7 °C Budapest

Álom luxuskivitelben: mit tud egy félmilliós matrac?

2016. november 10. 11:30

A matracválaszték ma már annyira hatalmas Magyarországon, hogy le a kalappal az előtt, aki könnyedén kiválasztja a neki megfelelőt. Rugós vagy nem rugós? Vákuumos vagy habmatrac? Kemény vagy puha? Nem beszélve arról, hogy néhány ezer forinttól egészen a milliós határig terjed a kínálat. Lássuk, mit gondolnak erről a szakértők, és hogy viszonyul mindez a pénztárcádhoz.

Mivel a hideg idő általában több alvást is hoz az emberek többségének, a téli időszak a legjobb időzítés, hogy ehhez minél kényelmesebb körülményeket alakíts ki magadnak. "Vannak olyan egyszerű, vizuális eszközök erre, mint az idén divatos tömörfa anyagból készült, letisztult, egyszerű vonalvezetésű stílusú ágykeretek, vagy például egy tükör, ami remekül mutathat az ágy közelében, és optikailag is növelheti a hálószoba terét" - tudta meg a Pénzcentrum a KIKA bútorlánctól. A másik fontos tényező a matrac, amin fekszel. Ezzel kapcsolatban végeláthatatlanok a lehetőségek, nézzük, mi az, amit mindenképp tudod kell ahhoz, hogy jól dönts.

Nem az ára miatt lesz prémium

Az első és legfontosabb döntés, hogy mennyi pénzt szánsz az ágymatracra, mert az alsó, körülbelül 10 ezer forintos és a több millió forintos felső határ között rengeteg lehetőség van. A tervezett összeg a céltól is függ: ha átmeneti megoldásra van szükség, mondjuk albérletbe, akkor franciaágy méretben 40-80 ezer forint értékben érdemes gondolkodni. Persze találsz ennél jóval olcsóbban is matracot a piacon, de azt már nem jó szívvel javasolja Pálinkás László matracszakértő, a Matracguru Alváskultúra szaküzlet tulajdonosa, aki szerint igazán minőségi terméket 80-150 ezer forint között lehet venni, 300 ezer körül pedig már széles választék érhető el kifejezetten jó minőségű ágymatracokból.

A hazai kínálatban a prémium kategóriás matracok akár 800 ezer forintba is kerülnek, a milliós árfekvésűeket pedig csak egy-két szakkereskedés kínál ma Magyarországon. A tradicionálisa nemzetközi csúcsmárkák (Hästens, ViSpring, Hypnos, Treca de Paris, stb.) kivételével kifejezetten drágább árfekvésű matracok keresésétől azonban óva int a szakértő:

A matrac nem az ára miatt lesz prémium: lehet drágán is rossz minőséget venni, viszont egészen biztos, hogy a legolcsóbb nem lesz tartósan jó megoldás. A tapasztalatok szerint a magyar vásárlók egyszemélyes méretben átlagosan 60-75 ezer forintért vásárolnak matracot

- tette hozzá.

Mit tud egy luxusmatrac?

Míg a több százezer forintos matracoknál a legjobb minőség esetében is egy sorozatban gyártott technológiai matracról beszélünk, addig a luxuskategóriában csak hagyományos alapanyagokból, kézzel készített matracokat találunk. A legismertebbek a ViSpring által gyártott luxusmatracok: a több mint 100 éves múltra visszatekintő brit vállalatot a világ egyik legelismertebb ágykészítőjeként tartják számon. Luxuságyainak elkészítéséhez mellőz mindenfajta szintetikus anyagot, a ViSpring név pedig onnan ered, hogy a matracokban minden rugó (Spring) hat (VI) körívvel rendelkezik. A legendás Titanic óceánjáró egyik különlegessége volt, hogy az első osztályon utazó dúsgazdag vendégeknek ennek a cégnek a fényűző ágyai biztosították a tökéletes éjszakai pihenést.

A rugók és a hab harca

Mostanában a legnépszerűbbek a hideghab-matracok és az emlékezőhabos matracok, de a matrackereskedők úgy tapasztalják, hogy a rúgós típusok is kezdenek visszajönni a divatba, főleg az 50-60 éves korosztály körében. Kedveltek még a vákuummatracok, ezek speciális csomagolástechnikai eljárással készülnek, ami csökkenti a szállítási terhet, de a gyakori tévhittel ellentétben a matrac funkcióján nem igazán változtat.

