18 °C Budapest
Luxuskonyhához juthatsz néhány tízezer forintért: mutatjuk, hogyan

Luxuskonyhához juthatsz néhány tízezer forintért: mutatjuk, hogyan

2017. december 8. 11:00

Közeleg a karácsony és az év vége, ebben az időszakban rendszeresek az évzáró vagy ünnepi vacsorák, rendezvények. Ha szeretnél összejönni a barátaiddal, kollégáiddal vagy üzletfeleiddel, de kicsi a lakásod, vagy egész egyszerűen nem szeretnél sok embert odacsődíteni, akkor lehetőséged van konyhát, de akár szakácsot is bérelni. Nézzük, mennyibe kerül.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Magyarországon egyre több főzőstúdió van, ahol különféle országok receptjeit sajátíthatjuk el, elég erre rákeresni a Google-ben, és rengeteg találatot kapunk. Mi viszont arra voltunk kíváncsiak, hogy mit lehet tenni, ha összejönnénk egy társasággal főzni, de ehhez nem alkalmas a saját lakásunk.

Erre is számos lehetőség áll rendelkezésre Budapesten, a cégek honlapjain található képek alapján rendkívül jól felszerelt konyhákat vehetünk bérbe. Mi most három olyan céget kerestünk meg, akik kínálnak ilyen szolgáltatást. Először is figyelembe kell venni, hogy nagy általánosságban a legjobb időpontok decemberre már elfogytak. A péntek, szombat esték szinte már mindenhol le vannak foglalva, de hétköznap napközben vagy esetleg koradélutáni időpontokban még lehet foglalni konyhákat.

Az általunk megkérdezett cégek közül a legolcsóbb megoldást az Easy Cooking Budapest kínálta. 

Náluk 35 ezer forintért lehet egy teljes konyhát és 30 fős étkezőt kibérelni, és ebben már a mosogatás is benne van.

Telefonon elmondták, hogy azzal elég rugalmasak tudnak lenni, hogy mennyi időt maradhatnak a társaságok, ha nincs aznapra más társaság, akár egész nap ott lehetnek.

Sok más céghez hasonlóan szerveznek főzőtanfolyamokat is, ezeknek az ára 15-17 ezer forint fejenként, és érdekességként elmondták, hogy a két ünnep között terveznek fine dining, azaz a magas szintű konyhaművészetbe bevezető kurzust is tartani.

Ár szempontjából a skála másik oldalán helyezkedik el a Séfpláza Kitchen, mely a holland gasztro start-up vállalkozás budapesti tagjához tartozik. A cég eredendően privát séfkiközvetítéssel foglalkozik, a felsőközéposztály számára viszonylag elérhető áron. 

Egy korábbi, Forbes-os interjúban a cég munkatársa elmondta, hogy egy nyolcfős társaság fejenként 15 ezer forintért bérelhet saját séfet négyfogásos vacsorára, bár az ár sok tényezőtől függ.

Emellett a cég elindított egy konyhateret is a Klauzál téri piac galériaszintjén, melyet egy nyolc-tíz fős társaság esetén nettó 6 ezer forintért bérelhetünk ki fejenként.

Mindemellett több együttműködést is fenntartanak. A Borganika például egy havi rendezvénysorozat, ahol a kiválasztott borokhoz választanak ételsort. Másik, rendszeresen a helyszínre szervezett rendezvény a Globalista Konyha, ők a jövő héten Josh Katz izraeli, Londonban dolgozó séfet hozzák el Magyarországra, aki két estén keresztül főz a vendégeknek - mondta el Zsírmik Tibor, a Séfpláza Kitchen értékesítési és üzletfejlesztési vezetője.

A harmadik, általunk megkeresett cég a Chefparade volt, ők több helyszínen tudnak fogadni baráti társaságokat. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Minimum 4 órás időszakra, kizárólag helyszínbérléssel egy 15 fős társaság számára 80 ezer forint plusz Áfa a bérleti díj, mely árban a takarítás benne van, illetve egy helyszínismerettel rendelkező munkatársuk is segíti, hogy minden rendben menjen.

