12 °C Budapest
4 millió magyar szerint a karácsony a legszomorúbb időszak

4 millió magyar szerint a karácsony a legszomorúbb időszak

2016. december 13. 20:05

Közeledik a karácsony, a magyarok többségének az ünnep mégsem a felhőtlen kikapcsolódásról szól. Az ünnepi bevásárlások miatt sokan küszködnek pénzügyi gondokkal, ennek ellenére minden negyedik magyar a tervezettnél többet költ ilyenkor és minden tizedik hitelt vesz fel az ünnepek alatt.

Aggódnak a karácsonyi költekezés miatt a magyarok. Az Intrum Justitia idei Európai Fogyasztói Fizetési Jelentése kimutatta: a 21 ezer megkérdezett európai (köztük több mint ezer magyar) válaszadó közül minden negyediknek komoly fejtörést okoz, miből vásárolja meg szeretteinek a tervezett karácsonyi ajándékokat.

A jelentésből ugyanakkor az is kiderült, hogy a fogyasztók egyre tudatosabbak, már ami a pénzügyeiket illeti. Bár átlagosan a megkérdezett magyarok negyede többet költ a tervezettnél, csak hozzávetőleg minden tizedik (12 százalék) vesz fel hitelt, kér kölcsön vagy meríti ki hitelkártya keretét, hogy beszerezze az áhított ajándékokat. Magyarország ilyen tekintetben jóval nagyobb pénzügyi megfontoltságot mutat az európai átlagnál.

A kutatás továbbá arra is rámutat, hogy a nagymértékű kiköltekezés még nyomasztóbbá teszi azokat a januári napokat, amelyek pénzügyileg amúgy is az év "legszomorúbb" időszakának számítanak a megkérdezettek 39 százaléka szerint.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?