Világhírű sztárséfek vallottak: potom pénzbe kerül kedvenc boruk

2017. október 26. 16:49

Arról már mi is sokszor írtunk, hogy ha valaki minőségi, igazán emlékezetes borra vágyik, annak nem kell vagyonokat hagynia az üzletekben. Ezt neves sztárséfek is megerősítik, akik éttermeikben is kínálják kedvenceiket: egyikért sem kell tízereket fizetni.


Sokszor írtunk már arról, hogy ma már fillérekért is lehet jó bort kapni, ha szerencsénk van, már ezer forint alatt is találhatunk kedvünkre való italt az üzletek polcain, igaz, ez azért ritkán fordul elő. De megesik, épp ezért érdemes elidőzni a diszkontáruházak és hipermarketek boros részlege előtt.

Most híres sztárséfek beszéltek arról a Daily Mailnek, ők mit kortyolgatnak otthon szívesen esténként. Biztos nem gondolnád, hogy olyan hírességek, mint Rick Stein, Heston Blumenthal vagy Jamie Oliver szívesen fogyaszt filléres borokat. Pedig így van. Lássuk, mit isznak a világ legjobb séfjei.

A TV paprikán a magyar nézők is nyomon követhetik Rick Stein utazásait, aki ínyencségekkel teli hosszú hétvégéit olyan helyeken tölti, mint Bordeaux, Reykjavík, Berlin, Bécs, Lisszabon vagy éppen Thesszaloniki. Éttermében például kapható a bordeauxi Château Bauduc pincészet 2016-os Sauvignon Blanc-ja. Egy palack ára 11 font, vagyis nagyjából 3800 forint. A pincészet borait egyébként Gordon Ramsay is árusítja éttermeiben, szintén elérhető áron kínálja az italokat vendégeinek.

Heston Blumenthal már egy kicsit drágább itallal rukkolt elő éttermében: a Marqués de Murrieta Reserva Rioja palackjáért nagyjából 5500 forintot kell fizetni. Ugyanakkor az évjárat nem ismert. A 2010-es évjáratról a Művelt Alkoholista borblog is írt, 15 pontot adtak az értékelésnél, ami azt jelenti, hogy az adott ital "minden szinten nagy élmény, de komplexitásban, egyediségben azért van följebb (aleset: emlékezetes, nagy bor, kis megingással)". A bort egyébként Magyarországon is meg lehet vásárolni, ha valaki kedvet kapna hozzá. A 2010-es és 2011-es évjáratú palackokat is 7990 forintért lehet megvenni az egyik webáruházból.

Raymond Blanc szintén ismerős lehet a gasztronómia szerelmeseinek, a TV paprikán neki is fut műsora. Le Manoir aux Quat'Saisons nevű éttermében 16,95 fontért, vagyis közel 6000 forintért kapható a francia pincészet, a Domaine Ostertag 2015-ös Sylvaner Vieilles Vignes nevű itala.

Jamie Oliver Fifteen nevű éttermében pedig megkóstolhatják a vendégek az olasz A Mano 2016-os Rosatoját, amiért mindössze 9,45 fontot, vagyis nagyjából 3300 forintot kell fizetniük. A pincészet borait itthon is be lehet szerezni, találtunk olyan webáruházat, ahol a 2015-ös Rosatót 1769 forintért árulják.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ha bevásárolni mész, időzz el a boros részlegnél

Ha valaki a napokban bevásárlást tervez, érdemes megállni és szétnézni a hipermarketek és diszkontáruházak boros polcainál is. Idén ősszel ugyanis kiváló borokat vásárolhatunk fillérekért az Auchanban, a Tescóban, a Lidlben és az Aldiban is.

Ha a Tescóban jársz, érdemes vásárolni a 2016-os Tesco Finest Gavi fehérborból, aminek palackja 2000 forint. Aki szereti a gyümölcsösebb, édeskésebb borokat, annak érdemes elmennie az Aldiba. A 2015-ös Torreguaceto Pietraluna Negroamaro del Salento a Művel Alkoholista, a Gault & Millau keretei közt működő borblog szakírója szerint sötét, sűrű és illatos.

Ha francia vörösekre szomjaznánk, akkor irány a Lidl és az Auchan. A 2015-ös Pierre Chanau Bergerac saját márkás itala mindössze 1449 forintba kerül. A diszkontáruházban pedig a burgundiai borokat keresd, a 2015-ös Blanchard de Cordambles Bourgogne Hauts-Cotes de Nuits például nagyon jó vétel.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm