24 °C Budapest
Súlyos népbetegség támadja a magyarokat: innen tudhatod, érintett vagy-e

Súlyos népbetegség támadja a magyarokat: innen tudhatod, érintett vagy-e

2018. május 1. 13:00

Sokszor lehet olvasni arról, hogy milyen elhízott a magyar lakosság. Ez nem esztétikai kérdés, a túlsúlyosságnak komoly egészségügyi kockázata van, évekkel rövidíti meg az életünket. Ha nemzetközi összehasonlítást veszünk alapul, akkor sem túl rózsás a helyzet, Magyarország a legkövérebb nemzetek közé tartozik. De vajon tényleg több időt töltenek ott evéssel, ahol elhízottabbak az emberek? Mutatjuk, hogy van-e összefüggés.

Egy 2017-es tanulmány szerint a magyarok a harmadik legelhízottabb nép az OECD-tagországok között, csupán az Egyesült Államok, Új-Zéland és Mexikó előz meg minket. 

Az elhízás nem esztétikai probléma, hiszen népegészségügyi jelentősége és társadalmi terhei napjainkban már a dohányzáséval vetekszenek. A 40. életévben fennálló elhízás akár 6-7 évvel is csökkentheti a várható élettartamot, a túlsúly és az elhízás a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában is jelentős szerepet játszik

- hívta fel a figyelmet korábban Halmy Eszter, a Magyar Elhízástudományi Társaság elnöke.

Az egészségtelen táplálkozáson és a kevés mozgáson túl, úgy néz ki, hogy van még egy további tényező, ami miatt túlsúlyosak vagyunk, ez pedig az, hogy

túl sok időt töltünk evéssel.

Az Európai Bizottság statisztikai főigazgatóságának 2010-es adatai szerint Magyarországon átlagosan napi 1 óra 42 percet töltünk étkezéssel. Amennyiben összefésüljük az Eurostat különböző országokkal kapcsolatos adatait a Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2016-os, túlsúlyossággal és elhízottsággal kapcsolatos adataival, akkor ezt a csártot kapjuk:

Ha pedig a fenti adatsorokat statisztikai vizsgálatnak vetjük alá, akkor azt az eredményt kapjuk, hogy az evéssel töltött idő közepesen erősen függ össze azzal, hogy a társadalom mekkora része túlsúlyos,

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

tehát minél több időt töltenek egy országban evéssel az emberek, annál nagyobb részben lesznek túlsúlyosak.

Érdekes ugyanakkor, hogy azt, hogy egy országban mekkora részben elhízottak az emberek, már nem befolyásolja az étkezéssel töltött idő.

A fenti statisztika a testtömegindexe (BMI) alapján állapítja meg valakiről, hogy túlsúlyos vagy elhízott. Kiszámolni elég egyszerű, a testsúly kilóban kifejezett értékét kell elosztani a magasságunk méterben kifejezett értékének négyzetével. Egy 80 kilós, 180 centiméter magas ember testtömegindexe tehát 80 / 1,8ˇ2 = 24,7, ami még nem számít túlsőlyosnak sem. A normális érték ugyanis 18 és 25 között van, 25 és 30 között túlsúlyosnak, 30 fölött pedig már elhízottnak számít valaki.

Ha nincs kedved számolgatni, akkor a különböző testmagasságok alapján kiszámoltuk, hogy hány kilótól számít valaki túlsúlyosnak (BMI>=25) vagy elhízottnak (BMI>=30).

NEKED AJÁNLJUK
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 17. 20:55