31 °C Budapest
Megugrottak a mekis fizetések

Megugrottak a mekis fizetések

2016. július 4. 09:02

Mindhárom nagy gyorsétteremlánc jó évet zárt tavaly, és ezt most a dolgozóik is érzik.

Mintegy 4 százalékkal növelte árbevételét tavaly a McDonald's Magyarország Étterem Hálózat Kft., így közel 23,2 milliárd forintnyi forgalmat ért el - írja a Napi.hu. A franchise partnereket is beleszámítva a növekedés már több mint 10 százalékot tett ki 2015-ben, e szélesebb körről azonban a cég bevételi adatokat nem közölt.

A gyorsétterem-óriás csökkentette dolgozói létszámát - a 2014-es 1337 helyett tavaly már csak átlagosan 1278-an álltak munkában a cégnél -, miközben jobban megfizette őket. 

A fizikai dolgozók egy főre jutó bérköltsége a 2014-es 130 ezer forint körüli értékről közel 157 ezer forintra bővült az elmúlt évben, így némileg csökkent a régóta fennálló bér-aránytalanság a szellemi dolgozókkal szemben. Utóbbiak egy főre jutó bérköltsége mintegy 586 ezer forintra nőtt tavaly, a 2014-es 490 ezer körüli értékről. 

Sok embert vett fel

A 2015 végén 35 KFC és 2 Pizza Hut gyorséttermeket üzemeltető AmRest Kft. 10,38 milliárd forintos árbevétellel zárta az évet, amely több, mint 21 százalékkal növekedést jelent az előző évhez képest.

Az AmRest állományi létszáma több, mint 100 fővel, 651-re bővült, miközben bérköltségei közel 20 százalékkal 1,57 milliárd forintra ugrottak meg. 

A többletből sokaknak biztosíthatott fizetésemelést is: míg az éttermi dolgozókra havonta átlagosan 123 ezer forintnyi bérköltség jutott 2014-ben, addig már tavaly majdnem 160 ezer forintot tett ki ez az arány.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ugyancsak menetelt a Burger King gazdája, a Fusion Befektetési Zrt. is, amely tavaly 13 százalékkal, 9 millió forintra növelte árbevételét.

A vállalat dolgozóinak száma stagnált, 195 fő volt az idei év legelején, miközben a 2015-ös évet 203 fővel zárta.

A Burger King a valószínűleg más foglalkoztatási struktúrát alkalmaz, mint a versenytársai, ugyanis bár nagyjából annyi étteremmel rendelkezik, mint az Amrest, a létszám csak harmad akkora. Mivel a cég jelentése nem közli, hogy ebből mennyi a fizikai és a szellemi dolgozó, nincs arra vonatkozó információ, hogy esetükben mekkora átlagos bérköltséggel lehet számolni. 

NEKED AJÁNLJUK
Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?