21 °C Budapest

Meglépték: filléres luxusbor a hiper polcain

2017. szeptember 22. 14:02

Ma már nem kell vagyonokat költeni, ha minőségi bort szeretnénk vásárolni. Elég elmenni a legközelebbi diszkontáruházba vagy hipermarketbe. Érdemes tehát nyitott szemmel járni, most például egészen jó áron kaphatunk egy kiváló vörösbort, a 2015-ös Pierre Chanau Bergeracot az Auchanban.

Az utóbbi időben egyre több kiváló minőségű bort találni a különböző áruházakban, megfizethető áron. Érdemes nyitott szemmel járni és elidőzni kicsit az áruházláncok boros részlegénél: igazi kincseket találhatunk.

Most például nagyon megéri betérni az Auchanba: jó áron kínálják a 2015-ös Pierre Chanau Bergeracot. A Művelt Alkoholista borblog egyik szerzője is írt az italról:

Szép illata van: klasszikus, kabernés fakérges kesernye, szedres, szilvahéjas feketékkel összesimulva. Kóstolva semmi hedonizmus, csak elegáns, francia-óvilági klasszicizmus, csontszáraz íz és lineáris szerkezet.

Az ital egyébként 10 pontot kapott a Gault & Millau keretei közt működő borblogtól, ami nagyjából annyit tesz, a bort szívesen innák máskor is, és az íze, illata alapján valószínűleg fel is ismernék. A mindössze 1449 forintos bor a Vivino nevű, borokat értékelő közösségi alkalmazás adatbázisa alapján  3,1 csillagot kapott az 5-ből.

Nem csak a gazdagok kiválstága

Évek óta megfigyelhető trend, hogy a hipermarketek, diszkontok polcain kifejezetten jó áron vásárolhatunk színvonalas borokat. Ez persze nem azt jelenti, hogy eltűnnének a legalsó polcokról a flakonos, kannás, konkrét borvidék megjelölése nélküli borok, vagy a 400-500 forintos édes vörösek, hanem azt, hogy presztízs lett a láncok számára, hogy neves termelők borait forgalmazzák, vagy saját márkanévvel árusítsanak kiemelkedő ár-érték arányú borokat.

Ráadásul ma már a borok pénzügyi befektetésként is értelmezhetők, sokszor jobb hozamokat produkálnak, mint az arany vagy az egyéb befektetési lehetőségek. A nagy értékű régi, híres, jó évjáratú borkülönlegességek, és a jó minőségű, neves borok ára is gyorsan emelkedett. A borok befektetési értéke elsősorban abból adódik, hogy kínálatuk limitált, illetve egyre csökken. Erre egyébként magyar példa is van: egy tokaji borkülönlegesség például bő 10 évvel ezelőtt 40 ezer forintba került, míg ma már 200 ezer forintot kóstál.

Ha tehát anyagilag jól állunk, a lakhatásunk és a nyugdíjunk is biztosítva van, és több lábon szeretnénk állni, érdemes némi pénzt borritkaságokba fektetni. Persze ezeket a tételeket nem otthon a polcon vagy a spájzban tartják a befektetők. A különleges tételeket megfelelő körülmények között kell tartani, aminek meg is kérik az árát: már van olyan tokaji borászat, ahol lehetőség van eszencia-trezor bérlésére, több mint 3 millió (!) forintért.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Azt, hogy a bor tárolása éppen olyan fontos, mint maga a bor, akkor sem szabad elfelejteni, ha nem komoly gyűjtők vagyunk, de betáraztunk az olcsóbb, akciós italokból.

Van, akinek egy klasszikus fa bortartó állványra van csupán szüksége, ezt már néhány ezer forintért is kaphatunk a legtöbb bútoráruházban. Másnak egy falra rögzíthető bortároló hiányzik. Persze van olyan is, aki a több száz palackos borgyűjteményének szeretne egy bortartó rendszert, ennek kiépítése viszont már kifejezetten drága mulatság.

Azt sem szabad azonban elfelejteni, hogy a néhány száz, vagy ezer forintos palackoknak sem tesz jót, ha valaki huzamosabb ideig a konyhában vagy a spájzban tartja azokat szobahőmérsékleten. A nagyobb áruházakban már jó áron lehet vásárolni borhűtőt: 6 palack tárolására alkalmas készüléket már harmincezer forintért is kaphatunk. Minél több borunk van azonban, annál többe kerül a hűtő is: harminc palack hűtésére alkalmas eszköz ára már hatvanezer forint körül mozog.

Érdemes viszont beruházni rá, mert hosszú távon megéri: így nem mennek tönkre az italok. Ha szeretnénk belevágni és a borhűtő mellett esetleg kicsit csinosítanánk a konyhát is, kapóra jöhet a személyi kölcsön, hiszen azt bármire fel lehet használni, és fedezetre sincs feltétlenül szükség. Persze ezzel együtt is kifejezetten fontos, hogy azt a konstrukciót válasszuk, amely leginkább passzol igényeinkhez. Hogy kiderítsük, hol, és mennyiért lehet most pénzhez jutni, a Pénzcentrum kalkulátorához fordultunk.

A beállításoknál 500000 forintos hitelösszeget, és 60 hónapos futamidőt adtunk meg - ezen kívül az alapértelmezett funkciókkal kalkuláltunk. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukció az MKB bank MKB Mosoly Személyi kölcsöne, amelynél 12,46 százalékos THM, és 662720 visszafizetendő összeggel 10617 forintra jön ki a havi törlesztő. Csak néhány forinttal marad el ettől a K&H Bank otthonszépítő személyi kölcsöne sem, amely 12,54 százalékos THM, és 65400 visszafizetendő összeggel is mindössze 10621 forintos törlesztőrészletet tud.

A fentiek mellett érdemes még megemlíteni a Sberbank Fair Express személyi kölcsönét, amely 10,97 százalékos THM mellett havi 10736 forintos törlesztőt ígér, illetve a CIB Bank Előrelépő Személyi Kölcsönét, amelynél 14,00 százalékos THM mellett havi 11420 forintos törlesztővel kalkulálhatunk.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm