17 °C Budapest
Több az érintőkártya, többet is fizetünk velük

Több az érintőkártya, többet is fizetünk velük

MTI
2015. október 1. 13:01

A második negyedévében tovább nőtt az elektronikus fizetési eszközök használata alapvetően az érintőkártyás pénzforgalmi infrastruktúra számottevő bővülésének köszönhetően. A lakossági fizetési számlák és kártyák száma lényegében nem változott, a kártyás fizetést lehetővé tevő POS-terminálok száma pedig csak kismértékben emelkedett - jelentette szerdán a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A belföldi kibocsátású fizetési kártyákkal lebonyolított vásárlási forgalom jelentősen, a tranzakciók számát tekintve 19,1 százalékkal, értékében 18,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A kártya fizikai jelenléte nélkül lebonyolított tranzakciók száma harmadával, értéke pedig mintegy 38 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, ugyanakkor ez továbbra is csupán az összes kártyás vásárlás 5,2 százalékát jelenti darabszámban és 8 százalékát értékben. A belföldi fizetési kártyás készpénzfelvételek mind darabszámban (2,8 százalék), mind értékben (8,7 százalék) nőttek, az egy tranzakcióban átlagosan felvett készpénz értéke így meghaladta a 62 ezer forintot.

Az érintőkártyák száma a megelőző időszakokhoz hasonlóan számottevően - 7 százalékkal - emelkedett, így a 4,2 millió darab ilyen funkcióval rendelkező kártya az összes fizetési kártya csaknem felét teszi már ki. A fizetésikártya-elfogadói hálózat 3 százalékkal bővült az előző negyedévhez képest nagyjából egyformán fizikai elfogadóhelyek és az ott üzemelő POS-terminálok tekintetében is, a terminálok száma így meghaladta a 98 ezret. A POS terminálok 55 százaléka rendelkezik az érintéses fizetést lehetővé tevő funkcióval.

Az internetes elfogadóhelyek száma szintén nagymértékben, majdnem 6 százalékkal nőtt,

 ezzel a magyarországi pénzforgalmi szolgáltatók hálózatában már több mint 7600 internetes áruházban volt lehetőség bankkártyával fizetni.

2015 első negyedévében a fizetési kártyákat és az elfogadó hálózatot érintő visszaélések a korábbiaknál nagyobb mértékben emelkedtek a múlt év azonos időszakához viszonyítva. A kártyákkal okozott visszaélések négyötöde - több mint 4 ezer darab - a határon átnyúló forgalomhoz kapcsolódik, az ezekkel okozott kár értéke pedig megközelítette a 143 millió forintot.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az előző év azonos időszakához képest emelkedett a kártya fizikai jelenlétét nem igénylő, jellemzően internetes tranzakciókhoz kapcsolódó visszaélések aránya, így már az összes visszaélés 70,1 százaléka valamint a teljes kár 63,2 százaléka ezekből a visszaélésekből származik. A belföldi kártyaelfogadói hálózatban a negyedév során elkövetett 650 darab visszaéléssel okozott kár értéke meghaladta a 29 millió forintot. A visszaélések összforgalomhoz viszonyított aránya továbbra is alacsony - közölte az MNB.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?