Drága ünnepre számíthatunk: tovább emelkedhet a hús ára

2018. március 14. 10:00

Folytatódhat az élelmiszerárak emelkedése, többek között a sertéshús is drágulhat - írja a Népszava.

Magasabbak a magyar húsárak az uniós átlagnál, pedig utóbbi sem számít alacsonynak: a nagy versenytársak, az amerikai, a kanadai vagy a brazil termelők árai alacsonyabbak. A hazai feldolgozóipar helyzetét nehezíti a drága alapanyag mellett az is, hogy sok a korszerűtlen, kevésbé hatékonyan működő cég.

Az áfa 27 százalékról 5 százalékra történt csökkentése következtében jelentősen csökkentet a feketepiac aránya, azonban ez is az árak emelkedését okozta, mivel számlával drágább lett a hús és a húskészítmény is. A húsipar önköltségét a tavalyi évben emelte az élősertés árának jelentős - 2016-hoz képest 30 százalékos - emelkedése és a bérek jelentős emelkedése is. Ezen túl tovább csökkent a hazai sertésállomány is.

Érdemi javulást nem várnak az idei évben sem, az import elengedhetetlen lesz. A kötelező béremelések, a takarmányárak és az ágazatban is meglévő súlyos munkaerőhiány is a sertéshús további drágulását vetíti előre. A húsipar helyzetén valamelyest javíthat azonban a közelgő húsvét, ebben az időszakban ugyanis átlagosan 6 ezer tonna füstölt áru és sonkaféleség fogy.

NEKED AJÁNLJUK
Így szerezheted meg az első 100 vevőd

Egy új vállalkozás indítása vagy egy új termék bevezetése mindig izgalmas, de ugyanakkor kihívásokkal teli időszakot jelent az üzleti életben.

Egyre nehezebb a magyar befektetők dolga: újabb dologra kell most nagyon figyelni

Nincs egyszerű dolguk azoknak a vállalatoknak, amelyek közösségi finanszírozási platformon keresztül szeretnének értékpapírt kibocsátani.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 11. vasárnap
Barnabás
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. június 10. 19:16