ugyanis a kiskutya ára nem jelent semmit, előfordul, hogy egy szaporító is drágán adja a kutyákat. Az viszont biztos, hogy egy becsületes tenyésztő olcsón nem ad el kutyát. Éppen ezért a szakértői ajánlások arra mutatnak, hogy akinek van arra pénze, hogy egy kutyát fenntartson és felelős gazdája legyen, de nincs több százezer forintja arra, hogy tenyésztőtől vásároljon állatot, annak érdemes a menhelyeket felkeresnie és onnan örökbe fogadni mentett, ivartalanított kutyát.

NEKED AJÁNLJUK
Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?