Meglépte a Lidl: egy ezresért ritkán kapsz ilyen luxusbort

2017. szeptember 30. 17:19

Ma már nem kell vagyonokat költeni, ha minőségi bort szeretnénk vásárolni, elég elmenni a legközelebbi diszkontáruházba vagy hipermarketbe. Érdemes nyitott szemmel járni, most például két egészen jó tételt került a Lidl polcaira: a 2016-os évjáratú "Le Ballon Bleu Bordeaux"-t, és "Cotes du Rhone Le Fruité"-t érdemes keresni.

Az utóbbi időben egyre több kiváló minőségű bort találni a különböző áruházakban, ráadásul megfizethető áron. Érdemes nyitott szemmel járni és elidőzni kicsit az áruházláncok boros részlegénél: igazi kincseket találhatunk.

Legutóbb az Auchan rukkolt elő egy kiváló tétellel (a 2015-ös Pierre Chanau Bergeracot-ról szóló cikkünket ide kattintva találjátok), most pedig a Lidl polcaira került fel két remek palack: a 2016-os évjáratú "Le Ballon Bleu Bordeaux", és a "Cotes du Rhone Le Fruité". A Művelt Alkoholista borblog egyik szerzője is írt az borokról:

A Le Ballon Bleu Bordeaux 2016 fenomenális vörösbor egy ezresért, annyiért, amennyiért már az "említésre sem érdemes, de legalább nem hibás" is teljesítmény. Bozsoléval flörtölő bordeaux-i. Avagy fajtajellegesen fűszeres, babéros és sötét, azonban játékosabb, gyümölcsösebb, bisztrósabb a megszokottól. Viszont éppúgy szofisztikált: szálazni se nagyon lehet, mindene integrált, pont annyi, amennyi kell, szép kerek. Szedres, fekete cseresznyés, fekete ribizlis és intenzív. A meglehetősen lágy savak is illenek a képbe, de ismerve a magyar szájat - ami oly gyakran savfixált, még vörösben is -, ezt érdemesnek láttam kiemelni. Még ettől is jobb a Cotes du Rhone Le Fruité 2016, ugyanazon az áron (vagy csak 900 pénzbe került? már nem emlékszem). Ha nem lennék ma már megfontoltabb fogyasztó, ez próbára tenné a mértéktartásomat. Vidám, élvezetes örömbor, féktelenül itatja magát. Dél-rhone-i melegség, érettség, még ropogósan friss gyümölcsökkel, és mennyivel! Sötét karakterű, de pikáns módon málna- és eperdzsem is villan. Kerek, telt, de nem extrahált a korty, megintcsak fiatalosan túltengő gyümölcsaromákkal. Egy pillanatra sem édes vagy közönséges, a végét különösen jól összefogja a kellemesen érdes, passzoló tannin.

Előbbi egyébként képzeletbeli "best buy" címkét, na meg 10 pontot kapott a Gault & Millau keretei közt működő borblogtól, míg utóbbit 11 pontra és "über best buy" címkésre értékelték a portál kritikusai.

Nem csak a gazdagok kiválstága

Mint arról legutóbb is beszámoltunk, évek óta megfigyelhető trend, hogy a hipermarketek, diszkontok polcain kifejezetten jó áron vásárolhatunk színvonalas borokat. Ez persze nem azt jelenti, hogy eltűnnének a legalsó polcokról a flakonos, kannás, konkrét borvidék megjelölése nélküli borok, vagy a 400-500 forintos édes vörösek, hanem azt, hogy presztízs lett a láncok számára, hogy neves termelők borait forgalmazzák, vagy saját márkanévvel árusítsanak kiemelkedő ár-érték arányú borokat.

KATT! 43 évesen, milliomosként ment nyugdíjba: ezt az 5 pontos módszert követte

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ráadásul ma már a borok pénzügyi befektetésként is értelmezhetők, sokszor jobb hozamokat produkálnak, mint az arany vagy az egyéb befektetési lehetőségek. A nagy értékű régi, híres, jó évjáratú borkülönlegességek, és a jó minőségű, neves borok ára is gyorsan emelkedett. A borok befektetési értéke elsősorban abból adódik, hogy kínálatuk limitált, illetve egyre csökken. Erre egyébként magyar példa is van: egy tokaji borkülönlegesség például bő 10 évvel ezelőtt 40 ezer forintba került, míg ma már 200 ezer forintot kóstál.

Ha tehát anyagilag jól állunk, a lakhatásunk és a nyugdíjunk is biztosítva van, és több lábon szeretnénk állni, érdemes némi pénzt borritkaságokba fektetni. Persze ezeket a tételeket nem otthon a polcon vagy a spájzban tartják a befektetők. A különleges tételeket megfelelő körülmények között kell tartani, aminek meg is kérik az árát: már van olyan tokaji borászat, ahol lehetőség van eszencia-trezor bérlésére, több mint 3 millió (!) forintért.

A legközelebbi Lidl-ben hagytál még pár palackkal a cikkben említett borokból; vagy már egy darab sem volt belőlük? Írd meg, hova érdemes még elmenni, és melyik áruházban ne is keressük már. Címünk: penzcentrum@penzcentrum.hu

Olvasóinktól kaptuk:
  • 2017. 09. 30. 19:08: "Az óbudai, Bécsi úton lévő LIDL-ben a Cotes du Rhone elfogyott, az utolsó 2-t hoztam el, a bordaux-iból van még néhány!"
  • 2017. 10. 02. 18:40: "A Bajcsy-Zsilinszky úti Lidl-ben (Nyugati pu. mellet) hagytam még 2 palack Le Ballon Bleu Bordeaux 2016-t"
  • 2017. 10. 03. 11:31: "Ecseri útnál mindkettőből van még néhány palack."
  • 2017. 10. 03. 14:18: "A IX. ker. József Attila lakótelepi Lidl-ből most vettem meg a 2 utolsó palack Cotes du Rhone Le Fruitét 990-ért. Bocsánat! (B. B. B-t nem is láttam ott.) A Vino Nobile di Montepulciano 2012 viszont most 47%-kal olcsóbb: 995 forint."
  • 2017. 10. 03. 14:48: "Az Ecseri úti Lidl-ben még 4-5 palack van a Chotes Du Rhone-ból."

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem