A buborékos ital évtizedek óta a bőség, a szerencse és az újrakezdés szimbóluma, amely nélkül sokak számára elképzelhetetlen a karácsony vagy a szilveszter.
Az egyik legdurvább adat, hogy a megvásárolt ételeknek közel a 10 százaléka már az előtt a kukában landol, mielőtt még az asztalra kerülhetett volna. A megmaradt kész ételekről meg ne is beszéljünk. Mutatjuk, mit tehetsz a pazarlás ellen.
A megvásárolt élelmiszerek 30 százaléka a kukában köt ki Európában, Magyarországon pedig minden évben 1,8 millió tonna élelmiszerhulladékot termelünk. Hetente átlagosan kilencszer dobsz a kukába zöldséget és gyümölcsöt, és legalább kétszer húst, kenyeret, vagy tejterméket.

Európában Angliában termelik a legtöbb élelmiszerhulladékot, ahhoz képest a magyar hulladék szinte jelentéktelen. Az viszont a fenti térképen is jól látszik, hogy a csehek és a szlovákok nálunk kevesebb szemetet termelnek. A nemzetközi felmérések szerint legnagyobb mennyiségben zöldséget, gyömölcsöt, kenyeret, és húsféléket dobunk a kukába. Sokszor nem is azért landolnak a szemét között, mert már odavalók, hanem pusztán tévhiteknek és figyelmetlenségnek köszönhetően. Két kulcsfontosságú dolgok kell csak szem előtt tartani: szavatossági idő és tárolás minősége.
Mikor járt le?
Minden csomagolt élelmiszeren feltüntetik a szavatossági időt, amire érdemes figyelni, de azért nem feltétlen mérgezed meg magad, ha azon túl is asztalra teszed. A hosszú szavatosságú termékekre vonatkozik ez főleg: ha két évig megőrzi a minőségét, és ez az idő, pont tegnap járt le, azzal még nincs probléma. Természetesen két hónapja lejárt fura színű húst nem főzünk meg. A legfontosabb, ha jól néz ki, és jó az illata is az ételnek, azt használhatod.
Egyre elterjedtebb, hogy a közeli lejáratú termékeket elkülönítik a boltokban, és olcsóbban adják. Jó biznisz ezekből vásárolni, de csak akkor, ha tényleg néhány napon belül el is fogy.
Polcra, vagy hűtőbe?
A tárolás módjával is megőrizhetjük az ételek minőségét. Nyilván a tejtermékeket mindenki azonnal a hűtőbe rakja. De arról például sokan megfeledkeznek, hogy a kenyeret is érdemes hűtőbe tenni, vagy lefagyasztani. Így nem penészedik meg, ha pedig a fagyasztóból vesszük elő, miután kiolvad, nem csak fogyasztható, de még puha is.
LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!
A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 000 000 forintot 20 éves futamidőre már 6,89 százalékos THM-el, havi 150 768 Ft forintos törlesztővel fel lehet venni az ERSTE Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,89% a THM, míg a MagNet Banknál 7,03%; a Raiffeisen Banknál 7,22%, az UniCredit banknál pedig 7,29%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)
A tojást is a legtöbben a hűtőben tárolják (nagyon helyesen), azt viszont kevesen tudják, hogy fagyasztóba is tehetik. Persze nem héjastul, hanem felverve. Folyékony állapotában gyorsan megfagy, és amikor szeretnéd használni, csak felolvasztod, bele öntöd a serpenyőbe, és készülhet például a rántotta. Sőt, vannak olyan kész ételek is, amik a fagyasztóban még hosszú ideig elállnak, például a húsleves, a pörköltek, de még az érett banán is.
-
Húsz évre bebiztosították magukat: így juthat fix áron zöldáramhoz ez az ipari óriásvállalat
Tóth Zoltánt, az E.ON EIS (Energy Infrastructure Solutions) megoldásértékesítési osztályvezetőjét kérdeztük.
-
Gesztenye-feldolgozó, pizzéria, repülőgyár, fémipari vállalat - négy cég, négy iparág és azonos kihívások (x)
Az E.ON sikeres hazai kkv-kal közös együttműködésben mutatja be, hogyan tud segíteni egy energiaszolgáltató a cégek versenyképességében.








