15 °C Budapest
Egyre többet vásárolunk: mire költünk a legtöbbet?

Egyre többet vásárolunk: mire költünk a legtöbbet?

MTI
2016. április 25. 20:30

Az előzetesen közöltnél is nagyobb lendületet vett a kiskereskedelmi forgalom februárban, az egy évvel korábbihoz képest 6,7 százalékkal, a naptárhatástól megtisztított adatok szerint 6,6 százalékkal nőtt a forgalom - jelentette második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.


Az április elején kiadott első becslés szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 6,5, a naptárhatással kiigazított adat szerint 6,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a januári szerény 1,7 és 2,2 százalékos emelkedés után.

Az élelmiszerforgalom volumene 4,9, a nem élelmiszer jellegű termékek értékesítése 8,0, az üzemanyag eladások 9,1 százalékkal haladták meg februárban az egy évvel korábbiakat. A nagyobb növekedési adat abból ered, hogy az első becslésében a nem élelmiszer jellegű termékek forgalmára 7,5 százalékos növekedést jelzett a KSH.

Az élelmiszer-kiskereskedelem 78 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 4,2, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 7,2 százalékkal nőtt.

A nem élelmiszer-kiskereskedelemben 14,4 százalékkal nőttek az eladások a textil-, ruházati és lábbeli-, 11,5 százalékkal a használtcikk, 12,4 százalékkal a bútor-, műszakicikk-, 7,2 százalékkal a számítástechnika-, egyéb iparcikk-, illetve 5,3 százalékkal a gyógyszer-, gyógyászatitermék- és illatszerüzletekben. Csökkent 10,3 százalékkal a forgalom volumene az iparcikk jellegű vegyes üzletekben.

Az árucikkek széles körére kiterjedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 19,7 százalékkal emelkedett februárban, ezzel folytatódott az évek óta tartó bővülés.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 9,5 százalékkal nőttek. Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 648 milliárd forint volt februárban. Az országos kiskereskedelmi forgalom 50 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 35 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 15 százaléka az üzemanyagtöltő állomások hálózatában realizálódott. Január-februárban a forgalom volumene a naptárhatástól megtisztított adatok szerint 4,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Marczinkó Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kiemelt vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára szerint a rekordméretű foglalkoztatásnak, a személyi jövedelemadó (szja) egy százalékpontos csökkentésének, illetve az alacsony inflációnak is köszönhető, hogy februárban 6,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az előző év hasonló időszakához képest. A helyettes államtitkár kiemelte, az élelmiszerek, a nem élelmiszer jellegű termékek és az üzemanyagok forgalma egyaránt nőtt.

Marczinkó Zoltán kifejtette, nem attól függ az emberek vásárlási kedve, hogy nyitva vannak-e az üzletek vasárnap, hanem attól, hogy mennyi pénzt visznek haza.
A helyettes államtitkár szerint az év egészében növeli a forgalmat a foglalkoztatottság magas szintje, az szja-csökkentés és az alacsony infláció, ugyanakkor az online pénztárgépek fehérítő hatása már kisebb lesz. Emiatt Marczinkó Zoltán mérsékeltebb növekedésre számít idén, mint 2015-ben.

Az idén a kiskereskedelmi forgalom további növekedése várható, amelyet a devizahitelek rendezésén túl egyrészt a tovább emelkedő reáljövedelmek és a rekordmértékű foglalkoztatás, másrészt olyan kormányzati intézkedések is támogatnak, mint például a kétgyermekes családok adókedvezményének megemelése, egyes állami közszolgáltatások díjának és bizonyos illetékeknek a mérséklése vagy eltörlése, a sertés tőkehús általános forgalmi adójának 27-ről 5 százalékra csökkentése, valamint a személyi jövedelemadó 1 százalékpontos csökkentése - hangsúlyozta az NGM.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?