Kifolyik a pénz a kezedből? Kiderült, mire, mennyit szórtak el a magyarok

Kifolyik a pénz a kezedből? Kiderült, mire, mennyit szórtak el a magyarok

2016. december 15. 11:08

A magyar emberek életszínvonala és életkörülményei jól leszűrhetők abból, hogy az éves bevételük mekkora hányadát költik alapvető szükségleteikre, és mekkora az az összeg, ami felett szabadon rendelkeznek. Mutatjuk számokban, hogyan, milyen színvonalon éltünk az elmúlt évben.

Az év végén sokan anyagi szempontból is értékelik a mögöttük álló évet, és az éves nettó bevételedet nézegetve biztos neked is megfordult már a fejedben (még ha nagyon pontos listát is vezetsz a kiadásaidról), hogy hova megy el ennyi pénz? Ha tudatos fogyasztó vagy, akkor néhány percen belül, egy gyors számolással meg is tudod adni magadnak a választ. Most megnézheted, hogy mire, mennyivel költesz többet, vagy kevesebbet, mint egy átlagos magyar.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) egyik legújabb, A háztartások életszínvonala, 2015 című tanulmányából a fogyasztási kiadások szerkezete is jól látható. Azért fontos mérni és nyomon követni a háztartások fogyasztását, mert nagyon jól mutatja a lakosság életszínvonalát, és az életkörülményeit.

Az adatok alapján jól látszik, hogy (6 nehéz év után) 2013-ban, miután lecsengett a gazdasági válság, kezdett talpra állni a gazdaság, javultak a foglalkoztatási kilátások és mérséklődött az infláció, a fogyasztás iránya is pozitív irányba mozdult. Azóta minden évben kicsit többet költünk a korábbinál. 

Az egyik legjobban az mutatja meg az életmódunkat, hogy a bevételeink hány százalékát költjük olyan alapvető szükségletekre, mint élelmiszer, lakásfenntartási kiadások és közlekedés. Ezek nagysága ugyanis jól behatárolja, hogy a további vásárlásokban mekkora a döntési szabadságunk.

Forrás: KSH

Az adatok szerint élelmiszerre és alkoholmentes italokra költöttük a legtöbbet tavaly is, az egy főre jutó éves átlagos kiadás 240 ezer forint, ami csaknem 30 ezer forinttal több, mint 2014-ben. Ebből 67,7 ezer forintot (28,2%) húsra költöttünk, 37,7 ezer forintot tejtermékekre és tojásra, 35,6 ezer forintot kenyér(félék)re, 24,8 ezer forintot zöldségekre, 16 ezer forintot pedig gyümölcsre.

A mennyiség sem elhanyagolható. Gondoltad volna, hogy tavaly egy átlagos magyar több mint 55 kiló húst evett meg?

Forrás: KSH

Az élelmiszerre fordított kiadás visszafogásának erős alsó korlátja van, spórolni főleg csak helyettesítéssel lehet. 

A háztartások második legnagyobb kiadása a lakásfenntartási költség.

Erre átlagosan 210 ezer forintot költöttünk fejenként. Éves szinten egy főre vetítve 42,2 ezer forintot vezetékes gázra, 42,7 ezer forintot elektromos energiára, melegvízre és távhőre 12,6 ezer forintot. A lakásfenntartási tételek egyik legnagyobb hányadát (29,3%), 61,1 ezer forintot a vízellátás, a szennyvízelvezetés, a szemétszállítás, és a közös költség jelentette.

A harmadik legnagyobb tétel a közlekedés, amely az összes fogyasztási kiadás 11,2 százalékát adja.

Erre tavaly átlagosan 109,3 ezer forintot költöttünk. Ebben nem csak az üzemanyag ára, hanem a tömegközlekedésre, a helyi bérletekre fordított összeg is benne van.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egészségügyre a háztartások 87,7 százaléka költött, ha ezt is egy főre bontva nézzük, akkor egy átlag magyar 49,4 ezer forintot költött erre, 77 százalékát gyógyszerekre, a fennmaradót pedig járóbeteg-ellátásra és kórházi szolgáltatásra. 

Tavaly az egy főre jutó összes személyes célú kiadás 979 ezer forint volt.

Főleg a pénztárcától függ

A fogyasztást az befolyásolja leginkább, hogy az adott háztartás mekkora jövedelemből gazdálkodhat, és minél nagyobb a keret, annál többet költ. A legszegényebbek (alsó jövedelmi ötöd) 146,2 ezer forintot költenek évente élelmiszerre, míg a leggazdagabbak 341 ezer forintot. 

Forrás: KSH

Sőt, az is nagyban befolyásolja a költekezést, hogy a család nevel gyermeket, vagy sem. A gyermektelen háztartások többségében az átlagosnál magasabb életszínvonalon élnek, és a személyes célú kiadásuk is jóval az átlag (979 ezer forint) felett van, tavaly átlagosan 1 millió 201 ezer forintot költöttek magukra.

A nyugdíjasok egészségügyre költöttek jóval többet az átlagnál, éves szinten 108 ezer forintot, ezen belül gyógyszerekre 78,2 ezer forintot. 

De nem csak az életkor és a családi állapot befolyásolja a fogyasztási szokásainkat, hanem az is, hogy hol élünk. Budapesten az országos átlagnál (1 millió 321 ezer forint) 35 százalékkal többet költenek, 1 millió 783 ezer forintot. Míg egy kisközségben élő éves fogyasztása nagyjából 831 ezer forint.

NEKED AJÁNLJUK
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 14. 16:05