Mégis, mi ez a tömeg az áruházakban: máris elkezdődött?

2015. november 13. 06:01

Alig két hét múlva megkezdődik az adventi időszak, így az áruházak ismét kinyithatnak vasárnaponként is. A legtöbb lánc már felkészült a rohamra, idén is bővített nyitva tartással, és nem utolsó sorban akciókkal várják már november közepétől a vásárlókat.

Ugyan még bő két hét van hátra advent első vasárnapjáig (november 29.), a legtöbb hazai áruházban már felkészültek az ünnepi szezonra és az ilyenkor jellemzően megnövekvő forgalomra. Sőt, a Pénzcentrum megkeresésére több ismert lánc is arról számolt be, a forgalmi adatok szerint már most látszik, idén valamivel hamarabb kezdődik meg a roham.

A karácsonyi termékek megjelenésével párhuzamosan már október végén, november elején egyértelműen elindult áruházainkban az ünnepi készülődés. Igazi boom-ra viszont csak november végétől, az adventi vasárnapi nyitva tartások kezdetével számítunk. Tapasztalataink szerint ugyanis az emberek többségének szombatonként jellemzően az aktuális bevásárlásokra van csak ideje

- reagálta a Pénzcentrum megkeresésére a Kika Lakberendezési Kft.

Áruházainkban már érezhetően beköszöntött a karácsonyi hangulat. Ennek megfelelően fokozatos növekedést tapasztalunk, ami számításaink szerint az adventi időszak alatt fog tetőzni

- osztotta meg tapasztalatait lapunkkal az IKEA Lakberendezési Kft.

A lakberendezési piachoz hasonlóan a könyvpiacon is érezhető már a karácsonyi készülődés, bár itt hagyományosan jóval nagyobb a kontraszt a novemberi, illetve decemberi forgalmat illetően. A Librinél például nagyjából 30 százalékkal magasabb a novemberi forgalom, mint az első 10 hónap átlaga. Ez ugyan nem elhanyagolható, mégis eltörpül a december kb. 400 százalékos forgalomnövekedéséhez képest.

A teljes éves forgalom nagyjából negyede zajlik le a karácsony előtti 3 hétben, a legnagyobb terhelést december 15-24. között kapja a bolthálózat

- mondta el a Pénzcentrum érdeklődésére Kovács Péter, a Libri Könyvkereskedelmi Kft. ügyvezetője.

Valamelyest ellentétes folyamatról számolt be lapunknak a Media Markt. Mint elmondták, egész évben dinamikusan fejlődött a hálózat, így még nem érezhető az ünnepek miatti felfokozott kereslet. Sőt, tapasztalataik szerint egyre inkább kitolódik az ünnepi roham, jellemzően csak a karácsony előtti két hétben beszélhetnek igaz boom-ról.

Bár sokan előre gondolkodnak, az előző évekhez hasonlóan idén is számítunk bőven olyanokra, akik az utolsó pillanatra hagyják a vásárlást

- fűzte hozzá a Media Markt Saturn Holding Magyarország Kft.

Szabad adventi vasárnapok

Mint ismert, március 15-e óta vasárnaponként nem nyithatnak ki Magyarországon a kiskereskedelmi egységek - leszámítva a 400 négyzetméternél kisebb, családi kézben lévő üzleteket. A multiknak a törvény annyi engedményt tett, hogy egy szabadon választott vasárnap mellett a négy adventi vasárnapon is kinyithatnak.

Az első adventi vasárnap 2015-ben november 29-re esik, a második december 6-ra, a harmadik pedig december 13-ra. Aranyvasárnap idén december 20-án lesz.

Nem véletlen tehát, hogy a legtöbb hazai áruházlánc már összeszorított kézzel várja az adventi időszakot; amelyre nemcsak új nyitva tartási idővel, illetve munkarend-átcsoportosítással, hanem különleges akciókkal is készülnek.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mivel az adventi vasárnapokon a törvények megengedik a nyitva tartást, így minden áruházunk reggel 9-től este 9-ig várja a vásárlókat, és természetesen ehhez igazítjuk az akcióinkat is. A munkarend-átcsoportosítások is ennek megfelelően alakulnak, míg addig a péntek délutánokra és a szombati napokra fókuszálunk, november 29-től ez vasárnapra is vonatkozik majd

- reagálta érdeklődésünkre a Kika Lakberendezési Kft.

Érdemes érdeklődni az akciós áruhitelekről is, hiszen az ünnepi időszakban szinte minden áruházban elérhetőek a kamat nélküli, pusztán részletfizetést biztosító ún. ingyenhitelek. A Kikában például már az adventi időszak előtt belecsapnak a lecsóba; november 19-23-ig minden 50 000 és 500 000 forint közötti értékű termékre érvényes lesz a 0% THM áruvásárlási hitelakció.

Az előző évekhez hasonlóan a Libri idén is több kasszával, szezonális plusz munkatársakkal várja a vásárlókat. Ráadásul akcióknak sem lesznek híján Magyarország egyik legnagyobb könyvesbolt-hálózatában. December 1-től többek között törzsvásárlói rendszerüket is átalakítják.

Minden törzsvásárlónknak a vásárlási érték 10 százalékát jóváírjuk kártyájukon, amelyet egy későbbi vásárlás során bármikor felhasználhatnak. A jóváíráshoz ráadásul nem írunk elő semmilyen vásárlási értékküszöböt, hanem automatikusan jár mindenkinek. Emellett az új kedvezményekkel párhuzamosan a korábbiak sem szűnnek meg

- tette hozzá Kovács Péter.

A Kika-áruházakhoz és Libri-boltokhoz hasonlóan a Media Markt is hosszabbított nyitva tartással, a leglátogatottabb időszakokban közel teljes létszámmal üzemelő áruházakkal, illetve nem utolsó sorban folyamatos akciókkal várja a vásárlókat az adventi időszakban.

Áruházainkban folyamatosan akciókkal várjuk vásárlóinkat, természetesen a 0% THM nálunk is megtalálható lesz majd

- fűzte hozzá lapunk megkeresésére a Media Markt.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 5. 16:05