A szakértők az ergonómiailag zónázott matracokat tartják a leggerincbarátabbnak: ezek kisebb szelvényekre vannak osztva, például a fenéknél keményebbek, míg a vállnál puhábbak, hogy be tudjon süppedni. A budapesti matracszakkereskedések ajánlatából például a Tempur emelkedik ki (270-370 ezer forint közötti áron), ami egy a NASA által űrhajósoknak fejlesztett nyomáselnyelő anyagból készül. Pálinkás László szerint

a magyar emberek inkább a kemény matracokat részesítik előnyben, míg más országokban a puhábbakat kedvelik, tehát kulturális különbségek is vannak.

Valójában a tuti recept, hogy minél kisebb egy személy testsúlya, annál puhább matracot ajánlott használnia, a magyar vásárló azonban általában a súlyához képest kemény matracot választ.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az alapanyag kiválasztása lényegében egyéni igényektől függ, a legegyszerűbb az alapján szűkíteni a kört, hogy mi az, amit biztosan nem szeretnénk. Amire még érdemes figyelni, hogy bizonyos termékeknél szavatossági időt, máshol garanciális határidőt tüntetnek fel, a kettő pedig nem ugyanaz.

A matracokra általában 5-15 év garancia jár, többnyire 25 év a szavatossági idő, de ajánlott 8-12 évente újat venni, higiéniai okok miatt is.
Mit mond az orvos?

Orvosi szempontból az a fontos, hogy a választott matracon történő alvás minél kevésbé terhelje meg a gerincet. Ideális esetben napi 8 órát töltünk alvással, de ha rossz a matrac, kényelmetlen az ágy, nemcsak lehetetlenné válik a valódi pihenés, de tartós derék- és hátfájás is kialakulhat. A tehermentes gerinc azt jelenti, hogy a test teljes felületen dinamikusan alátámasztott, a gerincoszlop helyzete vízszintes, és az alátámasztásnak köszönhetően semmilyen terhet nem visel. A dinamikus alátámasztás azt jelenti, hogy a matrac épp annyira nyomódik a kijjebb álló tesztrészek (váll, csípő) alatt, hogy a gerinc vízszintesbe kerüljön, és az így kialakuló optimális testhelyzet lehetővé teszi az alváshoz ideális testhelyzetet - írja honlapján Dr. Nagy Gyöngyi alvásszakértő, a Naturhome Alváscentrum vezető tanácsadója.

Az igazán jó alváshoz kellhet még pár dolog

Érdemes néhány további szempont alapján is átgondolni a választásodat: például ha hajlamos vagy az allergiára, antiallergén matracot válassz, és arra is figyelj, hogy légáteresztő legyen. Ha pedig együtt alszol a pároddal, nagyobb testsúly-különbség esetén ajánlott két külön matracot választani, hiszen mindenki más testarányokkal és igényekkel rendelkezik.

Fontos, hogy vásárlás előtt mindenképp próbáld ki a kiszemelt matracot az áruházban, ne sajnáld rá az időt, hiszen a matracválasztás hosszú évekre szól. Háton, hason és oldalt fekve is teszteld, arra a pozícióra koncentrálva, amelyik leginkább jellemző rád.

Ha megvan a tökéletes matrac, bizonyos kiegészítők még jól jönnek az igazán pihentető és gerinckímélő alváshoz:

  • Szükség lehet még matracvédőre vagy huzatra, ami cserélhető és mosható, így a tisztítás megoldott. 8-10 ezer forintért már kapható franciaágy méretben is.
  • A matrac mellé a megfelelően kiválasztott párna nagyon fontos kiegészítő a nyaki-gerinc szakasz tehermentesítése miatt.
  • A matrac alá érdemes lehet ágyrácsot venni, de ebből szintén nem mindegy, hogy milyet választunk, mert 1 millió forint körül és néhány ezer forintért is találunk.

Ha tehát valaki úgy dönt, hogy pénzt áldoz a minőségi alvás érdekében, akár százezreket - vagy milliókat - is költhet erre, hiszen az árakat tekintve széles a skála mindegyik terméknél. Viszont hosszú távra szól ez a befektetés és a pihenésről van szó, ezért azt a javasolt 150-200 ezer forintot nem érdemes sajnálni. Ráadásul a téli időszakban számos matrackereskedés ajánl kedvezményeket, a november 12-13-i hétvégén pedig minden termékre 12 százalék kedvezmény jár a KIKA-ban.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem