18 °C Budapest

Lehull a lepel: így készült a NÉBIH vizsgálat+ videó

2017. március 30. 13:36

Az élelmiszerek vizsgálatát képzett bírálók végzik - írja közleményében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A hivatal most videón mutatja be, hogyan is készült a külföldön és a Magyarországon kapható élelmiszerek összehasonlítása.

Hogyan készült a vizsgálat?

A minta beérkezésekor a mintaátvevő meggyőződik arról, hogy a minta és a kísérő dokumentumok megfelelnek-e a vonatkozó előírásoknak. Fontos, hogy a termék jellegének megfelelően történjen a mintaszállítás, tehát hűtendő termékek esetében a hűtőlánc ne szakadjon meg, majd a minta tárolása is ennek megfelelően történjen.

A minták azonosítását a laboratóriumi informatikai rendszer által kiosztott azonosítók biztosítják, amelyek felkerülnek a minta kísérő dokumentumaira, a vizsgálati űrlapokra és a jegyzőkönyvre is.

Az adatrögzítést követően a megfelelő vizsgálati módszer kiválasztása és a minta előkészítése történik. Jelen esetben a különbségvizsgálat folyamatát mutatjuk be, mely a hatósági ellenőrzési rendszer szerves részét képezi.

Mint minden vizsgálatnál, így az érzékszervi vizsgálatoknál is kulcsfontosságú a szabvány szerinti környezet biztosítása. Az érzékszervi vizsgálatok során minden intenzív, vagy zavaró hatást ki kell zárni, ami befolyásolná a bírálókat. Az azonos megvilágítás és fényhatások, valamint az illatmentes környezet érdekében a bírálók elkülönített fülkékben dolgoznak, nem beszélhetnek egymással, így kizárható, hogy a bírálat során egymást befolyásolják.

A különbségvizsgálat célja az, hogy a bírálók megállapítsák, van-e érzékszervileg észlelhető különbség a kiválasztott két termék között.

Amennyiben felfedezhető eltérés, arra is választ kaphatunk, hogy a termékek milyen tulajdonságaikban térnek el egymástól. Az összehasonlításhoz a minták térfogatának, mennyiségének és hőmérsékletének is azonosnak kell lennie.

A vizsgált termékek eredete a bírálók előtt természetesen rejtve marad. Így a termékek eredeti csomagolásuktól megfosztva, véletlen módon előállított három számjegyű kóddal ellátva kerülnek a bírálók elé. A bírálók az előre elkészített bírálati lapokon dolgoznak. Ezek megfelelnek a szabványban előírtaknak és a biztonságos mintakövetés szigorú követelményeinek.

Vizsgálatot csak minősített érzékszervi bírálók végezhetnek.

Az érzékszervi bírálók rendszeresen továbbképzéseken vesznek részt. A vizsgálatot megelőzően egy órával már sem ételt, sem italt nem fogyaszthatnak. Az érzékszervi vizsgálat megkezdése előtt minden bírálónak nyilatkoznia kell arról is, hogy fizikailag és pszichológiailag alkalmasnak tartja-e magát a munkavégzésre.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A vizsgálat két lépcsőben zajlik. Első lépésben a kötelező választáson alapuló, úgynevezett háromszögpróbával határozzák meg a bírálók, hogy van-e különbség a két minta között, ha igen, melyik tulajdonság-irányokban térnek el egymástól. Ennél a vizsgálatnál a bíráló három mintát kap, amiből kettő azonos, egy különböző. Ezekből kell kiválasztania azt a mintát, amelyik eltér a másik kettőtől, két vagy akár három ismétlésben. A különbség irányát indokolni kell.

A kiértékelést végző bírálatvezető a helyes válaszok számát összegzi és statisztikai modell alapján meghatározza, hogy az eltérés szignifikáns volt-e. Amennyiben a háromszögpróbán az eltérés szignifikáns, akkor a második lépcsőben az úgynevezett páros összehasonlító vizsgálattal pontosításra, megerősítésre kerülnek azok a tulajdonságok, amelyekben a két minta eltért egymástól.

A bíráló, két különböző anonimizált mintát kap érzékszervi összehasonlító vizsgálatra. Feladata, hogy a különbséget okozó különféle érzékszervi tulajdonságok alapján kiválassza az intenzívebb mintát. A kiértékelést végző bírálatvezető a termékekre adott válaszok számát tulajdonságonként összegzi és statisztikai modell alapján meghatározza, hogy az eltérés szignifikáns volt-e.

Ezen eredmények birtokában készül el a különbségvizsgálat szöveges értékelése.

Korábbi cikkeink a témában:

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem