12 °C Budapest
Filléres magyar rozé nyert a borversenyen: ezt a címkét keresd az ABC-ben

Filléres magyar rozé nyert a borversenyen: ezt a címkét keresd az ABC-ben

2017. augusztus 6. 09:00

A nyár egyik legkedveltebb italát, a kékfrankos rozét vizsgálta és rangsorolta a Nébih termékteszt oldala, a Szupermenta. Meglepő rangsor született, ugyanis a vakteszten egy olcsó bort választották a legjobbnak.

Ha nyár és Szupermenta, akkor a divatos rozék tesztje sem nem maradhatott el. A rózsaszín és a piros megannyi árnyalatában pompázó ital ugyanis kiváló választás a fülledt nyári esték társaként, vagy fröccsnek fogyasztva a forró nappalok frissítőjeként. Érdemes tudni, hogy a rozé minél frissebb, annál nagyobb élvezeti értéket nyújt. A legújabb rozék megjelenéséig, vagyis az őszi időszakig, azonban az előző évjáratú termékeknek is - amíg azok a boltok polcain megtalálhatók - megfelelő minőségűnek kell lenniük.

A Szupermentán ezúttal a kékfrankos rozékra fókuszáltak, vagyis kizárólag azokra, amelyekben a bor legalább 85 százalékban Kékfrankos fajtából készült. Magyarországon legnagyobb mennyiségben Kékfrankosból készítenek rozét, mivel ennek a fajtának a tulajdonságai biztonságos termesztést garantálnak. Lássuk hát, milyen termékekkel találkozhatnak a vásárlók, akik 2017 utolsó nyári heteiben a kékfrankos rozékat választják.

A nagy kereskedelmi áruházláncok kínálata alapján 28 száraz, 2016-os évjáratú kékfrankos rozét választottunk a tesztelésre. Fontos szempont volt, hogy olyan termékek kerüljenek a vizsgálatba, amelyek minden fogyasztó számára könnyen elérhetőek. Mind a 28 termék 0,75 l kiszerelésű volt.

Mérésekkel ellenőrizték, hogy a rozék színezéséhez használtak-e nem megengedett mesterséges vagy természetes színezéket a gyártók, illetve hogy kimutatható-e nem megengedett mennyiségű, idegen cukor hozzáadása a termékekben.

Jó hír, hogy egyetlen esetben sem lehetett kimutatni sem mesterséges, sem hozzáadott természetes színanyag jelenlétét.

A kékfrankos fajtajelöléssel forgalomba kerülő termékek színanyag összetétele megfelelt a fajtára jellemző úgynevezett antociánprofilnak. A szúrópróbaszerűen elvégzett NMR és izotóparány vizsgálatok eredményei alapján a vizsgált termékek cukoreredete is megfelelőnek bizonyult. Összességében elmondható, hogy a vizsgált rozé borok beltartalmi és élelmiszerbiztonsági jellemzői minden esetben megfeleltek az előírásoknak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ezek a legjobbak

A laboratóriumi vizsgálatok és hatósági ellenőrzések mellett a kedveltségi kóstolás sem maradhatott el. Szakértők és borkedvelő laikusok bírálták a kékfrankos rozékat. Az értékelők ezúttal sem tudták melyik terméket pontozzák. Összesen öt szempont - külső megjelenés, szín, illatintenzitás, íz és összbenyomás - mentén értékelték az italokat, amelyeket a bírálók preferencia-sorrendje alapján súlyoztuk.

A külső megjelenés és szín alapján a Gedeon Birtok terméke kapta a legtöbb pontot. Az illat, íz és összbenyomás tekintetében pedig a Molnár Mátrai Kékfrankos Rosé emelkedett ki a sorból.

A kóstolók kedvence a Molnár Mátrai Kékfrankos Rosé lett (750 ml, 697 Ft/liter).

A Szupermenta rangsorban másodikként végzett a Gedeon Birtok Kékfrankos Rosé (750 ml, 1053 Ft/liter). A dobogósok sorát harmadik helyen a Babarczi Szőlőbirtok Pannonhalmi Kékfrankos Rozé (750 ml, 1300 Ft/liter) zárta.

NEKED AJÁNLJUK
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?