13 °C Budapest

Erre mindenképpen figyelj, amikor virslit veszel szilveszterre

2015. december 29. 12:03

Sokan talán épp a mai napra tartogatják a szilveszteri virsli beszerzést, de egyáltalán nem mindegy, hogy mit veszünk le a polcról. A témában a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségét (MDOSZ) kérdeztük, mutatjuk, mire érdemes figyelni.

Mi is a virsli?

A virsli a húskészítményeken belül a vörösáru kategóriába tartozik, amely a nevét jellegzetes színéről kapta. Ezeknek a termékeknek az alapanyaga a húspép, amihez szalonnát, fűszereket, ízesítő anyagokat adnak, majd bélbe töltik és füstölés, hőkezelés után érik el végleges formájukat.

Mire figyeljünk a vásárláskor?

A virsli vásárlásakor az elsődleges szempont, hogy magas legyen a hústartalma, lehetőség szerint legalább 80 százalék.

Ez persze már a virsli árán is látszik, az olcsóbb kategóriákba tartozókban nagyobb mennyiségben található hús helyett szója és különböző aromák, fűszerek. Törekedjünk arra, hogy ne műbeles, füstaromás, javarészt szóját és szeparált húspépet tartalmazó terméket vásároljunk, hanem bélbe töltött, fűszerekkel ízesített, magas hústartalmút.

KATTINTS! Itt a nagy virsliteszt: tényleg az olcsó a legrosszabb?

A virsliben fellelhetők különböző adalékanyagok, amelyek a hús rózsaszínűségét biztosítják (nitrites pácsó), részt vesznek a virsli nedvességtartalmának szabályozásában, a termék idő előtti bebarnulását segítenek megakadályozni, továbbá megőrzik a roppanósságot és a főzés során sem engedik megráncosodni a virslit. Ezek az adalékanyagok - átlagos fogyasztás mellett - nem jelentenek kockázatot az egészségünkre nézve, hiszen az élelmiszerekben felhasználható mennyiségük szigorúan szabályozva van.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mennyit, hogyan együnk?

A virsli sótartalma sem elhanyagolható, egy kiegyensúlyozott étrendbe azonban mértékkel beilleszthető. Zsírtartalma alapján középutat képez a sovány és zsíros húskészítmények között

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésre Györki Niké, MDOSZ Kommunikációs Bizottsága elnöke.

Húskészítmények esetében egy étkezésre elfogyasztott adag 50g lehet, ez virsliből nagyjából 1db-ot jelent, persze ez mérettől függ, hiszen napjainkban már különböző kiszerelésekben vehetünk virsliket. A vörös húsok, vörösáruk, a nitrites pácsót tartalmazó, füstölt termékekenek pedig nem javasolt, a napi rendszerességgel való fogyasztása.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem