Szilveszterkor továbbra sem tiltják be a tűzijátékokat Budapesten, ugyanakkor az idei évben a korábbinál jóval szigorúbb feltételek mellett lehet használni őket.
Az egyik legdurvább adat, hogy a megvásárolt ételeknek közel a 10 százaléka már az előtt a kukában landol, mielőtt még az asztalra kerülhetett volna. A megmaradt kész ételekről meg ne is beszéljünk. Mutatjuk, mit tehetsz a pazarlás ellen.
A megvásárolt élelmiszerek 30 százaléka a kukában köt ki Európában, Magyarországon pedig minden évben 1,8 millió tonna élelmiszerhulladékot termelünk. Hetente átlagosan kilencszer dobsz a kukába zöldséget és gyümölcsöt, és legalább kétszer húst, kenyeret, vagy tejterméket.

Európában Angliában termelik a legtöbb élelmiszerhulladékot, ahhoz képest a magyar hulladék szinte jelentéktelen. Az viszont a fenti térképen is jól látszik, hogy a csehek és a szlovákok nálunk kevesebb szemetet termelnek. A nemzetközi felmérések szerint legnagyobb mennyiségben zöldséget, gyömölcsöt, kenyeret, és húsféléket dobunk a kukába. Sokszor nem is azért landolnak a szemét között, mert már odavalók, hanem pusztán tévhiteknek és figyelmetlenségnek köszönhetően. Két kulcsfontosságú dolgok kell csak szem előtt tartani: szavatossági idő és tárolás minősége.
Mikor járt le?
Minden csomagolt élelmiszeren feltüntetik a szavatossági időt, amire érdemes figyelni, de azért nem feltétlen mérgezed meg magad, ha azon túl is asztalra teszed. A hosszú szavatosságú termékekre vonatkozik ez főleg: ha két évig megőrzi a minőségét, és ez az idő, pont tegnap járt le, azzal még nincs probléma. Természetesen két hónapja lejárt fura színű húst nem főzünk meg. A legfontosabb, ha jól néz ki, és jó az illata is az ételnek, azt használhatod.
Egyre elterjedtebb, hogy a közeli lejáratú termékeket elkülönítik a boltokban, és olcsóbban adják. Jó biznisz ezekből vásárolni, de csak akkor, ha tényleg néhány napon belül el is fogy.
Polcra, vagy hűtőbe?
A tárolás módjával is megőrizhetjük az ételek minőségét. Nyilván a tejtermékeket mindenki azonnal a hűtőbe rakja. De arról például sokan megfeledkeznek, hogy a kenyeret is érdemes hűtőbe tenni, vagy lefagyasztani. Így nem penészedik meg, ha pedig a fagyasztóból vesszük elő, miután kiolvad, nem csak fogyasztható, de még puha is.
Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!
A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)
A tojást is a legtöbben a hűtőben tárolják (nagyon helyesen), azt viszont kevesen tudják, hogy fagyasztóba is tehetik. Persze nem héjastul, hanem felverve. Folyékony állapotában gyorsan megfagy, és amikor szeretnéd használni, csak felolvasztod, bele öntöd a serpenyőbe, és készülhet például a rántotta. Sőt, vannak olyan kész ételek is, amik a fagyasztóban még hosszú ideig elállnak, például a húsleves, a pörköltek, de még az érett banán is.
Itt a bejelentés, új világmárka érkezik Magyarországra: ekkor nyit az első üzlet, indul el a webshop
A márka Görögországban, Ausztriában, Lengyelországban, Romániában és Indiában is debütál franchise-partnerségeken keresztül
Sok magyar kedvence tűnhet el a boltok polcairól: megjelent a tésztatörvény, rengeteg terméket érint
Megjelent a Magyar Közlönyben az agrárminiszter rendelete, amely szigorítja és pontosítja a száraztésztákra vonatkozó minőségi és kategorizálási előírásokat.
-
Karácsonyi bevásárlás: miért éri meg a Lidl mellett dönteni az ünnepek előtt?
Az ünnepi készülődés mindenkitől sok energiát és alapos tervezést igényel, ezért a Lidl célja, hogy az idei karácsonyi bevásárlást a vásárlók egyszerűen és egy helyen intézhessék.
-
Közeledik a síszezon, féláron is elérhető a Gránit Bank Platinum kártya: 50 milliós, síelésre is érvényes utasbiztosítás jár hozzá
Európa sípályáin nagyjából minden tizedik síelő szenved kisebb-nagyobb balesetet egy-egy szezonban.
-
Ez a cég ott lát lehetőséget, ahonnan más menekül: bevásárolták magukat egy borsodi zsákfalu baromfifeldolgozójába
A Pi-Pi Kft. a Demján Sándor Tőkeprogram segítségével korszerűsíti az üzemet.
-
Elektromos 4x4 városban, országúton, terepen: hol jön ki az előnye?
Mit is nyújt a négykerék-hajtás a mindennapokban az autósok számára?
-
Változó karácsonyi kosár: spórolnak a magyarok, de a menüre nem sajnálják
Egy kutatás szerint továbbra is kiemelt fontosságú az ünnep, de sokan szűkebb kerettel gazdálkodnak, visszafogják az ajándékköltést, és a megfizethető meglepetések felé fordulnak.
-
Évente tízmilliárdokat lopnak el a csalók hazai bankszámlákról – Kiderült, ki a legkönnyebb célpont
Becslések szerint 2,6 millió magyar változtatott online vásárlási szokásain, miután átverték vagy csalás célpontja lett, 40%-uk emiatt kevesebbet vásárol a neten.
-
Zsalutrend: számít a felhasznát anyagokba épített energia (x)
Fókuszban a karbonsemlegességhez hozzájáruló, csekély ökológiai lábnyommal rendelkező és igazolt adatokkal kínált építőanyagok. Ezek között rendhagyó egy 25 éves zsaluinnováció a Mevától.
-
Önálló digitális transzformációs terület a Rossmann-nál (x)
Dedikált csapattal indult el a digitális transzformáció a Rossmann Magyarországnál, az új, önálló területet Fürjes Ádám, a vállalat eddigi webshopvezetője irányítja.
-
A vásárlói élmény és az értékteremtés kéz a kézben jár az Ecofamily üzleteiben (x)
Az elmúlt években látványosan átalakultak a fogyasztói igények: a vásárlók ma már nem csupán termékeket keresnek, hanem olyan márkákat és üzleteket, amelyekkel azonosulni tudnak és amelyek valódi értéket képviselnek.








