12 °C Budapest
Nemcsak olcsó, de a minősége is jó idén a kajszibaracknak

Nemcsak olcsó, de a minősége is jó idén a kajszibaracknak

Pénzcentrum
2016. augusztus 1. 09:36

Mennyiségi és minőségi szempontból is jó az idei szezon a kajszibarack szempontjából. A vásárlók kilónként 500 forint körüli árakkal találkozhatnak a piacon, a termelók pedig 325 forintot kapnak érte - írja a Magyar Idők.

Az idén a nagybani piacon a termelők 11 százalékkal olcsóbban tudják eladni a kajszit, mint tavaly. 2014-ben azonban még az ideinél is alacsonyabb áron kínálták a gyümölcsöt. Akkor 300 forint volt egy kilogramm kajszi ára, 2015-ben azonban 425 forintba került a termés és nem is süllyedt ennél alacsonyabbra. Az idén július végén viszont már csak 325 forintot kaptak a termelők egy kilónyi gyümölcsért.

A fogyasztók eközben 480-580 forintos árakkal találkozhatnak a piacon.

Hektáronként átlagosan 6,9 tonna termett a gyümölcsből, ám az egyes megyék eredményei között nagy különbségek voltak. Vas és Zala megyében például gyakorlatilag nem termett kajszi, míg Somogyban 18 és fél tonna volt a hektáronkénti termésátlag. A tavalyi szezonnal ellentétben, amikor a fagyok, majd az esőzések és a jégeső jelentős terméskiesést eredményeztek, addig az idén megkímélte az időjárás a kajszitermelőket.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?