12 °C Budapest
Házikedvencek karácsonya: ennyit költenek idén a magyarok az év végi ünnepre

Házikedvencek karácsonya: ennyit költenek idén a magyarok az év végi ünnepre

2017. december 14. 15:30

Idén a tavalyinál kicsit többet, átlagosan mintegy 42 900 forintot költenek a magyar háztartások a karácsonyi ünnepekhez kapcsolódó kiadásokra. A háziállatot tartó családok ráadásul kiskedvenceiket is meglepik valamivel az ünnepek alkalmából, legyen az akár csak egy finom falat vagy éppen egy ajándék.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Többet költünk a karácsonyra, de továbbra is a családi együttlét a legfontosabb a magyar családoknak. A tavalyinál idén mintegy 8 százalékkal többet, átlagosan 42 900 forintot költ a karácsonyhoz kapcsolódó kiadásokra a magyar lakosság. Háromnegyedük pedig aktuális havi jövedelméből fedezi az ünnep költségeit - derül ki egy reprezentatív kutatásból, amelyet az NRC készített a CIB Bank megbízásából.

A tavalyi évhez képest nem jelentős mértékben ugyan, de nőtt azoknak az aránya, akik megtakarításukat használják fel az ünnephez kapcsolódó költségekre. A megkérdezettek 34 százaléka nyilatkozott így a tavalyi 31 százalékhoz képest. Nem változott az ünnepekhez kapcsolódóan hitelt is igénybe vevők aránya sem, idén is 4 százalék készül erre, legtöbbjük 25 000 és 50 000 forint közötti hitelösszeget tervez igénybe venni erre a célra.

A megkérdezettek karácsonyi ünnepekhez való viszonyulása stagnál az elmúlt az évhez képest. Az igazán jó karácsonyhoz szükséges legfontosabb öt tényező között továbbra is

a családi együttlét lett a legfontosabb (79 százalék említette ezt), emellett a tavalyival megegyezően idén is a válaszadók 60 százaléka nevezte meg ezek között a karácsonyfaállítást, és mintegy 45 százalékuk a fehér karácsonyt.

Úgy tűnik, idén fáradtabbak a megkérdezettek, ugyanis a szabadság, mint az ünnep egyik velejárója tavaly 31 százaléknak volt kiemelten fontos, míg idén a válaszadók 35 százalékának az. A megkérdezettek 31 százalékának a karácsonyi ételek is fontos elemei az ünnepnek. A legkedveltebb, a tervek szerint asztalra kerülő fogások említési aránya nagyon hasonló a 2016-oshoz: így például

a háztartások 54 százalékánál lesz bejgli, 46 százalékánál töltött káposzta, 45 százalékánál rántott hús, míg halászlevet a válaszadók 38 százalékánál készítenek majd.

Dezodor, parfüm, szappan... de minek?

A felmérés azt mutatja, hogy növekedett azoknak az aránya is, akik szerint az ajándékozás jó alkalom arra, hogy évente legalább egyszer örömet szerezzünk szeretteinknek: idén a válaszadók fele értett egyet ezzel a megállapítással, szemben a 2016-ban mért 42 százalékkal. Ezzel együtt azok aránya változatlanul magas (71 százalék), akiket zavar a pénz túlsúlya az ünnep kapcsán.

A leginkább vágyott ajándékok között változatlanul a készpénz vezet, ám a tavalyinál kissé alacsonyabb, 23 százalékos említési aránnyal, és sokan örülnének valamilyen élményt adó ajándéknak (19 százalék) vagy kézzel készített meglepetésnek (18 százalék) is. Az adni tervezett ajándékok között viszont éppúgy a szépségápolási cikkek állnak az élen, mint tavaly (26 százalék készül ilyesmit ajándékozni) és továbbra is népszerű ajándék a ruhanemű, a könyv/CD/DVD is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A karácsonyi ajándékokat a hipermarketek és a bevásárlóközpontok mellett egyre többen szerzik be online oldalakról: tavalyhoz képest 20 százalékkal, 69 százalékra nőtt azoknak a válaszadóknak az aránya, akik ezt a vásárlási módot is megjelölték.

Kutya, macska karácsony

A felmérés kitért arra is, hogy miképp ünnepelnek a családi háziállatok. A kutatás eredményei azt mutatják, hogy a magyar háztartások mintegy 63 százaléka tart háziállatot, közülük 74 százaléknak van kutyája, 55 százaléknak macskája, de viszonylag népszerű a nyúl és a hal is (8-8 százalék). A kutyanevek között a Buksi és a Morzsi vezet, míg a legtöbb cica a Cirmi, illetve a Kormi nevet kapja, de a Picúr mindkét körben népszerű névválasztás.

A kiskedvencek a legtöbb megkérdezett esetében családtagnak, igazi társnak számítanak: a kutyát tartók 77 százaléka, míg a macskát tartók 68 százaléka nyilatkozott így. Ennek megfelelően a háziállatot tartó válaszadók közel 80 százaléka valamilyen módon a kedvencének is kedveskedik karácsonykor: 53 százalékuk finom falatokkal, 40 százalékuk ajándékkal lepi meg háziállatát, 23 százalékuk pedig különleges, átmeneti jogokkal ruházza fel - például beengedi a lakásba, vagy hagyja, hogy a kanapén heverésszen.

Azok közül, akik ajándékot vásárolnak kedvencüknek, a többség (65 százalék) 1000 és 5000 forint között költ erre, míg 17 százalék ennél többet szán háziállata ünnepi meglepetésére.
Az ünnepek a szilveszteri tűzijáték és petárdázás miatt komoly veszélyt is jelentenek a házi kedvencekre, elsősorban a kutyákra. A gazdik 81 százaléka ilyenkor különösen figyel háziállatára, jellemzően úgy, hogy vagy beengedik őket a lakásba (40 százalék) vagy bezárják egy biztonságos helyre (29 százalék), a többiek pedig további óvintézkedéseket neveztek meg.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?