A privát konyhájukat legtöbbször workshopokra bérlik ki. Decemberben fenntartanak egy pop-up lakáséttermet is, ahova 12 fős rendezvényeket szerveznek, ám sajnos ez az opció már nem elérhető, hisz minden szabad időpont betelt, januártól pedig bezár a helyszín.

Mi a helyzet az otthoni konyhákkal?

A KSH adatai szerint a hazai 4,4 milliós lakásállomány mintegy 61 százalékában gondolják úgy a bennlakók, hogy szükség lenne egy, vagy több felújítási, karbantartási feladatra. Egy korábbi felmérés szerint, pedig amikor lakásfelújításon gondolkodik egy család, az elsők között merül fel a konyha renoválása.

Mint minden helyiségnél, a konyhánál is a gépészeti rendszerekkel érdemes kezdeni a felújítást. Mindenképp jól át kell azonban gondolni az átalakítást, hiszen a gázvezeték legkisebb változtatása is engedélyhez kötött, amiért külön fizetni kell. Ezáltal a költségek is megugranak. A pár tízezer forintba kerülő munkálatokért akár százezer forintos tervezési, és engedélyeztetési díjat is ki kell fizetni, ha nem kerülhető el a felújítás során a meglévő kiállások módosítása.

A vízvezetékeknél valamivel egyszerűbb a helyzet, ugyanakkor ha a vízórát megbolygatjuk, az engedélyeztetést itt sem úszhatjuk meg. Ha azonban a teljes víz- és csatornahálózatot kicseréltetjük, általában az sem éri el a 100 ezer forintot. Az elektromos hálózat felújítása azokban a lakásokban a legfontosabb, ahol még mindig a régi szigetelés nélküli alumínium vezetékeken megy az áram. Egy teljes rendszer kiépítése 50-80 ezer forint körüli összegből megoldható, ez persze függ a konyha méretétől. Érdemes pontos felmérést készíteni, amikor a berendezést tervezzük, hogy minden konnektor és villanykapcsoló ott legyen, ahol szükségünk van rá.

Bármekkora munkába is kezdünk, mindenképp érdemes előre jól átgondolni a költségeket. Vannak jól meghatározható kiadások, például ha már kinéztük a konyhabútort, a bele építhető sütőt, és kértünk árajánlatot is a felújítási munkákra. Vannak azonban olyan költségek is, amelyek útközben merülnek fel, így érdemes kicsit rászámolni a kiadásokra, és nem kicentizni a kasszát.

Ha eldöntötted, hogy új konyhára van szükséged, de nincs rá félretett pénzed, akor nézzük, hogy a Pénzcentrum kalkulátorával milyen finanszírozási ajánlatokat találsz. Ha vállalod, hogy a jövedelmedet az adott bankhoz utalod, akkor 500 ezer forintot 60 hónapra a Sberbanknál 10,97 százalékos THM-mel, 10 736 forint havi törlesztő mellett vehetsz fel. A CIB Banknál a THM 11,73 százalék, a törlesztő pedig csak egy kicsit magasabb, 10 907 forint, az MKB Banknál a törlesztőrészlet 10 617 forint (THM: 12,46%), de itt számolnod kell 5 000 forint kezdeti költséggel. 

A K&H-nál nincs kezdeti költség, a törlesztő pedig 10 621 forint (THM: 12,54%), Az Ersténél és a Cetelemnél ehhez képest több mint ezer forinttal magasabb a törlesztő, 11 892 forint, ami a THM-ükben is meglátszik (17,47%). Az árverseny negatív győztese pedig a Budapest Bank, a havi törlesztő 12 918 forint, és náluk már a THM is 20 százalék fölé csúszik (20,5%).

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?