3 °C Budapest

Erre mindenképpen figyelj, amikor virslit veszel szilveszterre

2015. december 29. 12:03

Sokan talán épp a mai napra tartogatják a szilveszteri virsli beszerzést, de egyáltalán nem mindegy, hogy mit veszünk le a polcról. A témában a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségét (MDOSZ) kérdeztük, mutatjuk, mire érdemes figyelni.

Mi is a virsli?

A virsli a húskészítményeken belül a vörösáru kategóriába tartozik, amely a nevét jellegzetes színéről kapta. Ezeknek a termékeknek az alapanyaga a húspép, amihez szalonnát, fűszereket, ízesítő anyagokat adnak, majd bélbe töltik és füstölés, hőkezelés után érik el végleges formájukat.

Mire figyeljünk a vásárláskor?

A virsli vásárlásakor az elsődleges szempont, hogy magas legyen a hústartalma, lehetőség szerint legalább 80 százalék.

Ez persze már a virsli árán is látszik, az olcsóbb kategóriákba tartozókban nagyobb mennyiségben található hús helyett szója és különböző aromák, fűszerek. Törekedjünk arra, hogy ne műbeles, füstaromás, javarészt szóját és szeparált húspépet tartalmazó terméket vásároljunk, hanem bélbe töltött, fűszerekkel ízesített, magas hústartalmút.

KATTINTS! Itt a nagy virsliteszt: tényleg az olcsó a legrosszabb?

A virsliben fellelhetők különböző adalékanyagok, amelyek a hús rózsaszínűségét biztosítják (nitrites pácsó), részt vesznek a virsli nedvességtartalmának szabályozásában, a termék idő előtti bebarnulását segítenek megakadályozni, továbbá megőrzik a roppanósságot és a főzés során sem engedik megráncosodni a virslit. Ezek az adalékanyagok - átlagos fogyasztás mellett - nem jelentenek kockázatot az egészségünkre nézve, hiszen az élelmiszerekben felhasználható mennyiségük szigorúan szabályozva van.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mennyit, hogyan együnk?

A virsli sótartalma sem elhanyagolható, egy kiegyensúlyozott étrendbe azonban mértékkel beilleszthető. Zsírtartalma alapján középutat képez a sovány és zsíros húskészítmények között

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésre Györki Niké, MDOSZ Kommunikációs Bizottsága elnöke.

Húskészítmények esetében egy étkezésre elfogyasztott adag 50g lehet, ez virsliből nagyjából 1db-ot jelent, persze ez mérettől függ, hiszen napjainkban már különböző kiszerelésekben vehetünk virsliket. A vörös húsok, vörösáruk, a nitrites pácsót tartalmazó, füstölt termékekenek pedig nem javasolt, a napi rendszerességgel való fogyasztása.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?